3η ανταλλαγή μαθητών, Siinlijarvi Φινλανδία

Η ομάδα των Ελλήνων μαθητών

Η ομάδα των Ελλήνων μαθητών

Οι Φινλανδοί συντονιστές με το αντίγραφο από την Ακρόπολη που τους δώρισε το σχολείο μας

Οι Φινλανδοί συντονιστές με το αντίγραφο από την Ακρόπολη που τους δώρισε το σχολείο μας

παρουσίαση του συστήματος διαμεσολάβησης μεταξύ των συμμαθητών

παρουσίαση του συστήματος διαμεσολάβησης μεταξύ των συμμαθητών

δημοσίευση τοπικής εφημερίδας με φωτογραφία της μαθήτριας Χρύσας Λαμνή

δημοσίευση τοπικής εφημερίδας με φωτογραφία της μαθήτριας

20160914_14565520160916_142855
Από τις 10 ως τις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ί η 3η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Siilinjarvi της Φινλανδίας. Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου Λαμνή Χρύσα, Νικολαϊδης Νίκος, Αποστολόπουλος Γιώργος, Κυριαζίδης Στέφανος και Μαυροκεφαλίδης Νίκος και οι καθηγήτριες Μηντζιώρη Μάγδα και Γλαράκη Θεοδώρα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις με θέμα την την ιστορία της Φινλανδίας καθώς και μια παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφωνιών μεταξύ των συμμαθητών που εφαρμόζεται στο φινλαδικό σχολείο. Συμμετείχαν σε μαθήματα, αθλητικές δραστηριότητες και γενικότερα στην σχολική ζωή. Επίσης πήραν μέρος σε δραστηριότητες εκτός σχολείου (ξεναγήσεις στο Κουόπιο: μουσείο παραδοσιακής τέχνης και μουσείο ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο δάσος, σύντομη κρουαζιέρα στις λίμνες κλπ).
Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με την παρουσίασή που έκαναν για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άρθρο της τοπικής εφημερίδας για το πρόγραμμα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της ελληνίδας μαθήτριας Χρύσας Λαμνή, ενώ συνέντευξη από τους ξένους μαθητές έδωσε για την ίδια εφημερίδα ο δικός μας μαθητής Νίκος Μαυροκεφαλίδης. Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς.
Οι καθηγήτριες παρουσίασαν την 3η ενότητα με θέμα την Ανοχή και συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την παραγωγή της ταινίας, καθώς και την οργάνωση των 2 επόμενων συναντήσεων. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στο Casale Monferrato της Ιταλίας. Συζητήθηκαν τέλος οργανωτικές λεπτομέρειες για την τελευταία συνάντηση που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο Elche της Ισπανίας τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση