Το παραδοσιακό τραγουδάκι της Κυρά-Σαρακοστής

Μάθαμε το παραδοσιακό τραγουδάκι της Κυρά – Σαρακοστής, ζωγραφίσαμε την Κυρά-Σαρακοστή,  με τα 7 της ποδαράκια και γράψαμε τους αριθμούς από το 1 έως το 7 σε κάθε ποδαράκι της. Πήραμε σπίτι το καδράκι μας με την Κυρά-Σαρακοστή και κάθε Σάββατο θα κόβουμε από ένα ποδαράκι. Το τελευταίο ποδαράκι της θα το κόψουμε το Μεγάλο Σάββατο . Η Κυρά-Σαρακοστή είναι ημερολόγιο από τα πολύ παλιά χρόνια.

Τι έκαναν οι παλιοί για την Κυρά Σαρακοστή

Οι παλιοί έπαιρναν μια κόλλα χαρτί κι σχεδίαζαν με το ψαλίδι μια γυναίκα, χωρίς στόμα, χωρίς αυτιά για να μην ακούει και τα χέρια της να είναι σταυρωμένα, γιατί προσευχόταν.Της έβαζαν 7 πόδια, τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής, ένα πόδι για κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα.  Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι από την Σαρακοστή που είχαν φτιάξει. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο.

Kyra-sarakosti

Σαράντα μέρες κρατάει η Σαρακοστή, η νηστεία πριν το Πάσχα. Σαράντα μέρες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μέρες της νηστείας, οι περισσότερες γυναίκες δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε νερό, τίποτα. Την τέταρτη, τρώνε σούπα με φασόλια, πετιμέζι και καρυδόπιτα.

Η Κυρά Σαρακοστή χωρίς στόμα , τόσο για την νηστεία από τροφές όσο και για να μην λέει λόγια που πληγώνουν τους άλλους.

 συνταγή

Το ζυμάρι για την Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται με:

  • 1 κούπα νερό περίπου
  • 1 κούπα αλάτι
  • 3 κούπες αλεύρι

Βάζουμε όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το «στέγνωμά του» γίνεται σε φούρνο, όχι σε πολύ δυνατή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, αφού το ζητούμενο είναι να στεγνώσει και να σκληρύνει και όχι να ψηθεί. Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, αλλά φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, όπως το λένε. Το ζυμάρι έχει επίτηδες μεγάλη ποσότητα αλατιού, για να μπορεί να συντηρηθεί και τις 7 εβδομάδες και να μη μουχλιάσει.

όποια μανούλα φτιάξει σπίτι της την Κυρά – Σαρακοστή με ζυμάρι παρακαλούμε να μας την φέρει να την δουν και όλα τα παιδάκια σχολείο. Δυστυχώς δεν έχουμε κουζίνα στο Νηπιαγωγείο μας , οπότε είναι δύσκολη διαδικασία το ψήσιμο στο φούρνο .  

οι ζωγραφιές μας

Το βίντεό μας με τα παιδιά που τραγουδούν το τραγούδι της Κυρά-Σαρακοστής και τις ζωγραφιές τους

https://youtu.be/cN_hRuhmdIo

Αφήστε μια απάντηση