Η μέτρηση του χρόνου

Αφού συζητήσαμε την έννοια του χρόνου με τα παιδιά και με αφορμή το παραμύθι ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ, προβληματιστήκαμε για τον τρόπο που οι άνθρωποι στα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στην γη μετρούσαν τον χρόνο.

 

Όταν χρειάστηκε να κατασκευάσουν ένα όργανο για τη μέτρηση του χρόνου έψαξαν γύρω τους να βρουν έναν τρόπο και από τα πρώτα τα οποία σκέφτηκαν ήταν ένα υλικό μέσο που θα έρεε ομαλά. Οι βασικές τους προτιμήσεις ήταν τα συνηθισμένα υλικά, όπως το νερό και η άμμος. Από τις πρώτες παρατηρήσεις, ήταν η σκιά των αντικειμένων που φωτίζονται από τον ήλιο και η αργή κίνησή της με το πέρασμα της ώρας. Η κλεψύδρα, το αμμόμετρο, το ηλιακό ρολόι,  ήταν μερικά από τα όργανα που κατασκευάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, από τις πρώτες επινοήσεις των αρχαίων λαών.

 

είδαμε φωτογραφίες αρχαίων  οργάνων μέτρησης του χρόνου

το βίντεο στον κάτωθι σύνδεσμο, το οποίο επεξηγήσαμε στα παιδιά.

https://youtu.be/b-qH6DRbb8o

παρατηρήσαμε τις κλεψύδρες στην τάξη μας , τις οποίες τις γνωρίζουν ήδη τα παιδιά από τα παιχνίδι μας στην αυλή.

Φτιάξαμε ηλιακό ρολόι στην αυλή (χρησιμοποιήσαμε ξυλομπογιές αντί για πετραδάκια και κορίνα αντί για κλαδί). Σημειώσαμε τη θέση της σκιάς και οι παρατηρήσεις μας θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με καταγραφή της θέσης της σκιάς διάφορες ώρες της μέρας.

και ζωγραφίσαμε το ηλιακό ρολόι , όπως μετρούσαν οι άνθρωποι τα πρώτα χρόνια που χρειάστηκε να κατασκευάσουν ένα όργανο για να μετρούν το χρόνο , δηλαδή ,με πέτρες και κλαδί. Γράψαμε όπως μπορούμε ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ

Αφήστε μια απάντηση