ΣΤ’: Δράσεις από τους μαθητές για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

 

DENTRO

Οι μαθητές και μαθήτριες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και με την κατάλληλη προσέγγιση από τους εκπαιδευτικούς  στο ευαίσθητο θέμα αυτών των ατόμων, ευαισθητοποιήθηκαν αλλά και ενημερώθηκαν για πολλές πτυχές των δικαιωμάτων τους. Δόθηκε η αφορμή στον καθένα μαθητή να εκφραστεί ελεύθερα είτε με δημιουργικά έργα είτε με έκθεση απόψεων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ δεν είναι αποτέλεσμα των ατομικών λειτουργικών περιορισμών τους αλλά συνέπεια των ατελειών της κοινωνίας, οι οποίες ορθώνουν εμπόδια στην ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων αυτών. Ο ρόλος μας είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, δηλαδή της δημιουργίας μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή, δικαιοσύνη και ισότητα.

Με τις εκδηλώσεις αυτές, που για πρώτη φορά διοργανώνονται σε αυτή την έκταση στις εκπαιδευτικές μονάδες, εστιάζουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και αναδεικνύουμε τις «ειδικές» ικανότητές τους. Είναι πολυήμερες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης, ότι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι» μπορούμε να λέμε!

Φωτογραφία0124   Φωτογραφία0125

 

 

 

 

 

Δράσεις της ΄Εκτης:

  • Κολλάζ- Ζωγραφική με το στόμα
  • Ανάγνωση – συζήτηση για το Μουσείο Αφής (Γλώσσα ΣΤ΄ τεύχ.γ΄) Βιβλίο μαθητή
  • Η Ιστορία της ΄Ελεν Κέλερ (Η τυφλή και κωφάλαλη αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια που έμαθε να επικοινωνεί. Λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα…)
  • Συζήτηση -απόψεις για: α)τους σκύλους -οδηγούς, β)πάρκιν για άτομα με ειδικές ανάγκες, γ)στερεότυπα και προκαταλήψεις.
  • Bίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση: α) “πάμε μαζί…”, β) “Εις βάθος”

 

images