Πριν ξεκινήσουμε φέτος τις Πασχαλινές μας δημιουργίες, μέσα από βιβλία, βίντεο και εποπτικό υλικό γνωρίσαμε τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα. Παράλληλα μιλήσαμε για τη ζωή του Χριστού, τις αξίες και τις διδαχές που μοιραζόταν με τον κόσμο τότε. Μιλήσαμε για την αγάπη που πρέπει να δείχνει ο ένας στον άλλον, για τη συγχώρεση, την εμπιστοσύνη, την ενότητα, την ειρήνη και άλλα πολλά που ο Χριστιανισμός πρευσβεύει.
Έπειτα στολίσαμε τις τάξεις μας με πολλές πασχαλινές κατασκευές. Αυγά, λαγουδάκια και κοτούλες γέμισαν τις αίθουσές μας. Φτιάξαμε και τα καθιερωμένα πασχαλινά καλαθάκια τα οποία γεμίσαμε με λιχουδιές και κόκκινα αυγά που έβαψαν τα παιδιά στο σχολείο.
Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Έτσι και φέτος αφιερώσαμε χρόνο να μιλήσουμε για αυτό το μαγικό πράγμα τα ΒΙΒΛΙΑ. Η ημέρα αυτή βοηθάει στη φιλαναγνωσία και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία και τα παραμύθια.
Αρχικά οι μαθητές μας ερωτήθηκαν γιατί είναι σημαντικά τα βιβλία και τι μας προσφέρουν και οι απαντήσεις τους ήταν :
μας δίνουν εξυπνάδα και φαντασία
μας προσφέρουν ησυχία, χαλάρωση και συγκέντρωση
μας μαθαίνουν καινούρια πράγματα
μαθαίνουμε από αυτά να διαβάζουμε
μας κάνουν συντροφιά, αλλά μπορούμε και να τα διαβάσουμε με παρέα
διασκεδάζουμε
μας νανουρίζουν
μας κάνουν χαρούμενους.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά ενός βιβλίου, Τίτλος, Συγγραφέας, Εικονογράφος κλπ, και τα παιδιά έφτιαξαν ένα δικό τους παραμύθι.
Για αναμνηστικό αυτής της ημέρας μαζέψαμε από τον κήπο του σχολείου μας λουλούδια και τα χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε ανοιξιάτικους σελιδοδείκτες.
Άλλη μία θεματική ενότητα με την οποία ασχοληθήκαμε φέτος στο νηπιαγωγείο είναι “Το Σώμα μου”.
Έπειτα από απορίες των παιδιών σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, και τα εσωτερικά του όργανα αποφασίσαμε να ψάξουμε για απαντήσεις.
Έτσι για αρχή σχεδιάσαμε σε χαρτί του μέτρου ένα ανθρώπινο σώμα και προσπαθήσαμε να ονοματίσουμε όσα περισσότερα μέλη μπορούσαμε. Επικεντρωθήκαμε στα χαρακτηριστικά του προσώπου και προσπάθησαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν το πρόσωπό τους παρατηρώντας και αντιγράφοντας το άλλο μισό.
Μετά ασχοληθήκαμε με το εσωτερικό ενός ανθρώπινου σώματος, οστά και όργανα. Μελετήσαμε πως πραγματικά είναι τα οστά και τα όργανα ενός ανθρώπου και με ανακυκλώσιμα υλικά έφτιαξαν τον δικό τους σκελετό.
Τέλος αναφερθήκαμε στις 5 αισθήσεις και συνδέσαμε την κάθε αίσθηση με το αντίστοιχο μέρος του σώματος.
Στο σχολείο μας φέτος ετοιμαστήκαμε για τη μεγάλη, διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Με τη βοήθεια παραμυθιών, εποπτικού υλικού, τραγουδιών αλλά και εκπαιδευτικών βίντεο τα παιδιά μάθανε για την ελληνική επανάσταση , για τους ήρωες του 1821 και τη προσφορά τους στον αγώνα. Σκοπός μας ήταν οι μαθητές μας να διδαχθούν από τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας και να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν ζει ελεύθερος σε μια κοινωνία με σεβασμό, ειρήνη και δικαιοσύνη.
Οι μικροί μας μαθητές για να τιμήσουν την Εθνική αλλά και Θρησκευτική εορτή, φώναξαν συνθήματα όπως:
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ”
μάθανε τραγούδια, κάνανε χειροτεχνίες και ετοίμασαν μια ανοιχτή γιορτή.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα που σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής. Σύμφωνα με την παράδοση είναι μια ημέρα που οι πιστοί καθαρίζουν σωματικά και πνευματικά τις ψυχές τους και επαναφέρεται η κανονικότητα μετά την περίοδο της Αποκριάς.
