Ο άλλος… αλλιώς

Ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο αφρικάνικων κρουστών είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μικροί μας μαθητές!  Το σχολείο μας επισκέφθηκαν τα “Μουσικά παραμύθια με τον Άλκη Πασχαλίδη” από τον σύλλογο κατARTi και παρακολουθήσαμε την μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Άλλος Αλλιώς”.
????????????
“Ο τζίτζικας, που επιμένει να παίζει μουσική και να τραγουδάει, γίνεται αποδεκτός μα και χρήσιμος στα μυρμήγκια. Και ο πίθηκος Χιμ από την Αφρική που ενοχλεί, γιατί τόλμησε κάτι, που δεν έκαναν οι άλλοι. Δύο μύθοι που φανερώνουν πόσο δύσκολα δεχόμαστε όσους είναι διαφορετικοί από εμάς και ίσως και καλύτεροι από εμάς…”
Ακολούθησε εργαστήριο με Μουσικοπαιδαγωγικά παιχνίδια και μουσικά όργανα. Έπειτα τα παιδιά ταξίδεψαν στην πολιτεία του Χιμ, κάπου στην Αφρική, και γνώρισαν τα αφρικάνικα τύμπανα, τα djembe. προσπαθώντας να συντονιστούν σε έναν κοινό ρυθμό.
Πόσο το διασκέδασαν; Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!
DSCN2518 InkedDSCN2531 LI InkedDSCN2537 LI InkedDSCN2540 LI InkedDSCN2544 LI

“Ο θησαυρός της καρδιάς μας” δράση από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Μία υπέροχη εμπειρία βίωσαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας όταν μας επισκέφθηκαν οι σπουδάστριες του 1ου έτους του τμήματος Παιδαγωγικών – Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι του ΙΕΚ ΑΚΜΗ https://iek-akmi.edu.gr/ . Οι σπουδάστριες στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης είχαν ετοιμάσει ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με πολλές κινητικές δοκιμασίες αλλά και γρίφους – αινίγματα! Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, Θεματικός κύκλος : Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με τίτλο “Παιχνίδια παλαιά μα και σημερινά”.

Αρχικά οι ναύτες του πειρατικού καραβιού χώρισαν τους μικρούς μαθητές μας σε ομάδες και ακολουθώντας τον χάρτη πέρασαν όλοι διαδοχικά από 6 διαφορετικές δοκιμασίες, προκειμένου να βοηθήσουν τον πειρατή να βρει το θησαυρό που κάποιος του είχε κλέψει.

InkedDSCN2158 LI InkedDSCN2111 LI

Έτσι ακολουθώντας η κάθε ομάδα τον δικό της ναύτη πέρασαν από τους 6 σταθμούς, με διαφορετική σειρά η κάθε ομάδα. Ενδεικτικά το αίνιγμα του πρώτου σταθμού ήταν “Όμορφη και πλουμιστή στα λουλούδια κατοικεί. Τι είναι;” . Οι μαθητές έπρεπε να λύσουν τον γρίφο και στη συνέχεια κάλεσαν τους μαθητές να ψάξουν μέσα σε μεγάλα πλαστικά κουτιά με ροκανίδια. Εκεί ανακάλυψαν κομμάτια ενός παζλ τα οποία ένωσαν προκειμένου να αποκαλυφθεί η εικόνα.

DSCN2087 InkedDSCN2085 LI DSCN2036

Όταν ολοκλήρωσαν την εικόνα, ο χάρτης τους οδήγησε στον δεύτερο σταθμό όπου τους περίμενε ένα πλάσμα που “Ζει μαζί με τα κοχύλια κι έχει και βελόνια χίλια. Τι είναι;” Μία γοργόνα ήταν λυπημένη γιατί ένας δράκος την έκλεψε το αγαπημένο της κολιέ. Ακολουθώντας τις οδηγίες της γοργόνας, ανέβηκαν “βουνά”, ισορρόπησαν σε στενά μονοπάτια μέχρι που ανακάλυψαν τη σπηλιά του δράκου και επέστρεψαν το κολιέ στην γοργόνα χωρίς να τον ξυπνήσουν!

