Μεγάλο ιστορικό τοπικό γεγονός:Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας(Αίγιο). Η απαρχή της Επανάστασης του ’21

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 30-01-2018

Το αρχοντικό Δεσποτόπουλου είναι το μόνο σπίτι από εκείνα στα οποία έγινε η συνέλευση το οποίο υπάρχει ακόμη. Βρίσκεται στο κέντρο του Αιγίου, στη γωνία των Οδών Μητροπόλεως και Δεσποτοπούλων

26η  Ιανουαρίου! Η πόλη μας το Αίγιο, που παλιότερα ονομαζόταν Βοστίτσα πρέπει να καμαρώνει γιατί εδώ έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και οι πρώτες ζυμώσεις για την έναρξη του αγώνα της απελευθέρωσης μας από τους Τούρκους το 1821. Όλα αυτά έλαβαν χώρα στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

Η  Μυστική  Συνέλευση  της  Βοστίτσας  πραγματοποιήθηκε  στην  πόλη  μας  το Αίγιο από  τις  26 έως τις  30  Ιανουαρίου  1821  με  τη συμμετοχή  όλων  των  πολιτικών  και  ιερατικών  εκπροσώπων  των  Ελλήνων  αλλά  και  μελών  της  Φιλικής  Εταιρείας.

Σύμφωνα  με τον ιστορικό Βασ. Σφυρόερα, η  Μυστικοσυνέλευση  της Βοστίτσας  έχει χαρακτηριστεί: «Το  τελευταίο  προεπαναστατικό  και  ταυτόχρονα  το  πρώτο  επαναστατικό γεγονός». Φαίνεται να είναι η  πρώτη  πολιτική  πράξη των Ελλήνων που καθόρισε και την επίσημη έναρξη του αγώνα την 25η Μαρτίου. Αποτελεί γεγονός πανελλήνιο και όχι μόνο τοπικό με ιδιαίτερο ιστορικό ειδικό βάρος και συνάμα αποδεικνύει ότι η επανάσταση μπορεί να ξεκινά με συμμετοχή, σύνθεση ιδεών, αντιπαράθεση  λόγων και επιχειρημάτων.

Λαογραφικό μουσείο Αιγίου

Στη βάση αυτή η Συνέλευση της Βοστίτσας θεωρείται ως επιτυχημένη επαναστατική κίνηση ,αφού διέθετε οργάνωση και συντονισμό σε αντίθεση με προεπαναστατικά ανοργάνωτα κινήματα που είχαν καταπνιγεί από τους Τούρκους. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε σε πέντε συνεδριάσεις και βασίστηκε στις αρχές της Φιλικής Εταιρείας και στο γενικότερο κλίμα των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο  Παπαφλέσσας  ήταν  η ψυχή της Συνέλευσης και προσπάθησε να ξεσηκώσει τους συνέδρους. Οι  περισσότεροι όμως ήταν επιφυλακτικοί. Η επιφυλακτικότητά τους εκφράστηκε  με  την απόφαση να  «μεταθέσουν» την έναρξη της Επανάστασης  για τις 25 Μαρτίου. Επίσης η απόφαση για στρατολογία και συγκέντρωση χρημάτων, ήσαν καθαρά επαναστατικές ενέργειες. Η επιθυμία όσων  συμμετείχαν στη Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν για τη Λευτεριά του Γένους, αφού ΟΛΟΙ ήσαν  μυημένοι  στη Φιλική Εταιρεία.

Η ιδέα του ξεσηκωμού είχε μπει για τα καλά στο μυαλό των αγωνιστών από την ώρα της Μυστικής εκείνης Συνέλευσης. Όλα εξελίχθηκαν γρήγορα και η πατρίδα μας μετά από λίγο καιρό κήρυξε Επανάσταση κατά της Τούρκικης σκλαβιάς μέχρι την οριστική της  απελευθέρωση.

Η κόκκινη σημαία με το μαύρο σταυρό, που είχε μαζί του ο Ανδρέας Λόντος όταν εκστράτευσε κατά της Πάτρας στις 22 Μαρτίου, ήταν το πρώτο λάβαρο των Ελλήνων στην επανάσταση

Αφήστε μια απάντηση