Δημιουργική Γραφή-Βράβευση μικρών συγγραφέων

 

Ο συγγραφέας-φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής υπογράφει τους επαίνους

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στο γραφείο του Σχολείου μας έγινε η βράβευση μαθητή και μαθητριών της Ε΄ τάξης, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής με τον τίτλο ” Ένα παραμύθι ζητά τίτλο και συνέχεια”, που οργάνωσε το 29ο Δ. Σ. Βόλου. Τα κείμενα των μαθητών αξιολόγησε ο συγγραφέας-φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής. Πρώτο βραβείο στον μαθητή Κυρίτση Δημήτρη. Έπαινος στις μαθήτριες Καραΐσκου Μαρία και Κούδα Αναστασία.

Τα παιδιά με τη δασκάλα τους κα. Κωνσταντία Τσουβάκα

Ένα παραμύθι ζητά τίτλο και συνέχεια…

Ο Νικόλας μένει στο κέντρο της πόλης. Στην οδό Ερμού, στον δεύτερο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας. Είναι παραμονή Χριστουγέννων.  Έχει βγει στο μπαλκόνι και παρατηρεί.

Μικροί και μεγάλοι περπατούν με προσοχή μη γλιστρήσουν  στο χιονισμένο του δρόμου χαλί. Άντρες  με σηκωμένους τους γιακάδες των κασμιρένιων παλτών τους. Άλλοι τυλιγμένοι με τα ζεστά τους μάλλινα κασκόλ. Κάποιοι  με μπερέδες και άλλοι με  καπέλα. Γυναίκες με ζακάρ παλτό και το μαλλί στην τρίχα.  Παιδιά με σκουφιά και γάντια ζεστά.

Όλοι τους κρατούν τσάντες με ψώνια και δώρα. Μπαινοβγαίνουν από μαγαζί σε μαγαζί. Η φιλαρμονική του Δήμου παιανίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες δίνοντας μια ξεχωριστή γιορτινή νότα. Κάποια παιδιά, μεγάλης ηλικίας, λένε τα κάλαντα με  κλαρίνο και τουμπελέκι. Οι γιορτές και τα κάλαντα προσφέρουν ένα μικρό χαρτζιλίκι στα αγόρια, όπου το πρώτο χνούδι στα επάνω χείλη τους δίνει το  τέλος στην παιδικότητά τους.

«Κάθε χρόνο τις γιορτές τα ίδια και τα ίδια», λένε οι άγγελοι που πετούν δίπλα τους και συνεχίζουν:  «Άνθρωποι τρέχετε σαν τρελοί να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες, να ψωνίσετε για το εορταστικό τραπέζι, να στολίσετε δέντρο, να αγοράσετε δώρα. Θέλετε  να τα προλάβετε όλα, λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. Μήπως έχετε χάσει τελικά το νόημα των εορτών; Τα Χριστούγεννα είναι και στην καρδιά σας. Δε θα τα βρείτε μόνο κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή στις βιτρίνες των καταστημάτων. Η γλύκα τους δε βρίσκεται μόνο στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα. Ψάξτε να βρείτε τα αληθινά Χριστούγεννα όχι σε κουτιά δώρων αλλά σε κουτιά αγάπης» είπαν οι άγγελοι και πέταξαν μακριά…

«Κουτιά αγάπης;  Αλήθεια πού μπορούμε να τα βρούμε; Ποιο μαγαζί τα πουλά να πάμε να τα αγοράσουμε;  Είναι ακριβά ή φτηνά;» αναρωτήθηκε ο Νικόλας.

-Δεν υπάρχει μαγαζί στον κόσμο να πουλά κουτιά αγάπης. Δεν αγοράζονται, μόνο προσφέρονται, είπε το φεγγάρι, που διάβασε τη σκέψη του.

-Και τι κάνουμε; Θα αφήσουμε τους ανθρώπους να περάσουν και τα φετινά τους Χριστούγεννα χωρίς να έχουν βρει το αληθινό νόημα της γιορτής;

-Όχι, θα τους βοηθήσουμε. Έχω ένα σχέδιο, είπε το μεγάλο αστέρι που άκουσε τη συνομιλία τους και συνέχισε. Απόψε, σε κάθε σπίτι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα αφήσουμε ένα μικρό κουτί. Απ’ έξω θα γράφει κουτί αγάπης και μέσα θα έχει μια λέξη κι ένα σημείωμα με οδηγίες. Κάθε κουτί θα περιέχει και μια διαφορετική λέξη. Θα ‘ναι η λέξη «κλειδί» για να βρει ο καθένας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων… Αλλά όλα θα έχουν το ίδιο σημείωμα με τις οδηγίες χρήσης.

-Και ποιες θα είναι οι λέξεις «κλειδιά» και ποιες οι οδηγίες;

Δώσε τη δική σου συνέχεια στο παραμύθι. Δώσε και έναν τίτλο

 Μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια

Ο Νικόλας βγαίνει από το σπίτι του και τυχαία βρίσκει τη συμμαθήτριά του, τη Μαργαρίτα. Η Μαργαρίτα ήταν πολύ έξυπνη κι έτσι ο Νικόλας της μίλησε για τα κουτιά της αγάπης και για το σχέδιο του αστεριού. Επίσης της ζήτησε να τον βοηθήσει να βρει τις λέξεις «κλειδιά» και τις οδηγίες. Εκείνη δέχτηκε.

Ξαφνικά ένας ανεμοστρόβιλος τους πήρε και τους πήγε σε ένα έρημο μέρος.

-Ωραία, παγιδευτήκαμε σε ένα άγνωστο μέρος! είπε η Μαργαρίτα

-Μην ανησυχείτε, εγώ σας έφερα εδώ, είμαι το αστέρι.

-Α, πολύ ωραία! Τώρα θα καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ πέρα!

-Λοιπόν παιδιά, ποιες λέτε να είναι οι λέξεις «κλειδιά» και οι οδηγίες που θα γράψουμε στα κουτιά της  αγάπης;

-Εγώ βρήκα μερικές! είπε η Μαργαρίτα. ΑΓΑΠΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ.

-Βρήκα κι εγώ! είπε ο Νικόλας. ΦΙΛΙΑ, ΕΥΧΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΟΝΕΙΡΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ…

-Εντάξει, φτάνουν και περισσεύουν! είπε το αστέρι χαμογελώντας. Ελάτε, πρέπει να σας πάω πίσω.

Έτσι τους πήγε πίσω με τον ανεμοστρόβιλο και το βράδυ το αστέρι και το φεγγάρι μοίρασαν στους ανθρώπους τα κουτιά της αγάπης με τις λέξεις που είχαν σκεφτεί τα δύο παιδιά.

Καραΐσκου Μαρία, Ε΄ τάξη

Μαρία μου,

χάρηκα που διάβασα την ιστορία σου συμμετέχοντας σ’ αυτόν τον διαγωνισμό.

Ένας ανεμοστρόβιλος με πήρε κι εμένα μακριά για να βρεθώ σε ένα έρημο μέρος γεμάτο αστέρια.

Τα δυο παιδιά-ήρωες σου συνεργατικά ανακάλυψαν την αλήθεια.

Μακάρι τα μαγικά κουτιά να αλλάξουν επιτέλους τον κόσμο μας.

Εσύ είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις διαβάζοντας και γράφοντας όμορφες ιστορίες.

Εύχομαι τα αστέρια και το φεγγάρι να σε οδηγούν στο καλό.

 Σ’ ευχαριστώ

Διονύσης Λεϊμονής

8/2/2021

ΕΛΠΙΔΑ

Οι λέξεις κλειδιά θα είναι η ελπίδα, η αγάπη, η συμπαράσταση και οι οδηγίες θα είναι να μοιραστούν αυτά τα συναισθήματα με όλους τους ανθρώπους, φτωχούς ή πλούσιους, μορφωμένους ή αμόρφωτους, μικρούς ή μεγάλους.

-Κι αν σε κάποιον μέσα του δεν ξυπνήσει η  συμπόνια, η τρυφερότητα ή το μοίρασμα των συναισθημάτων τότε μετά πώς θα βοηθήσουμε; Είπε το μικρό αστέρι.

-Μη φοβάσαι, γιατί όλοι μέσα τους οι άνθρωποι έχουν ανθρωπιά αρκεί κάποιος να τους βοηθήσει να τη βρουν και να τη δείξουν έμπρακτα, είπε το μεγάλο αστέρι.

Κι αυτό έγινε. Τη νύχτα των Χριστουγέννων ενώ όλα ήταν  ήσυχα και γιορτινά, τα αστέρια μοίρασαν σε κάθε σπίτι της γης τα κουτιά αγάπης και τις οδηγίες. Τα αστέρια το βράδυ της δεύτερης μέρας περίμεναν να δουν τι έκανε ο κόσμος, αλλά τίποτα, όλοι συνέχιζαν τα ίδια, τα ψώνια τα δώρα. Τα αστέρια απογοητεύτηκαν και σκεφτόταν ότι δεν υπήρχε λύση. Ο  κόσμος θα έμενε πάντα ο ίδιος.

Ώσπου τη νύχτα της Παραμονής, 31 Δεκεμβρίου του 2020 προς -21, τα αστέρια όταν φάνηκαν στον ουρανό, είδαν το χρώμα τους πιο φωτεινό κι ένιωσαν μια ζεστασιά. Κοίταξαν κάτω το κόσμο και ξαφνιάστηκαν! Τους είδαν όλους να συμφιλιώνονται, να βοηθάνε τα παιδάκια στα ορφανοτροφεία με τρόφιμα, να βοηθούν γέρους που μένουν μόνοι τους και όλοι στα μαγαζιά τους να έχουν βάλει τα ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η χαρά τους ήταν μεγάλη. Ένιωσαν ότι κέρδισαν το πόλεμο αλλά όχι τη μάχη, γιατί ο κόσμος μας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αυτός, όχι για μια μέρα αλλά για ΠΑΝΤΑ. Τα αστέρια από ψηλά εύχονται αυτή η ΕΛΠΙΔΑ για το μέλλον να μείνει ξάγρυπνη στις καρδιές των ανθρώπων.

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΔΑ, Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αναστασία μου,

η ιστορία σου με συγκίνησε πραγματικά. Βρήκες τις λέξεις κλειδιά και τια απαραίτητες οδηγίες, ώστε να αλλάξει ο κόσμος μας.

Δημιουργώντας αναμονή περίμενα για το αποτέλεσμα και… ω του θαύματος ο κόσμος μεταμορφώθηκε ξαφνικά!

Να συνεχίσεις να διαβάζεις και να γράφεις.

Μόνο έτσι ζούμε με υγεία και αναπνέουμε με χαρά.

Σ’ ευχαριστώ

Διονύσης Λεϊμονής

8/2/2021

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

-«Οι λέξεις κλειδιά θα είναι, προσφέρω, πιστεύω, αγαπώ, βοηθώ, συγχωρώ και οι οδηγίες θα είναι οι εξής για κάθε παραλήπτη: «ΚΑΝΩ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ»

Ο Νικόλας ενθουσιάστηκε μα…. δίστασε κιόλας.

«Και θα πετύχει;»ρώτησε καθώς άκουγε έκπληκτος όλη αυτή τη συνομιλία αστεριού και φεγγαριού.

«Μέσα σου, στην κάρδια σου, κρύβεις πελώρια δύναμη», του είπε το μεγάλο αστέρι, γέρνοντας στοργικά πάνω του «και μόνο αν πιστέψεις σε αυτή, τότε μπορείς να καταφέρεις τα πάντα»!

«Το πνεύμα των Χριστουγέννων, φωλιάζει στην ψυχή μας και εκεί είναι η αγάπη», πρόσθεσε το φεγγάρι στέλνοντας του το πιο ζεστό χαμόγελο!!

Ο Νικόλας χοροπήδησε από τη χαρά του και με μεγάλη προθυμία, δέχτηκε να βοηθήσει.

Έτσι λοιπόν το μεγάλο αστέρι μαζί με το φεγγάρι, έβαλαν σε εφαρμογή το υπέροχο αυτό σχέδιο τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να βρουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και να καταλάβουν την αξία των «δώρων».

Σε κάθε κουτί αγάπης έβαλαν κι από μια λέξη μαζί με τις οδηγίες χρήσης και σε κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεχωριστά έβαλαν από κάτω τα μεγάλα δώρα!!

Το βράδυ εκείνο της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν για τον Νικόλα ξεχωριστό.

Παρατηρούσε έξω από το παράθυρο του το χιόνι που έπεφτε σκεπτικός, νιώθοντας μέσα του μια γλυκιά ανυπομονησία!

Κάθε χιονονιφάδα, ήταν τόσο λαμπερή, σαν οι άγγελοι να θέλουν να στείλουν τις ευχές τους στη γη…

Η ημέρα των Χριστουγέννων ξημέρωσε και όλα τα σπίτια γέμισαν φως!

Τα κουτιά της αγάπης ανοίχτηκαν και οι ψυχές όλων των ανθρώπων γέμισαν ζεστασιά και αγαλλίαση!

Κάθε ένας ξεχωριστά είχε και κάπου να δώσει μα και να πάρει αγάπη!!!

Να προσφέρει να βοηθήσει… αλλά και να βοηθηθεί.

Με πίστη στο θαύμα των Χριστουγέννων να συγχωρέσει και να του ανταποδοθεί το ίδιο!!!

Τελικά αυτή είναι η μαγεία, σκέφτηκε ο Νικόλας.

Αυτά είναι πραγματικά δώρα και η άξια τους είναι ανεκτίμητη….

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μέσα μας!!!!!!

 Δημήτρης Κυρίτσης, Ε΄ τάξη

Δημήτρη μου,

διαβάζοντας την ιστορία σου συνεχίζοντας το παραμύθι του δασκάλου διαπίστωσα την ικανότητά σου στη γραφή επιστρατεύοντας τον νου και τη φαντασία σου!

Ο λόγος σου δυνατός και παιδικός συνάμα, όπως αρμόζει σε ένα παραμύθι σαν αυτό με γοήτευσε προσμένοντας την τελική λύση που θα δώσεις. Την έδωσες μέσα από την «περιπέτεια» κάνοντας με να απολαύσω το αποτέλεσμα.

Εύχομαι να γιορτάζεις πάντα τα Χριστούγεννα με την καρδιά σου, μαζί με τους αγαπημένους σου.

Καλές αναγνώσεις – καλές γραφές.

Σ’ ευχαριστώ

Διονύσης Λεϊμονής

8/2/2021