DSCN2166 InkedDSCN2179 LI InkedDSCN2070 LIInkedDSCN2071 LIInkedDSCN2112 LI

Αφού παρέδωσαν με επιτυχία το κολιέ στη γοργόνα ο χάρτης τους οδήγησε στον τρίτο σταθμό. Εκεί ο γρίφος περνούσε σαν χαλασμένο τηλέφωνο από το ένα παιδί στο επόμενο μέχρι να φτάσει στο τελευταίο  “Είμαι έντομο μικρό μα διαθέτω και στρατό. Τι είμαι; “. Ο τελευταίος έπρεπε να πει φωναχτά το αίνιγμα και έπειτα όλοι μαζί να βρουν τη λύση προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν στο επόμενο σταθμό.

. DSCN2073InkedDSCN2122 LIInkedDSCN2142 LI

Ο τέταρτος γρίφος έλεγε στους μαθητές ” Στήνει δίχτυ μας δεν είναι ψαράς. Τι είναι;” Οι μαθητές αφού έλυσαν τον γρίφο έπρεπε να περάσουν μέσα από τον ιστό της αράχνης προσέχοντας να μην πιαστούν σε αυτόν. Στην άλλη πλευρά του ιστού τους περίμενε μία κακιά μάγισα με την οποία έπαιξαν το “Μάγισα, μάγισα τι μαγειρεύεις;” προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν πίσω το καπέλο που είχε κλέψει…

DSCN2052InkedDSCN2133 LI

InkedDSCN2116 LI283518998 1418591111896550 8255755131097205516 n

Αφού κατάφεραν να περάσουν τον ιστό χωρίς να πιαστούν στα.. δόντια της αράχνης ο χάρτης τους οδήγησε στον πέμπτο σταθμό. Εκεί τους περίμεναν δύο υπέροχες κοτούλες που τους ζήτησαν να λύσουν και το δικό τους αίνιγμα “Αλωνίζω συνεχώς, βόλτες κάνω διαρκώς, στο αγρόκτημα με κυνηγούν, τα αυγά μου για να βρουν. Τι είμαι; “. Όταν οι μαθητές βρουν τη λύση του γρίφου, οι κοτούλες τους ζητούν να βρουν και να τους φέρουν το αγαπημένο τους φτερό. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να διασχίσουν μία διαδρομή .. τσουβαλοδρομώντας!

DSCN2049 InkedDSCN2058 LI

InkedDSCN2064 LI InkedDSCN2066 LI

Αφού οι ατρόμητοι μικροί μας ναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία και αυτή τη δοκιμασία, βρέθηκαν στον έκτο και τελευταίο σταθμό όπου τους περίμενε ένας ακόμη γρίφος.. “Βγαίνουν τη νύχτα χωρίς να τα φωνάζουν. Τι είναι;”. Μετά τη λύση του γρίφου οι μαθητές έπρεπε να συντονιστούν προκειμένου να κινήσουν ένα ύφασμα στο χρώμα του έναστρου ουρανού ακολουθώντας τη φορά του ανέμου. Προσοχή όμως! Πάνω στο ύφασμα υπάρχει ένα μπαλόνι, το οποίο δεν πρέπει να πέσει στο πάτωμα.

InkedDSCN2152 LI InkedDSCN2125 LI

Οι δοκιμασίες ολοκληρώθηκαν αλλά ο θησαυρός παραμένει άφαντος!! Άρχισαν να ψάχνουν σε όλο το χώρο μπουσουλώντας στα τέσσερα, πετώντας σαν αεροπλάνα, ισορροπώντας στο ένα πόδι….

InkedDSCN2159 LI InkedDSCN2158 LI InkedDSCN2118 LI

… ώσπου ανακάλυψαν κάτι μαγικά κυάλια και συνέχισαν την προσεκτική αναζήτηση του θησαυρού!

InkedDSCN2208 LI InkedDSCN2230 LI

Ο θησαυρός βρέθηκε!!! Και φυσικά μαζί και ο ένοχος…. όμως ήταν ένας μικρός ναύτης που ένιωθε μοναξιά και ήθελε τον θησαυρό για να τον βοηθήσει να κάνει φίλους… Οι μαθητευόμενοι ναύτες αφού του εξήγησαν πως αυτός δεν ήταν ο σωστός τρόπος για να γνωρίσει φίλους, τον συγχώρεσαν και έγιναν παντοτινοί του φίλοι! Τέλος ο πειρατής έδωσε ένα μετάλιο στους γενναίους μικρούς ναύτες που τον βοήθησαν να βρει ξανά τον θησαυρό του!

DSCN2237 DSCN2236

DSCN2235 InkedDSCN2268 LI