Η 25η Μαρτίου πλησίαζε και ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διπλή γιορτή αυτής της μέρας. Αρχικά αναφερθήκαμε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τι συνέβη και ποια η σημασία του. Προσεγγίσαμε το θέμα και μέσω του πίνακα του Paolo de Matteis που απεικονίζει τον Ευαγγελισμό και τα παιδιά κλήθηκαν να αποτυπώσουν το έργο από τη δική τους ματιά.
.
Έπειτα αναφερθήκαμε στην επανάσταση των Ελλήνων. Γνωρίσαμε την ιστορία, τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και συσχετίσαμε αυτές τις δύο γιορτές.
Έπειτα με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού ”Τα Ελληνάκια” γνωρίσαμε τη λαογραφική μας παράδοση. Τα παιδιά έμαθαν για τα ρούχα εκείνης της εποχής καθώς και για σκεύη και εργαλεία της καθημερινότητάς τους. Έμαθαν παραδοσιακούς χορούς, ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές και έφτιαξαν τα δικά τους πιάτα στολισμένα με σχέδια της εποχής.
Γνωρίσαμε τον Εύζωνα, τη σημασία του και τον συμβολισμό της φορεσιάς του. Επιλέξαμε να φτιάξουμε τα τσαρούχια του και φυσικά την ελληνική σημαία χρησιμοποιώντας τύπωμα.
Γνωρίσαμε ιδιαίτερα τον Κολοκοτρώνη και το έργο του. Τα παιδιά κλήθηκαν να τον ζωγραφίσουν με την περικεφαλαία του.
Αποτύπωσαν σε ελεύθερη ζωγραφική τις φορεσιές της Αμαλίας και του Τσολιά. Τα έργα των παιδιών ήταν πολύ όμορφα.
Τα παιδιά έγιναν τα ίδια ήρωες του 1821.
Για να τιμήσουμε την ημέρα οργανώσαμε μία γιορτή και καλέσαμε τους γονείς των μαθητών.
Το σκηνικό της γιορτής ήταν εμπνευσμένο από τη λαογραφία και στολισμένο με τα έργα των παιδιών. Μέσα από ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά τίμησαν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Υλοποιήσαμε το δεύτερο Εργαστήριο δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΗΝ. 1. Ασφάλεια και πρόληψη, με τίτλο: Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη περιστατικών σχολικής βίας και το συνδυάσαμε με δράσεις που αφορούν τον Ενεργό Πολίτη.
Αρχικά τα παιδιά έγιναν ομάδες και συνεργάστηκαν προκειμένου να ζωγραφίσουν στο ίδιο χαρτί με προϋπόθεση να γνωρίζουν τι φτιάχνει ο συμμαθητής τους.
Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών από τα παιδιά για τις έννοιες βία και εκφοβισμός, οι μικροί μας μαθητές κατάφεραν να καλύψουν σημαντικά σημεία των εννοιών.
Ο Φτου Πειραματάς ήταν μία κούκλα που μας επισκέφθηκε και μας συντρόφευσε σε όλη τη διάρκεια της θεματικής προκειμένου να εισάγουμε δραστηριότητες και ιδέες. Πρόκειται για μία κούκλα που ήρθε να μοιραστεί μαζί μας τη δική της ιστορία εκφοβισμού.
Μέσα από τις ιστορίες ”Ο Νταής του σχολικού” ”Η μέρα που έγινα και εγώ λύκος” και το σενάριο ‘‘Μιμή η κουταλαυτού” τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και μπήκαν στη θέση του άλλου.
Συνεχίσαμε με τη δραστηριότητα λέξεις/πράξεις που πληγώνουν – λέξεις/πράξεις που θεραπεύουν την καρδιά μας, τα παιδιά κλήθηκαν να ακούσουν λέξεις και καταστάσεις τις οποίες έπρεπε να αντιστοιχίσουν στη σωστή καρδιά. Με αυτό τον τρόπο έμαθαν ότι οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και να επιλύουν διαφωνίες με θετικές λύσεις.
Αποφασίσαμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα του σχολείου το ”μοίρασε αγκαλιές” κάθε παιδί δικαιούται να κόβει ένα χαρτάκι την ημέρα και να το δίνει σε κάποιον που θέλει να αγκαλιάσει αφού πρώτα τον έχει ρωτήσει. Η ιδέα άρεσε πολύ στα παιδιά!
Εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο προσεγγίσαμε το έργο του Matt Mahurin μέσω των 6 καπέλων σκέψης .
Ο Φτου Πειραματάς μας έφερε τα 6 καπέλα σκέψης του Bono Edward. Κάθε καπέλο αντιστοιχούσε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, αυτή η τεχνική βοήθησε να επεξεργαστούμε όλες τις δυνατότητες που μας πρόσφερε αυτό το μοναδικό έργο που θίγει ξεκάθαρα τις έννοιες του θύτη-θύματος-παρατηρητών.
Ακούσαμε το τραγούδι ”Χέρια σαν και αυτά” και αποτέλεσε την αφορμή για πολλές και όμορφες ιδέες.
Πάνω σε πολύχρωμα πανιά τα παιδιά αποτύπωσαν τις παλάμες τους και έγραψαν μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού που σκέφτηκαν τα ίδια
Αυτά τα πανιά έγιναν ένας κλοιός φιλίας που έκλεισε μέσα όλα τα παιδιά!
Τα παιδιά έστειλαν το δικό τους ηχητικό μήνυμα για τον Σχολικό Εκφοβισμό!
Δημιούργησαν μία αφίσα με κεντρικό μήνυμα ”φτάνει φτάνει, μην το κάνεις αυτό, πες ΟΧΙ στον σχολικό Εκφοβισμό”.
Αν σκανάρετε το Qr Code θα σας εμφανιστεί η αφίσα μας!
Χρησιμοποιώντας τα λόγια των παιδιών η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της εφαρμογής ”SUNO” μας βοήθησε να γράψουμε μουσική και να δημιουργήσουμε το δικό μας τραγούδι. Ακούστε το παρακάτω!
Δεν μείναμε όμως εκεί! Δημιουργήσαμε και μία ψηφιακή αφίσα μέσω του ιστότοπου ThingLink. Επιλέγοντας τα εικονίδια θα δείτε συνολικά δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στη διάρκεια της θεματικής.
Τα παιδιά επιλέγουν τα εικονίδια και τα χρώματα, ενώ γράφουν όσο μπορούν κείμενο για την ψηφιακή μας αφίσα.
Το 46ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά προκειμένου να τους παρουσιάσουμε την αφίσα μας η οποία τυπώθηκε σε μερικά αντίτυπα προκειμένου να μοιραστεί! Τους ευχαριστούμε πολύ που η αφίσα μας βρ΄ληκε τη θέση της στην τάξη τους!
Έπειτα επισκεφθήκαμε το 16ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και αναρτήσαμε την αφίσα μας στον πίνακα ανακοινώσεων.
Ενώ άλλη ομάδα παιδιών βγήκε στους δρόμους της γειτονιάς μας για να κολλήσει αφίσες σε τοίχους και κολώνες και να μοιράσει το qr code της αφίσας μας σε περαστικούς!
6 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας
Οι πόρτες του σχολείου μας άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους γονείς των μαθητών μας προκειμένου να αποτυπώσουν μαζί με τα παιδιά τους το δικό τους μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού πάνω σε ένα λευκό μπλουζάκι.
Αφού παρουσιάσαμε το συνολικό έργο των παιδιών από τη θεματική του εργαστηρίου, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου για την μπουγάδα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς για την όμορφη συνεργασία!
Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεξιοτήτων και οι δράσεις ενεργού πολίτη ήταν η αφορμή για νέες γνώσεις, πολύ χρήσιμες και απαραίτητες για τις σημερινή σχολική ζωή! Γεννήθηκαν πολλές ιδέες και όμορφες δημιουργίες που θα μας θυμίζουν αυτή την τόσο σημαντική θεματική που προσεγγίσαμε!
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου,
μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο ( από 5 μέχρι 24 Μαρτίου ) .
Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί το 2021.
Τα προνήπια που φοιτούν ήδη στο νηπιαγωγείο μεταπηδούν αυτεπάγγελτα στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου , το μόνο που θα πρέπει να συμπληρώσουν, όσοι το επιθυμούν, είναι μια αίτηση συμμετοχής στα τμήματα της πρωινής ζώνης του ολοήμερου και διευρυμένου
Η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής
– Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
– Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
– Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β’ 1767):
– τα στοιχεία του προνηπίου/ νηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα.
– Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
– τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
– τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/ουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τη Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
– εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου/νηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
– τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων/νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός της προσθεμίας που ορίζει ο/η Διευθυντής/τρια- Προϊστάμενος/η του Νηπιαγωγείου.
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα.
Ήρθαν οι Απόκριες και το σχολείο μας ντύθηκε στα γιορτινά του! Φυσικά, ξεκινήσαμε από την αγαπημένη ιστορία του Αρλεκίνου και έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους Αρλεκίνο!
Γνωρίσαμε ήθη και έθιμα της Ελλάδας ανά περιοχές, τον αλευροπόλεμο από το Γαλαξίδι, τη μεγάλη παρέλαση της Πάτρας, τους κουδουνοφόρους και τους μουτζούρηδες! Χορέψαμε το Γαϊτανάκι, ”Τα κουκιά” και τη ”Σκούπα” από τη Λέρο!
Φτιάξαμε μάσκες χωρίς πατρόν, χρειάστηκε μονάχα μπόλικη φαντασία!
Φτιάξαμε τρελοκάπελα και το διασκεδάσαμε πολύ!
Τη Τσικνοπέμπτη δεν παραλείψαμε να τσικνίκσουμε…ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων φρόντισε για σουβλάκια για μικρούς και μεγάλους, όπως ορίζει το έθιμο! Τους ευχαριστούμε πολύ!
Στο σχολείο μας φιλοξενήσαμε την ομάδα του Καλειδοσκόπιου με ακόμη ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τα ήθη και έθιμα των Αποκριών!
Τα παιδιά φόρεσαν τις στολές τους και έγιναν χρωματιστά ουράνια τόξα!
Φτιάξαμε χαρταετούς!
Οι Απόκριες στο σχολείο μας έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο…με ένα μεγάλο party με πολλές λιχουδιές, μουσική, χορό και πολλά πολλά μασκαρέματα!
Οι Απόκριες ολοκληρώθηκαν και ήρθε η Σαρακοστή.. δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή, με αλάτι, αλεύρι και νερό που θα μας βοηθήσει να μετρήσουμε τις ημέρες/εβδομάδες ως το Πάσχα!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή