Άνοιξη!
Η πιο χρωματιστή εποχή κατέφτασε, ξεκινήσαμε λοιπόν να συζητούμε για την άνοιξη και τις αλλαγές της φύσης! Φτιάξαμε όμορφα ατομικά πρωτομαγιάτικα στεφάνια και φυσικά ένα μεγάλο ομαδικό στεφάνι για να κοσμήσει την πόρτα του σχολείου μας!
Γνωρίσαμε την πεταλούδα και τον κύκλο ζωής της, ξεκινήσαμε με αφορμή το βιβλίο ”Μια πεινασμένη κάμπια”. Παίξαμε πολύ και μάθαμε σπουδαία πράγματα για τα στάδια ζωής της.
Στο τέλος χρησιμοποιώντας φίλτρα καφέ και μαρκαδόρους δημιουργήσαμε πεταλούδες με μοναδικά χρώματα και σχέδια.

Γνωρίσαμε ζωγράφους που λάτρευαν να ζωγραφίζουν λουλούδια, όπως ήταν ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Εμείς αναπαραστήσαμε τον πίνακα με τα ηλιοτρόπια.
Φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στη Frida Kahlo, τα παιδιά την αγάπησαν ιδιαίτερα και την ζωγράφισαν μέσα από τη δική τους ματιά.
Σχεδιάσαμε και χρωματίσαμε λουλούδια και πεταλούδες από χαρτόκουτα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε αυτό το υλικό για εκμάθηση αριθμών. Μάλιστα, αυτές οι δημιουργίες στάθηκαν η αφορμή να μιλήσουμε για την πράξη της διαίρεσης μιας και είχαμε 33 πεταλούδες και μόνο 3 λουλούδια για να βοσκήσουν.
Φτιάξαμε ακόμη έναν αγαπημένο πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ με τέμπερα και αυγοθήκες!
Μπήκαμε στον κόσμο των λουλουδιών και μέσα από τις αισθήσεις της όσφρησης και της αφής προσπαθήσαμε να μαντέψουμε άνθη.
Τι λουλούδια γνωρίζω; Τι θα ήθελα να μάθω για τα φυτά που δεν ξέρω;
Στη συνέχεια γνωρίσαμε τα μέρη ενός λουλουδιού και μάθαμε τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν!


Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα πείραμα…σε μία γλάστρα βάλαμε βαμβάκι με φασόλια και λίγο νεράκι. Τοποθετήσαμε τη γλάστρα νούμερο 1 σε σημείο που το φώτιζε ο ήλιος και την φροντίζαμε καθημερινά με πότισμα. Στη γλάστρα νούμερο 2 βάλαμε επίσης βαμβάκι και φασόλια και την τοποθετήσαμε μέσα σ΄ ένα ντουλάπι χωρίς νερό και φως ήλιου. Μετά από λίγες μέρες οι διαφορές ήταν εμφανείς.
Έπειτα, βγήκαμε στην αυλή για να δημιουργήσουμε κολάζ χρησιμοποιώντας λουλούδια και μπόλικη φαντασία!
Φτιάξαμε παγίδες για τις ακτίνες του ήλιου χρησιμοποιώντας φύλλα πλαστικοποίησης και λουλούδια!
Η ώρα της αυλής είναι πάντα ευκαιρία για ελεύθερη εξερεύνηση και μάθηση!
Και φυσικά για φαντασία…εδώ κάποια παιδιά έφτιαξαν ένα λουλούδι από ρόδες!
Για το τέλος, μία τεράστια έκπληξη περίμενε τα παιδιά! Ώρα για φύτεμα!
Αποφασίσαμε να ομορφύνουμε την αυλή μας φυτεύοντας ντοματιές, πιπεριές, μελιτζανιές, λουλούδια και παχύφυτα. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια φυτέματος και ενθουσιάστηκαν!



Βάλαμε και ταμπέλες με τα ονόματα των φυτών!

Από σήμερα οι μαθητές μας είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα και την προστασία των φυτών του σχολείου μας!


