Πριν λοιπόν φτάσει η Καθαρά Δευτέρα μιλήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας για τα παραπάνω, γνωρίσαμε τα έθιμα της ημέρας εκείνης και αναλύσαμε τι είναι η Σαρακοστή, τι σημαίνει νηστεία και τι συνηθίζεται να τρώνε οι άνθρωποι τη μέρα εκείνη αλλά και γενικά την περίοδο της Μεγάλης Νηστείας.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους χαρταετούς που κατασκεύσαν και περίμεναν με ανυπομονησία να πετάξουν το δικό τους αετό.
Τέλος όπως λέει και η παράδοσή μας φτιάξανε την Κυρά Σαρακοστή χάρτινη για να την πάρουν σπίτι και να έχουν ένα ημερολόγιο για το Πάσχα. Παράλληλα για να έχουμε μια Κυρά Σαρακοστή στο σχολείο ζυμώσαμε και μια όπως λέει και το παραδοσιακό ποιηματάκι:
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Οι Απόκριες ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου.
Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών ονομάζεται και Προφωνή, επειδή τότε διαλαλεί ο κόσμος ότι ξεκινάνε οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου επειδή οι άνθρωποι εκείνες τις μέρες τρώνε κρέας χωρίς κάποια νηστεία. Μέρος αυτής την εβδομάδας είναι και η Τσικνοπέμπτη. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα για να προετοιμαστούν σιγά σιγά οι άνθρωποι για τη Μεγάλη Νηστεία του Πάσχα.
Όλα αυτά και πολλά παραπάνω μάθανε οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας. Τα παιδιά άκουσαν αποκριάτικα παραμύθια, έκαναν χειροτεχνίες, μάσκες και καπέλα, παίξανε παραδοσιακά παιχνίδια και φυσικά μασκαρευτήκανε και γλεντήσανε με τρελό χορό, μουσικές και σερπαντίνες!!
Καθώς ο Χειμώνας έφτασε στο τέλος του ήρθε η ώρα να σας δείξουμε και τις δουλειές μας για αυτόν. Στις τάξεις μας μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και σιγά σιγά αναλύσαμε διάφορα από αυτά. Στολίσαμε τις αίθουσές μας με χιονάνθρωπους και χειμερινά τοπία.
Αναφερθήκαμε επίσης και στα μέσα θέρμανσηςπου χρησιμοποιούμε το Χειμώνα που έχει κρύο, καθώς και στα ζεστά ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε την περίοδο αυτή. Με αφορμή το τελευταίο παίξαμε και σκυταλοδρομία που τα παιδιά έπρεπε να βάλουν και να βγάλουν διάφορα χειμερινά ρούχα- αξεσουάρ, εξασκώντας έτσι την αδρή και λεπτή τους κινητικότητα και διασκεδάζοντας.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και χειμέριο ύπνοαντίστοιχα . Εξηγήσαμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς η φύση έχει προνοήσει ώστε με αυτόν τον τρόπο να επιβιώνουν τα ζώα που αλλιώς δε θα άντεχαν το κρύο και τις συνθήκες του Χειμώνα. Τα παιδιά είδαν βίντεο με τα ζώα που είτε φτιάχνουν τις φωλιές του και προετοιμάζονται για τη χειμερία νάρκη είτε ξυπνούν από αυτή με τον ερχομό της Άνοιξης.
Τη δική τους θέση στην τάξη μας είχαν και τα ζωάκια των πάγων. Τα παιδιά τα γνώρισαν μέσα από πληροφορίες που είτε έφεραν τα ίδια από τα σπίτια τους είτε με βίντεο και εποπτικό υλικό που είδανε στην τάξη.
Με αφορμή τις βροχές και τα χιόνια του Χειμώνα μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού. Τα παιδιά έμαθαν για το αέναο ταξίδι του νερού, για την εξάτμιση , τη συμπύκνωση κλπ. Μέσα από συζητήσεις έγινε αντιληπτό το πόσο πολύ χρησιμοποιούμε το νερό και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή των ανθρώπων αλλά και όλου του πλανήτη.
Στις 30 Ιανουαρίου τιμήσαμε και εμείς τους Τρεις Ιεράρχες μαθαίνοντας για το έργο τους και τη ζωή τους.
Τέλος φυσικά από το μήνα Φεβρουάριο δεν έλειψε και η αμυγδαλιά. Μάθαμε για αυτό το όμορφο δέντρο και εξηγήσαμε γιατί ανθίζει μέσα στο Χειμώνα νωρίτερα από κάθε άλλο φυτό . Γνωρίσαμε επίσης και την Αμυγδαλιά στη μυθολογία, η οποία έγινε σύμβολο ελπίδας, δείχνοντας ότι η αγάπη δε μπορεί να νικηθεί ούτε από το θάνατο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή