Δελτίο τύπου 26/11/2014

Μαθήματα για το παρόν, μαθήματα για το μέλλον (Lessons for present lessons for future) είναι ο τίτλος τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Το 28ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης θα συμπράξει με άλλα επτά ευρωπαϊκά σχολεία από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία και Τουρκία) με αντικείμενο τις απολυταρχικές ιδεολογίες, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησαν στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με τραγικά αποτελέσματα. Απώτερος στόχος είναι η γνώση αυτή να αποτρέψει την επανεμφάνιση στο μέλλον ανάλογων φαινομένων στην Ευρώπη.
10346620_10203583455281859_3880437736307741041_n

Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά λόγω της πολυπληθούς Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκε σχεδόν στο σύνολό της κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καθηγητές και οι μαθητές των οκτώ ευρωπαϊκών σχολείων θα προχωρήσουν στην έκδοση ενός βιβλίου που θα εστιάζει σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Αντίσταση, Συνεργασία, Αδιαφορία απέναντι στην ανάπτυξη των απολυταρχικών ιδεολογιών και Σημερινή κατάσταση, καθώς επίσης και στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και μαρτυρίες σχετικές με το θέμα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο blog
lessonsforpresentlessonsforfuture.blogspot.com.es

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση