Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Σήμερα 17 Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Αυτήν την απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993. Όμως τι είναι φτώχεια; Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ “η φτώχεια μπορεί να οριστεί ως η ανθρώπινη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συνεχή ή χρόνια στέρηση των πόρων, των ικανοτήτων, των επιλογών, της ασφάλειας και της δύναμης που απαιτούνται για την απόλαυση ενός επαρκούς επιπέδου διαβίωσης και άλλων αστικών, πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων”. Με πιο απλά λόγια φτώχεια σημαίνει έλλειψη πρόσβασης στις βασικές ανάγκες επιβίωσης και ανάπτυξης που περιλαμβάνουν το φαγητό, το πόσιμο νερό, τη στέγαση, την ένδυση, την υγιεινή και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία έως πέντε δευτερόλεπτα από φτώχεια ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολλάριο την ημέρα. Από το 1990 έως το 2004 η φτώχεια έχει προκαλέσει το θάνατο σε 270 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, ενώ όσον αφορά τα παιδιά, ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα αντιμετωπίζει αυτόν τον κίνδυνο.                                                                            

   Τα αποτελέσματα της φτώχειας είναι η πάσης φύσεως εκμετάλλευση και διάκριση, η ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η μετανάστευση, η έλλειψη στέγης και η παραβατικότητα. Προτείνουμε σήμερα να δείτε στην ΕΤ1 στις 19.00 το ντοκιμαντέρ “Η φτώχεια κι εμείς” όπου αναδεικνύονται τα αποτελέσματα αυτά. Και μην ξεχνάμε: Η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *