επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο

για τις ανάγκες του etwinning προγράμματος μας “lets walk on th paths of tradition”, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο της πόλης . η μετακίνηση έγινε με το αστικό. (λόγω καιρού αποφύγαμε το κόκκινο τρενάκι).

ευχαριστούμε τις μητέρες που μας συνόδευσαν

μείναμε πολύ χρόνο στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, οπότε τα παιδιά κουράστηκαν και δεν πραγματοποιήσαμε επίσκεψη σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Επίσης δεν είδαμε με λεπτομέρεια την αίθουσα αγροτικής ζωής. όμως, ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για τα παιδιά. Επιστρέψαμε στο Νηπιαγωγείο, τα παιδιά ζωγράφισαν το αίνιγμα του πηγαδιού.

“είναι βαθύ, μαυριδερό, κι αν εκεί μέσα μπεις, δύσκολα θα βγεις. τι είναι? 

το βίντεο που ετοιμάσαμε για το πρόγραμμα μας

Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το λαογραφικό μουσείο θεωρείται μέρος της ενετικής οχύρωσης. Βρισκόταν στο χείλος της τάφρου και παλιότερα στο επάνω μέρος υπήρχαν πολεμίστρες. Πιθανόν να ήταν αμυντικός πύργος αν και μοιάζει περισσότερο με χώρο στρατωνισμού ή διοικητικό κέντρο.

Το πιθανότερο είναι να κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, στα τελειώματα των εργασιών κατασκευής του κάστρου.

Δεν γνωρίζουμε πώς και γιατί το κτίριο γλίτωσε από την κατεδάφιση επί Γαζέπη. Πιθανόν να στέγαζε ήδη κάποια υπηρεσία. Θυμίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα πολλά γεροφτιαγμένα και καλοδιατηρημένα κτίρια των παλιών κάστρων ήταν σε χρήση (άσχετη με τον πολιτισμό) μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Μερικά και αργότερα.

Το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή προς το τέλος της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά τη Γερμανική κατοχή.
Μετά τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη, μέχρι το 1981, όταν ο Δήμος το δώρισε για να γίνει μουσείο.

Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων. Στεγάζεται σε τρεις αίθουσες και έχει περισσότερα από 1.200 εκθέματα (εργαλεία και σκεύη του πρόσφατου παρελθόντος).

Έχει τρεις αίθουσες. Στην πρώτη υπάρχουν παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, εικόνες, τάματα,  παραδοσιακά μουσικά όργανα, στην δεύτερη θα βρεθείτε σε μια παραδοσιακή γειτονιά της Χαλκίδας, σε ένα σπίτι μεσοαστών του 20 αιώνα. Το σπίτι, σαν αληθινό, έχει όλα τα έπιπλα, τη διακόσμηση και τα σκεύη που είχε ο κόσμος τότε. Στην Τρίτη αίθουσα θα δείτε τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες. Τις δουλειές που έκαναν, τυπογραφείο και πολλά άλλα ακόμη 

το παραδοσιακό μαγγανοπήγαδο , όπως το ζωγράφισαν τα παιδιά και το αίνιγμα μας

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση