Αρχική » Ανακοινώσεις-Νέα Σχολείου » Σαν το «τσίκι – τσίκι» του Αλέξη Ακριθάκη

Σαν το «τσίκι – τσίκι» του Αλέξη Ακριθάκη

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, μαζί με την δασκάλα Εικαστικών κ. Δουμάνη Χριστίνα, δημιούργησαν έργα επηρεασμένα από την τεχνική του Αλέξη Ακριθάκη, το «τσίκι – τσίκι». Τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους  μέσα από μια  προσωπική αυτόματη γραφή.

        

Πασχάλη Πετρίνα (Ε2)                         Μπουλλάρι Ειρήνη (Ε1)              Βασιλαντωνάκη Μυρτώ Γεωργία (Στ1)

   

Παπαγιάγκου Λουκάς (Δ2)                                          Ντάφλος Δημήτρης (Δ2)

   

Ποϊράζης Πολύμερος (Στ2)                                          Αποστόλου Αναστασία (Στ1)

   

Μήλιος Θωμάς (Στ1)                                                         Ροϊδούλη Φωτεινή (Γ2)

«Tσίκι-Τσίκι», είναι ο όρος που αποδίδεται στον Κώστα Ταχτσή, καθώς εκείνος τον πρωτοχρησιμοποίησε σε κείμενό του για κατάλογο έκθεσης του Αλέξη Ακριθάκη, παρότι πιθανώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνήθιζε να αποκαλεί έτσι την τεχνική που τον καθιέρωσε σε μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του ελληνικού μοντερνισμού. Αφορά την σχολαστική σχεδόν επανάληψη μοτίβων και το παραγέμισμα της λευκής επιφάνειας του χαρτιού με μικρά σχήματα από μαύρο μελάνι. Ένα πολύ προσωπικό στυλ συγκεκριμένης τεχνοτροπίας όπου κυκλάκια, γραμμούλες, καμπύλες και άλλα πολλά ευρηματικά σχήματα αναπαράγονται σε έναν αέναο πολλαπλασιασμό, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ίδια, ενώ στην πραγματικότητα, αν κάποιος τα παρατηρήσει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι μοιάζουν, χωρίς να είναι ταυτόσημα. Ο χαρακτηρισμός πάντως οφείλεται στον ήχο που έκανε το πενάκι πάνω στο χαρτί.

 Βλέπε: https://cycladic.gr/page/alexis-akrithakis-tsiki-tsiki

https://www.teloglion.gr/el/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%C2%AB%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B9%C2%BB

 

 

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων