το Μαγιάτικο στεφάνι, παραμύθι της Πρωτομαγιάς, έθιμα Πρωτομαγιάς

Έφθασε κι o Μάιος, ο πιο πολυτραγουδημένος μήνας του χρόνου. Μαζί με τον Απρίλη είναι οι μήνες που καλωσορίζουν την άνοιξη.

Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

Παριστάνεται καβαλάρης, κυνηγός, αλλά και ως πρώιμος θεριστής

Είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου και το όνομά του το πήρε από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα, τη Μάγια. Το όνομα αυτό προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μαία, που σημαίνει τροφός, αλλά και μητέρα. Έτσι, ως θεότητα, η Μαία συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης. Η πρώτη του μήνα, η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα που τιμούνταν η θεά.

Και σήμερα όμως είναι πανελλήνιο stef;aniέθιμο την Πρωτομαγιά να πλέκουν με λουλούδια και στάχυα τους μάηδες, στεφάνια για την ευφορία της γης. Τα κρεμούν πάνω από τις εξώπορτες ή στις βεράντες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε, κατά ένα παλιότερο έθιμο, καίγονται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη. (Ο πίνακας «Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα», είναι του Χ.Παχή και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη).

Ο λαός μας συσχετίζει (ερμηνεύοντας λάθος) το όνομα του Μαΐου με τα μάγια και τον θεωρεί μαγεμένο. Τον Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι.  Έτσι υπάρχουν προλήψεις που απαγόρευαν να γίνονται σοβαρές εργασίες αυτόν τον μήνα αλλά ούτε και γάμοιΟ γάμος ο μαγιάτικος, πολλά κακά ΄ποδίδει. Ακόμη, οι ξαφνικές ραγδαίες βροχές του Μαΐου, που είναι καταστρεπτικές για τα σιτηρά, που είναι ακόμα χλωρά, θεωρούνταν κακός οιωνός: Στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχειΣτο κακορίζικο χωριό, τον Μάη ρίχνει το νερό. Ωστόσο, ο λαός μας τον ονομάζει και Καλομηνά και Πενταδείλινο, επειδή, καθώς έχει μεγαλώσει ημέρα και το δειλινό διαρκεί, οι άνθρωποι έτρωγαν κι ένα πέμπτο γεύμα μες στη μέρα.

Γενικά στον Μάη δίνονται ονομασίες που προέρχονται από την ανοιξιάτικη φύση: Πράσινος, Κερασάρης, Τριαντάφυλλος, Λούλουδας.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια που γίνεται για τον ερχομό της άνοιξης. Είναι ελληνικό αλλά όχι μόνο έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) συνήθως από τους αγρούς. Το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται την πρωτομαγιά και κρεμιέται έξω από τα σπίτια.

Το μαγιάτικο  στεφάνι! Αγαπημένο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Ο κύκλος του στεφανιού συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, τον κύκλο των εποχών του χρόνου.

Στους ολυμπιακούς  αγώνες με στεφάνι ελιάς στεφάνωσαν τους νικητές.

Οι Μακεδόνες βασιλιάδες είχαν λαμπρά στεφάνια, όπως διαπιστώνουμε από τις ανασκαφές.

Κι εμείς σήμερα στολίζουμε τις πόρτες μας με στεφάνια, που δημιουργούνται με υλικά της εποχής. Όπως το Μάη με λουλούδια και κλαδιά ελιάς, το καλοκαίρι με κοχύλια και στάχυα, το φθινόπωρο με φύλλα, βελανίδια και κάστανα και το χειμώνα με κουκουνάρια, κόκκινους μικρούς καρπούς, ξηρούς καρπούς και ευωδιαστά ξύλα κανέλας.

Η φύση ομορφαίνει, ηρεμεί, ανανεώνει τη ζωή μας…

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑΓΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Η ΜΕΛΙΝΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Τι όμορφο στεφάνι !

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Τι όμορφο στεφάνι!

Τα βραβεία μας σήμερα τα δίνουν οι πασχαλίτσες της Άνοιξης

το βραβείο σου Μελίνα από τις Πασχαλίτσες

το βραβείο σου Παναγιώτα από τις Πασχαλίτσες

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι και από την Πολίνα μας

το βραβείο σου από την πασχαλίτσα Πολίνα ,υπέροχο το στεφάνι σου

Η Μαριζούλα ζωγράφισε Μαγιάτικο στεφάνι

το βραβείο σου από την Πασχαλίτσα Μαρίζα

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με το τραγούδι της Πρωτομαγιάς και όποιο άλλο παιδάκι θέλει μπορεί να μας στείλει φωτογραφίες ή ζωγραφιές με στεφάνια και λουλούδια για να διαμορφώσουμε το βίντεο του τραγουδιού της Πρωτομαγιάς που είναι αμέσως παρακάτω

Λουλούδια ας διαλέξομε
και ρόδα και κρίνα
κι ελάτε να πλέξομε
στεφάνια μ’ εκείνα
στο Μάη, που σήμερα
προβάλλει στη γη.
Οι κήποι, που στόλισαν
το κάθε κλωνάρι,
ευθύς μοσχοβόλησαν
κι ανθίσαν για χάρη
του Μάη, που σήμερα
προβάλλει στη γη.

https://youtu.be/l1qQKQIPwyg

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Επίσης, αγαπημένα μας παιδιά, μπορείτε να ακούσετε και μετά να ζωγραφίσετε ότι σας αρέσει από το παραμύθι της Πρωτομαγιάς στον παρακάτω σύνδεσμο  και να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας

κλικ εδώ για το παραμύθι της Πρωτομαγιάς

https://youtu.be/GAFZXZJaXpc

Ο Αναστάσης ζωγράφισε κι έγραψε ένα απόσπασμα του παραμυθιού , ο ήλιος τρομερός

 

Αναστάση τα βραβεία σου

Η Μαριζούλα έγραψε κάποιο απόσπασμα από το παραμύθι και ζωγράφισε

Τα βραβεία σου Μαρίζα

Η Παναγιώτα έγραψε και ζωγράφισε αποσπάσματα του παραμυθιού

 

 

πολύ ωραία Παναγιώτα , συγχαρητήρια τα βραβεία σου

Η Ματίνα και ο Αριστείδης μας έστειλαν τις ζωγραφιές τους

 

Μπράβο παιδιά τα βραβεία σας

Η Πολίνα έστειλε τις εργασίες της

Μπράβο Πολίνα πολύ όμορφες εδώ και τα βραβεία σου

Έθιμα της Πρωτομαγιάς 

Ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει, είναι η πιπερούγκα ή περπερούνα. Παλιά σε κάποια χωριά, αν είχε να βρέξει καιρό, αν υπήρχε δηλαδή ανομβρία και καταλάβαιναν ότι τα σπαρτά δε θα μεγαλώσουν όπως θα έπρεπε, τότε τις τελευταίες μέρες του Μαΐου έβγαιναν έξω από το χωριό και μάζευαν αγριολούλουδα. Στη συνέχεια με αυτά στόλιζαν ένα κοριτσάκι έως δέκα χρονών κι έπειτα το κοριτσάκι αυτό συνοδευόμενο από τις γυναίκες του χωριό πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούσαν: «Πιπερούγγα περπατεί για να βρέξει μια βροχή. Για τα στάρια, για τα κθάρια, για του Θεού το μπερεκέτι». Η πιπερούγγα ή περπερούνα είναι ουσιαστικά μια δέηση προς τον Θεό να στείλει βροχή για να μην πεινάσει το χωριό.

 

https://youtu.be/8j0p0faimq4

 

Ένα ακόμα έθιμο σχετικό με την καρποφορία των χωραφιών, είναι ο Ζαφείρης, το οποίο συναντάται στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς, ένα παιδί προσποιούνταν ότι πέθανε και έπεφτε στο έδαφος παριστάνοντας το νεκρό. Στη συνέχεια, τα κορίτσια του χωριού, στόλιζαν με άνθη και πράσινα κλαδιά το «νεκρό» και τον μοιρολογούσαν. Ξαφνικά, το παιδί σηκωνόταν και συνέχιζαν το παιχνίδι τους αυτό σε κάποιο άλλο λιβάδι ή χωράφι. Με αυτό το παιχνίδι πίστευαν ότι τα χωράφια θα είχαν μεγαλύτερη καρποφορία.

 

Δες και ένα δρώμενο σχετικό με τον Ζαφείρη

 

Αγαπημένα μας παιδιά σας ευχόμαστε ένα όμορφο τριήμερο με χαμόγελα

Καλή Πρωτομαγιά

Αφήστε μια απάντηση