1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων που υλοποιήσαμε ανήκει στη θεματική ενότητα ”Φροντίζω το περιβάλλον”:
1.Κλιματική αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία.
Τίτλος: ”Σεισμός-και τώρα τι κάνω”;
Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τις φυσικές καταστροφές, καταγράψαμε όσες ήξεραν τα παιδιά και ταυτόχρονα κάναμε εικασίες για τις αιτίες και τις συνέπειές τους. Έπειτα μέσω εκπαιδευτικών βίντεο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και επιβεβαιώσαμε ή όχι όσα είχαν ειπωθεί από τους μαθητές μας.
Εστιάσαμε στο σεισμό, αρχικά γνωρίσαμε το εσωτερικό της γης και στη συνέχεια μέσω εποπτικού υλικού γνωρίσαμε πως γίνεται ένας σεισμός.
Μάθαμε για το σεισμογράφο, συζητήσαμε για την κλίμακα ρίχτερ και την χρησιμότητά της. Τα παιδιά βιωματικά μέσω παιχνιδιών κατανόησαν τις εντάσεις ενός σεισμού.
Ανατρέξαμε στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Εγκέλαδου, τα παιδιά βρήκαν ενδιαφέρουσα την ιστορία και αποτύπωσαν τον γίγαντα στο χαρτί όπως τον φαντάζονταν. Δεν μείναμε όμως εκεί.. τα παιδιά συνεργάστηκαν και έφτιαξαν επίσης τον εγκέλαδο σε χαρτί του μέτρου. Αυτή τη φορά όπως τον φαντάστηκαν ως έναν καλό γίγαντα και τον έκαναν χαμογελαστό και με χαρούμενα χρώματα, πρότειναν μάλιστα και αστεία ονόματα.
Επειδή η χώρα μας θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου κατανοήσαμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και το να μάθουμε να προστατευόμαστε. Φτιάξαμε το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών. Μέσω πλούσιου εποπτικού υλικού κατανοήσαμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω όταν συμβεί ένας σεισμός!
Χάρη στη νεράιδα των πρώτων βοηθειών που επισκέφθηκε το σχολείο μας μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Έπειτα δημιουργήσαμε σενάρια περιστατικών και τα παιδιά κλήθηκαν να καλέσουν το αντίστοιχο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, τα πήγαν περίφημα!
Ακούσαμε το τραγούδι των Ημισκούμπρια ”Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός”.
Δεν παραλείψαμε να κάνουμε ασκήσεις σεισμού ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν αν συμβεί σεισμός στον σχολικό χώρο.
Δεν ξεχνώ..:
Σκύψε, καλύψου, κρατήσου
Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα βοήθησε τους μικρούς μας μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.