Η ΩΡΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ

untitled
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου τα ξημερώματα αλλάζει η ώρα και θα πρέπει να βάλουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Συγκεκριμένα, όταν τα ρολόγια δείξουν 4.00 πμ. εμείς θα τα βάλουμε να δείχνουν 3.00 πμ. Έτσι, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι μας προσφέρεται μία επιπλέον ώρα ύπνου ή 60 λεπτά ή 3.600 δευτερόλεπτα. Αλλά ας μη χαίρεται, αφού την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα τα επιστρέψουμε όλα στο Μορφέα διότι θα ισχύσει και πάλι η θερινή ώρα και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά!
Γιατί, όμως, αυτό το μπρος-πίσω με την ώρα; Σε μία δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια, μόνο 1 άτομο στα 10.000 γνώριζε γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Η πραγματική ώρα είναι η χειμερινή. Ο λόγος της αλλαγής σε θερινή ώρα γίνεται για εξοικονόμηση ενέργειας. Γυρνώντας, δηλαδή, τα ρολόγια μία ώρα μπροστά από τέλη Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου που ισχύει η θερινή, αξιοποιούμε καλύτερα το φως της ημέρας και αυτούς τους 7 μήνες εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα τέχνασμα που έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Τον Οκτώβριο, όμως, επιστρέφουμε στην κανονική ώρα και καλωσορίζουμε επίσημα το χειμώνα. Το μέτρο εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο και καθιερώθηκε με την ενεργειακή κρίση του 1973. Σήμερα εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη του πλανήτη και φυσικά στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που ακολουθούν το σύστημα της θερινής ώρας, με πορτοκαλί αυτές που το ακολουθούσαν παλαιότερα και με κόκκινο αυτές που δεν το ακολούθησαν ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *