ο Αη Γιώργης

Αφιέρωμα στον Άγιο Γεώργιο για τον Γιώργο και την Γεωργία που γιόρταζαν θα κάνουμε σε αυτήν την ανάρτηση με την ευχή για χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν .

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε τα πολύ παλιά  χρόνια.

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος  Γεώργιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. (τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχε Δημοκρατία. θυμάστε που είχαμε μιλήσει στο νηπιαγωγείο μας για την δημοκρατία? Τότε υπήρχαν αυτοκράτορες κάτι σαν βασιλιάδες που έπαιρναν εκείνοι όλες τις αποφάσεις )

Στην ηλικία των δέκα ετών είχε μείνει ορφανός από πατέρα και με τη μητέρα του ζούσε στην Παλαιστίνη, όπου είχαν αρκετά κτήματα. Όταν έγινε 18 χρονών κλήθηκε από τον Διοκλητιανό (τον αυτοκράτορα) να υπηρετήσει στρατιώτης. Στο μεταξύ πέθανε και η μητέρα του.  Εκείνο τον καιρό ήταν που αποφασίστηκε διωγμός κατά των χριστιανών. Ο Γεώργιος τότε πούλησε όλα τα υπάρχοντά του, ελευθέρωσε τους δούλους του και παρουσιάστηκε στον βασιλιά για να υπερασπιστεί τη χριστιανική πίστη. Ο βασιλιάς μη θέλοντας να χάσει έναν τέτοιον άξιο και τολμηρό άνθρωπο, που δεν φοβόταν ακόμη και μαζί του,  του έταξε μεγαλύτερες τιμές και αξιώματα.

Ο Διοκλητιανός σε μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει, τον οδήγησε στον ναό του Απόλλωνα και τον διέταξε να θυσιάσει στο είδωλό του. (το άγαλμά του ). Όμως ο άγιος αμέσως έκανε το σημείο του σταυρού και διέταξε το είδωλο να πέσει.Έτσι κι έγινε. Ο άγιος Γεώργιος τα αρνήθηκε όλα. Έξαλλος από θυμό ο αυτοκράτορας  διέταξε να τον ρίξουν στη φυλακή, όπου και πέθανε.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης και του στρατού μας. Οι Χριστιανοί τον αγαπούν αλλά  είναι γνωστή η ευλάβεια των μουσουλμάνων προς τον Άγιο (όπως και προς την Παναγία εξάλλου) και τα πάμπολλα θαύματα που κάνει για χάρη τους.Στην Τουρκία πολλοί μουσουλμάνοι πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά.

Σύμφωνα με ένα  θρύλο, ένας  βοσκός είδε στον ύπνο του τον Άη Γιώργη να του προτείνει να ανέβει στο λόφο για να τον βρει.

Του είπε να σκάψει εκεί όπου θα άκουγε κουδούνια να χτυπούν. Έτσι και έγινε. Ο βοσκός ακολούθησε κατά γράμμα αυτά που του είπε ο Άγιος και βρήκε την εικόνα στολισμένη με κουδούνια. Στη συνέχεια ίδρυσε  προς τιμή του Αγίου. Από τότε δίνονται στους χιλιάδες προσκυνητές κουδουνάκια ως ευλογία του Αγίου. Τούρκοι προσκυνητές, γυναίκες, άντρες και παιδιά ανεβαίνουν προς το μοναστήρι κρατώντας στα χέρια τους καρουλάκια. Ξετυλίγουν την κλωστή μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της εκκλησίας. Δεν επιτρέπεται να μιλάνε όσο ανεβαίνουν. Μπορούν να μιλήσουν μόνο στην επιστροφή όταν θα έχουν αφήσει την ευχή τους στον Άγιο.λύση στο πρόβλημά τους

 

Στην ελληνική παράδοση υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για τον άγιο Γεώργιο.

Σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένα όμορφο και γενναίο παλικάρι. Ήταν αξιωματικός και είχε ένα περήφανο άσπρο άλογο. 
Καλπάζοντας, λοιπόν, μια μέρα έξω από την πολιτεία, σταμάτησε απότομα τραβώντας δυνατά τα χαλινάρια του ζώου. Μια όμορφη κοπέλα, δεμένη σε ένα δέντρο, έκλαιγε με λυγμούς. Το πονόψυχο παλικάρι ξεπέζεψε και θέλησε να τη βοηθήσει. 
-Φύγε γρήγορα, παλικάρι μου, σε λίγο έρχεται το θεριό να με φάει, είπε η κοπέλα με σπαραγμό.
Ο καβαλάρης θέλησε να μάθει ποιο ήταν το θεριό, και η κοπέλα του εξήγησε:
Είμαι η κόρη του βασιλιά αυτής της πολιτείας μπροστά σου. Μια κακιά τύχη δέρνει την πολιτεία μας. Ένας άγριος δράκοντας, θεριό πελώριο με φτερά και δόντια στη ράχη του, ζει σε μια σπηλιά έξω από τα κάστρα και, κάθε τόσο, ζητάει να του παραδώσουν μια κοπέλα, διαφορετικά θα μπει στην πολιτεία να την καταστρέψει. Αυτή τη φορά ο κλήρος έτυχε σε μένα, για αυτό είμαι τώρα εδώ, είπε η κοπέλα με κλάματα.
Τότε ο αξιωματικός ανέβηκε στο άλογό του, σήκωσε το κοντάρι του και μόλις φάνηκε το θεριό, το σκότωσε. Έπειτα έλυσε την κοπέλα και την πήγε στον πατέρα της. Ο βασιλιάς κι όλοι οι κάτοικοι της πολιτείας ζήτησαν να μάθουν πώς το παλικάρι κατάφερε να νικήσει.

Το νηπιαγωγείο Κουφονησίων έχει φτιάξει ένα βίντεο με την ιστορία του Αγίου Γεωργίου

Το τραγούδια του Αγίου Γεωργίου στα παρακάτω βίντεο

https://youtu.be/mvowd1nwwfs

Το τραγούδι τ’ Άη-Γιωργιού

Το τραγούδι του Αη Γιώργη στην Κρήτη

το τραγούδι του Αη Γιωργιού στον τόπο μας

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Σκύρου απαγγέλουν το ποίημα του Αγίου Γεωργίου και του δράκου στο παρακάτω βίντεο

https://youtu.be/2n31l2iO6H4?list=PLt1oP30BVWc1MDeXbCXDxnaib_bZA7tYx

Εικονογραφίες του Αγίου Γεωργίου

Μπορείτε κι εσείς να ζωγραφίσετε παιδιά όπως θέλετε την ιστορία  του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και την βασιλοπούλα και να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας στα γνωστά μέιλ. Μπορείτε επίσης να ζωγραφίσετε αφού εκτυπώσετε την παρακάτω εικόνα

Η  ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟΝΤΑ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ

Αφήστε μια απάντηση