Αρχική » Φιλαναγνωσία » Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου Σι Λόντε – Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική , του Μίλτου Πιστώφ

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Πρόσφατα σχόλια

    Σαν σήμερα

    23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
    Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
       - Σχετικές αναρτήσεις

    Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου Σι Λόντε – Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική , του Μίλτου Πιστώφ

    Χτες ,  Δευτέρα 5 Απριλίου,  οι μαθητές της Ε ΄τάξης του Σχολείου μας  , είχαν   μια  ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με τον  Συγγραφέα  Μίλτο  Πιστώφ ,    που στο επίκεντρό της  είχε  τον ρυθμό  και τη  μουσική!

    Στην αρχή  ο συγγραφέας Μίλτος Πιστώφ ,χαμογελαστός συστήθηκε στα παιδιά ,τους είπε δυο λόγια για  το βιβλίο  του , Σι Λόντε –το κορίτσι   που βρήκε τη μουσική.

    Στη  συνέχεια , ο  συγγραφέας Μίλτος Πιστώφ , με την απίστευτη θετική του ενέργεια  παρέσυρε  τα παιδιά σε μια απολαυστική συζήτηση –συνέντευξη.

    Ενδεικτικές ερωτήσεις των μαθητών και οι απαντήσεις του συγγραφέα:

    Πώς  αποφασίσατε  να γίνεται συγγραφέας ;

    Η ιδέα της συγγραφής δεν είχε περάσει από το μυαλό μου.  Σε έναν πρωινό καφέ  με  πολύ καλό μου φίλο Κωνσταντίνο Αντωνιάδη –όταν ακόμα μπορούσαμε– του είπα μια περίληψη της ιστορίας, συγκινήθηκε και με έφερε επιτόπου σε επαφή με τους  κατάλληλους ανθρώπους .Ύστερα από μια πολύ ευχάριστη συνάντηση ξεκίνησε η όμορφη περιπέτειά μου στον κόσμο του βιβλίου. Πιστεύω πολύ στη δημιουργική δύναμη τόσο του ανθρώπου όσο και της ομάδας.

     Πώς  εμπνευστήκατε  τη  Σι Λόντε ;

      

    Η Σι Λόντε γεννήθηκε στην προσπάθειά μου να φέρω τη μουσική κοντά στα παιδιά με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Η περιπέτεια της Σι Λόντε γράφτηκε ουσιαστικά   στα μαθήματα μαζί με τα παιδιά. Ένα παραμύθι από τα παιδιά για τα παιδιά. Έτσι, στη Σι Λόντε βρίσκουμε τη φαντασία, τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και την ανεμελιά που χαρακτηρίζει τα παιδιά και τους δίνει την πεποίθηση πως όλα είναι δυνατά.

     Γιατί   στο  βιβλίο σας  πεθαίνει  η γιαγιά της  Σι Λόντε ;

    Η απώλεια της δικής μου γιαγιάς ήταν κάτι που με συγκλόνισε. Πέρασα μια δύσκολη περίοδο και η μουσική με βοήθησε αρκετά ώστε να βρω τις ισορροπίες μου. Ο άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματά του μέσα από την τέχνη. Το συναίσθημα της απώλειας είναι ίσως από τα πιο έντονα. Η μουσική στην περίπτωση αυτή έρχεται να βοηθήσει, καθώς προσφέρει παρηγοριά, συντροφιά, ανακούφιση και λύτρωση. Δεν ήταν σκοπός του βιβλίου, αλλά δεν το φοβήθηκα όταν φτάσαμε εκεί με τη Σι Λόντε, ίσως γιατί είναι η φυσική πορεία του ανθρώπου. Η Αυτοπεποίθηση και η θέληση βοηθάνε να διαχειριστούμε την απώλεια.

    Γιατί  επιλέξατε   η ιστορία σας   να διαδραματίζεται  στην Αφρική;

    Η Αφρική είναι μια ήπειρος με πολύ πλούσιο και ιδιαίτερο πολιτισμό. Η μουσική της παράδοση ασκεί παγκόσμια επιρροή, η κουλτούρα και οι πολιτισμικές παραδόσεις της έχουν τεράστια απήχηση και είναι πηγή έμπνευσης στον καλλιτεχνικό κόσμο. Προσωπικά από παλιά η μουσική και οι ρυθμοί της με γοήτευαν ως άνθρωπο και ως μουσικό. Στην Αφρική σχεδόν όλες οι εργασίες του χωριού γίνονται με ρυθμό και τραγούδι, και η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αυτό είναι κάτι που υπήρχε σε πολλούς πολιτισμούς, αλλά με τον καιρό έχει εκλείψει. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουμε πολλά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται σε όλες τις ανθρώπινες πτυχές, εργασίες και συναισθήματα.

    …..και  μετά από πολλές πολλές ερωτήσεις  των παιδιών  ακόμη και προσωπικές ( πόσο χρονών είστε , έχετε παιδιά  κ.α.)   ο ταλαντούχος  μουσικός –παιδαγωγός – Συγγραφέας Μίλτος Πιστώφ  μας έκανε κι ένα  μίνι σεμινάριο  body percussion( κρουστά σώματος)!

    Η  Σι Λόντε – Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική  , του Μίλτου Πιστώφ είναι Υποψήφιο για την καλύτερη Εικονογράφηση βιβλίου για παιδιά και νέους. Βρίσκεται ήδη στη βραχεία λίστα.Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

     

    Βιογραφικό Μίλτος Πιστώφ

    Ο Μίλτος Πιστώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ­Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Απολλώνιο Ωδείο. Ύστερα από μια περίοδο αναζήτησης τον κέρδισε η μουσική και ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία όπου και δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια. Από νωρίς συνειδητοποίησε την αξία της εναλλακτικής διδασκαλίας ως ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης και έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς-παιδαγωγούς (Keith Terry, Victor Wooten, Tony Moreno, Sandy Silva) απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο creative learning, εστιάζοντας στο body percussion. Είναι καθηγητής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και προετοιμάζει επίλεκτους μαθητές για τις μουσικές τους σπουδές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η τελευταία δεκαετία τον βρίσκει να δραστηριοποιείται ως alternative educator στην εκπαίδευση, καθώς και ως team building facilitator στο corporate περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι η δημιουργία του Spirit Of Rhythm, ένα μουσικοκινητικό  παιχνίδι που συνδυάζει τη μουσική και τον ρυθμό με την ψυχολογία, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

     

     

    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση