29ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

παιδί σημαίνει….παιχνίδι

H γιορτή της μητέρας

Μαΐ 20197

η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι η γιορτή της μητέρας .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ 

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας ? Συζήτηση για την μητέρα, μοίρασμα συναισθημάτων.Παιδιά σε ορφανοτροφείο, παιδιά  υιοθετημένα, μητέρα είναι αυτή που μεγαλώνει το παιδάκι της και όχι μόνο αυτή που το γεννάει.

Μόνο οι άνθρωποι έχουν μητέρα? παραδείγματα μητρότητας στα ζώα. Η ελαφίνα μητέρα και το ελεφάκι της, στην λίμνη των κροκοδείλων , ιστορία, μοίρασμα συναισθημάτων. θυσία ως έννοια η αγάπη της μητέρας.

Είδαμε βίντεο με μητέρες ελαφίνες που σώζουν στην τα παιδιά τους και

ακούσαμε το παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας «Η Λαφίνᨻ

 

2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ποια είναι η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη μητέρα?

3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

δημιουργία αλφάβητου για την μητέρα

4η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Δημιουργήσαμε ένα δικό μας παραμύθι για την μητέρα με το αλφάβητο της μητέρας και δώσαμε ένα τίτλο στο παραμύθι μας

Η ΜΑΝΟΥΛΑ Η ΓΛΥΚΙΑ 

«Μια φορά κι έναν καιρό, η υπέροχη και ιδανική μαμά βασίλισσα του σπιτιού , που η αγκαλιά  και το γέλιο της φέρνουν την ευτυχία στη ζωήένιωσε πόνο στην καρδιά γιατί το παιδάκι της της είπε λόγια πικρά.Το δάκρυ της βροχή, απλώθηκε ως τον ωκεανό , ο ήλιος λυπήθηκε πολύ, δε βγήκε βόλτα σήμερα στη γη. τα λουλούδια μαράθηκαν κι αυτά, η μαργαρίτααναστέναξε μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά, μ’ αγαπά, μ ‘αγαπά.Η σειρήνα του ωκεανού λύση θέλησε να βρει , ξάγρυπνη έμεινε όλη νύχτα να σκεφτεί. Και το επόμενο πρωί, άνθρωπος έγινε και μεγάλο ταξίδι έκανε στη στεριά , τη μάνα και το παιδί να βρει.Το ρόδο της συγνώμης  πρόσφερε στο παιδί, τρυπώνοντας στο όνειρότου κι ένα παραμύθι του είπε τρυφερά για της μανούλας την αγάπη . Το παιδάκι με μάτια λυπημένα, συγνώμη μανουλίτσα μου , σε πλήγωσα εγώ με λόγια που σου είπα σε πίκρανα θαρρώ. Τότε η μαμά, γλυκό φιλί του δίνει , το παίρνει αγκαλιά και το παιδί χαμογελά!Είσαι ο φάρος μου μαμά! Η ψυχή μου είσαι παιδί μου, είσαι η ίδια η ζωή μου, είπε η μαμά! Η μαμά, το νανουρίζει τρυφερά , κι ένα παραμύθι για την αγάπη του ψιθυρίζει στοργικά. Το θαύμα της αγάπης πάντα το θυμό νικά!

Και ζήσανε όλοι καλά! και το παιδί και η μαμά, κι εμείς καλύτερα παιδιά, με τη δική μας τη μαμά!»

5η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αν η μητέρα είχε σύμβολα ποια θα ήταν αυτά? Τα παιδιά, είπαν τις ιδέες τους και καταγράψαμε τα σύμβολα αυτά.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΟΜΟΡΦΗ, ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔ Α, ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥΣΠΙΤΙΟΥ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.

Δημιουργήσαμε ένα δικό μας ποίημα για την μητέρα , με βάση συμβολισμούς που επέλεξε η ομάδα για την μητέρα

ΕΙΣΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ 

ΕΙΣΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ , ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ 

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΣΥ ΜΑΜΑ 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΠΟΣΟ ΞΕΡΕΙ Ν’ΑΓΑΠΑ!

ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΔΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΚΙ ΩΡΑΙΑ 

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΡΕΑ 

Τα παιδιά ζωγράφισαν αυτά τα σύμβολα (σπίτι, καρδιά, πεταλούδα, λουλούδι, ήλιος) και οι ζωγραφιές πλαστικοποιήθηκαν και γίναν σουπλά για το τσάι πάρτυ της μαμάς

      

                         

6η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Διαβάσαμε ένα παραμύθι για την μητέρα»με αγάπη στην καρδιά, γράφω γράμμα στην μαμά»,

γράφοντας την λέξη ΜΑΜΑ

     

 

7η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Δημιουργώντας δικά μας ποιήματα , ατομικά αυτή την φορά, για την μητέρα,  σε δεδομένο ποιητικό μοτίβο . Ζωγραφίσαμε την μητέρα μας και τον εαυτό μας και γράψαμε όπως μπορούμε

ΜΑΜΑ Σ ΑΓΑΠΩ

                           

8η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Δώρο ένα χειροποίητο κολιεδάκι για την μητέρα . Κόψαμε καλαμάκια με το ψαλίδι, περάσαμε αυτά σε κορδόνι και το δέσαμε.

     

Κόψαμε και ζωγραφίσαμε καρδούλες γράφοντας όπως μπορούμε ΜΑΜΑ και ΜΑΜΥ (στην Αγγλική)

έτοιμος ο κολιές της μαμάς

  

Πήραμε τις εργασίες μας σπίτι για να την χαρίσουμε στην μανούλα με μια αγκαλιά κι ένα φιλί
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Translate

καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μας

καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μας

«Αν θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν με επιτυχία τώρα και στο μέλλον, θα πρέπει να τα μάθουμε να σκέφτονται για τους εαυτούς τους, να επιλύουν προβλήματα και να συνυπάρχουν με τους άλλους. Αυτές οι ικανότητες κατακτώνται οταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να εξερευνούν ενεργητικά το περιβάλλον, να επιλύουν πραγματικά προβλήματα που έχουν νόημα για αυτά και να συνεργάζονται με άλλους για την ολοκλήρωση εργασιών.Ολα αυτά τα παιδιά τα κάνουν όταν παίζουν»(Dodge Colker,1998)

το mail του Νηπιαγωγείου μας είναι

mail@29nip-chalk.eyv.sch.gr.

τηλ. σχολείου και FAX 2221082095

Διεύθυνση: Νικοδήμου και Απόλλωνος Κάνηθος Χαλκίδα, ΤΚ 34100

ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ http:\\29nip-chalk.eyv.sch.gr

Νηπιαγωγοί : (προϊσταμένη) Μακρή Μαρία

marmak73@gmail.com

Λειβαδίτη Σοφία

jlivaditis75@gmail.com

κλικ στον σύνδεσμο και βρείτε στο χάρτη το νηπιαγωγείο μας

καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μας

καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μας

 

Κοριτσάκι μου, θέλω νὰ σοῦ φέρω τὰ φαναράκια τῶν κρίνων νὰ σοῦ φέγγουν τὸν ὕπνο σου.Θέλω νὰ σοῦ φέρω ἕνα περιβολάκι ζωγραφισμένο μὲ λουλουδόσκονη πάνω στὸ φτερὸ μιᾶς πεταλούδας νὰ σεργιανάει τὸ γαλανὸ ὄνειρό σου.

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο. Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα: 1. Να μοιράζεσαι τα πάντα. 2. Να παίζεις τίμια. 3. Να μη χτυπάς τους άλλους. 4. Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες. 5. Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου. 6. Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου. 7. Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον. 8. Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό. 9. Να κοκκινίζεις. 10. Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό. 11. Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο. 12. Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα. 13. Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους. 14.Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω. Κανείς πραγματικάδεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό. 15. Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερς, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο, όλα πεθαίνουν. Το ίδιο κι εμείς. Να θυμάσαι τελικά τα βιβλία και την πρώτη λέξη που έμαθες την πιο μεγάλη απ’ άλλους: τη λέξη ΚΟΙΤΑ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή… Πάρτε μια απ’ αυτές τις συμβουλές, εκφράστε την με επιτηδευμένη ορολογία ενηλίκων και εφαρμόστε τη στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας και θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή. Σκεφτείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν όλοι εμείς οι άνθρωποι τρώγαμε γάλα με κουλουράκια γύρω στις τρεις το απόγευμα και μετά ξαπλώναμε κάτω από τις κουβέρτες για έναν υπνάκο. Ή, αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν ως βασική αρχή να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να καθαρίζουν τις τσαπατσουλιές τους. Είναι ακόμη αλήθεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πως όταν βγαίνετε έξω στον κόσμο είναι καλύτερα να κρατιέστε από το χέρι και να μένετε μαζί με άλλους. ROBERT FULGHUM.

Σκακιστική άσκησηTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων