200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821

Βόλος, 25 Μαρτίου 2021

Προς τους γονείς & κηδεμόνες των μαθητών/τριών του Σχολείου

Σήμερα, για μία ακόμη φορά τιμούμε  τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση του ’21 η οποία ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα.

Το νόημα αυτής της ταύτισης είναι η θεϊκή ευλογία του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, η πίστη των ραγιάδων για το ποθούμενο, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Αλήθεια πόσο μεγάλο και πόσο βαθύ είναι το νόημα που κρύβει μέσα της αυτή η απαίτηση! Χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις, οι δυο φαινομενικά αντίθετες. Από τη μια η λευτεριά, η δυνατότητα να ενεργεί ο καθένας μόνος του σύμφωνα με τα πιστεύω του και τις προσωπικές του επιθυμίες. Η βασική προϋπόθεση για κάθε τι όμορφο και δημιουργικό στη ζωή των ανθρώπων, η διάθεση για ζωή, η αρχή.

Απ’ την άλλη ο θάνατος, η παραίτηση από τη ζωή, το τέλος. Στη μέση ένα ή διαζευκτικό, που αντί να τις χωρίσει όπως όφειλε, τις ένωσε, τις έδεσε  μεταξύ τους και τις έκανε να μοιάζουν ίδιες.

Και πράγματι, για τους Έλληνες του ’21 δεν υπήρχε τρίτη λύση. Έπρεπε να νικήσουν και να λευτερωθούν ή να πεθάνουν.

Η Γενιά της Επαναστάσεως του 1821 δεν ήταν υπεράνθρωπη. Ούτε όλη την Ελλάδα απελευθέρωσε, ούτε απαλλαγμένη από αδυναμίες εμφανίστηκε αφού δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν έλειψαν οι προσωπικές κόντρες, οι αντιδικίες, τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο την νικηφόρα έκβαση του.

Όμως η γενιά εκείνη, έθεσε ένα σκοπό  και κατάφερε να τον φέρει σε πέρας. Οκτώ χρόνια πολεμούσαν οι Έλληνες απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Στα στίφη των εχθρών αντέταξαν το ακατάβλητο θάρρος τους, τον απαράμιλλο ηρωισμό τους και την αγάπη τους για τη λευτεριά.

Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε «Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους. Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών».

200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες τιμούμε τους Αγωνιστές και τις Αγωνίστριες του 1821. Πορευόμαστε με αξίες πανανθρώπινες.

Η Ελλάδα είναι κράτος σύγχρονο, με δημοκρατία, υποδομές, χωρίς αρνητικές ιδιαιτερότητες, που αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης, την οποία τιμάμε και μας τιμά. Σήμερα μπορούμε να χαράξουμε ένα μέλλον, να γίνουμε -πιο- πολίτες του κόσμου και να περάσουμε στο νέο υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο που ήδη έχει δημιουργηθεί και περιβάλλει την χώρα μας.

Η συμμετοχή όλων συλλογικά και καθενός ατομικά, στην βελτίωση της Παιδείας, της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού, των Αξιών, των Αρχών είναι ξεκάθαρη.  Σεβασμός και πολιτισμός σε όλα και για όλα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ο Διευθυντής του Σχολείου                        Ο Σύλλογος Διδασκόντων