η αρκούδα των πάγων

Μιλήσαμε για την πολική αρκούδα και είδαμε  ντοκυμαντέρ σχετικά με την ζωή της στο διαδίκτυο

Η πολική είναι η μεγαλύτερη αρκούδα του πλανήτη. Έχει χρώμα άσπρο και ζει στις αρκτικές περιοχές. Το βάρος της φτάνει τα 650 κιλά και Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος.Το σώμα της εσωτερικά καλύπτεται από στρώμα λίπους και εξωτερικά από χοντρό και κοντό τρίχωμα. Τρίχωμα έχουν και τα πέλματά της για να μη γλιστρά στον πάγο.Τρέχει με ασυνήθιστη επιδεξιότητα στις παγωμένες περιοχές. Οι αρκούδες σκαβουν ένα κρυσφήγετο στο χιόνι κι εκεί γεννάνε τα μικρά τους.Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Όπως και οι άλλες αρκούδες μπορεί να φάει και βρύα ή χόρτα .Το θηλυκό γεννάει ένα ή δύο μικρά τα οποία μένουν μαζί της για περισσότερα από δύο χρόνια.Το δέρμα της πολικής αρκούδας, που την καλύπτει σχεδόν ολόκληρη εκτός από τη μύτη και τις πατούσες, είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Αρκτικής, όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χειμώνα αγγίζουν τους –20 οC. Η πολική αρκούδα είναι άριστος κολυμβητής και μπορεί να μετακινηθεί με ταχύτητα μέχρι και 10 χιλιόμετρα την ώρα. Τον περισσότερο χρόνο της τον περνά πάνω σε παγόβουνα, όπου συνήθως βρίσκει την τροφή της.
Καθώς οι πάγοι στο νοτιότερο άκρο του αρκτικού κύκλου λιώνουν το καλοκαίρι, πολλές πολικές αρκούδες μετακινούνται βορειότερα, ώστε να παραμείνουν κοντά στις φώκιες με τις οποίες τρέφονται ενώ κάποιες άλλες περνούν τα καλοκαίρια τους στην ξηρά. Εκεί συντηρούνται καταναλώνοντας το λίπος που έχει συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα τους. Επιστρέφουν στη θάλασσα όταν επανέλθουν οι πάγοι.

Μήπως μαντέψατε ποιος είναι ο κυριότερος εχθρός της πολικής αρκούδας ;
Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος τις κυνηγάει για το κρέας και τη γούνα τους, ακόμη και ………αεροπορικώς ! Στη δεκαετία του 1950 οι κυνηγοί πυροβολούσαν τις αρκούδες από ψηλά με μικρά αεροπλάνα. Ευτυχώς, το κυνήγι από τον αέρα έχει πλέον απαγορευτεί εντελώς. Το παραδοσιακό κυνήγι περιορίστηκε κι αυτό.
Αλλες απειλές που αντιμετωπίζει εξ αιτίας του ανθρώπου είναι η εισβολή εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και μεταλλευμάτων στους βιοτόπους της.
Το μόνο ζώο που φοβούνται οι πολικές αρκούδες είναι ο θαλάσσιος ελέφαντας, ειδικά μέσα στο νερό δεν τον πλησιάζουν, καθότι διαθέτει μακριούς λευκούς χαυλιόδοντες, τυχαίνει βλέπεται να είναι και πρωταθλητής στο κολύμπι

Ένα σταυρόλεξο για την τροφή της πολικής αρκούδας στο learning apps 

τι τρώει η πολική αρκούδα?

ένα παιχνίδι γραφής για την πολική αρκούδα   

ένα παιχνίδι που τα παιδιά πρέπει να βρουν τις δυο ίδιες εικόνες

βρες τις δύο ίδιες εικόνες

Κάποια ηλεκτρονικά παζλ για την πολική αρκούδα στο jigsaw planet.(όταν μπείτε στον σύνδεσμο του παζλ , πατήστε το πρώτο τετράγωνο εικονίδιο κάτω αριστερά και θα δείτε την εικόνα του παζλ)

παζλ 6 κομμάτια

παζλ 12 κομμάτια

παζλ 12 κομμάτια

παζλ 21 κομμάτια

παζλ 45 κομμάτια

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

διαβάσαμε το παραμύθι του μεγάλου χνουδωτού και μιλήσαμε για την μεγάλη άρκτο

 

και κατασκευή μολυβοθήκης η πολική αρκούδα με ρολά που βάψαμε

στα οποία όταν στέγνωσαν κολλήσαμε ποδαράκια , κεφαλάκι που κόψαμε και ζωγραφίσαμε

 

οι μολυβοθήκες μας είναι έτοιμες, προσθέσαμε βάση για να μην πέφτουν τα μολυβάκια μας

και τς πήραμε σπίτι μας

Ένα κουίζ μας στον υπολογιστή στον παρακάτω σύνδεσμο

https://quizizz.com/admin/quiz/5e48f019de863e001bec87a7?studentShare=true

και το σχετικό φύλλο εργασίας

Αφήστε μια απάντηση