Περισσότεροι από 8 στους 10 γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο Διαδίκτυο

Το 84% των γονέων παγκοσμίως ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Savanta. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι γονείς δαπανούν μόλις 46 λεπτά για να μιλήσουν στα παιδιά τους για την ηλεκτρονική ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Περισσότεροι από τους μισούς (58%) ερωτηθέντες επενδύουν λιγότερα από 30 λεπτά συζητώντας το θέμα, το οποίο είναι το ήμισυ του χρόνου ενός τυπικού σχολικού μαθήματος.

     Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελούν από τις πιο σημαντικές ανησυχίες των γονέων. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, περισσότερα από 9 στα 10 παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών παγκοσμίως έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή, smartphone ή tablet, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυοΕιδικότερα, σχεδόν 2 στους 3 γονείς (64%) συμφώνησαν ότι τα παιδιά τους περνούν πάρα πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε διάφορους πιθανούς κινδύνους. Οι πιο επικίνδυνες διαδικτυακές απειλές, σύμφωνα με τους γονείς, είναι το σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο (27%), ο εθισμός στο διαδίκτυο (26%) και η λήψη ανώνυμων μηνυμάτων ή περιεχομένου που τα παρακινεί να αναπτύξουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά (14%).

     Για να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις και να εξηγηθεί ο κίνδυνος της περιήγησης στο διαδίκτυο, το 81% των γονέων δηλώνουν ότι η ευθύνη της διδασκαλίας ασφαλούς περιήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο βαραίνει εξίσου τους ίδιους και το σχολείο. Το 86% πιστεύει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να το αναλάβουν οι γονείς, καθώς τα παιδιά γενικά τους εμπιστεύονται περισσότερο. 

Με τους γονείς να αναγνωρίζουν την ευθύνη τους να παρέχουν στα παιδιά τους καθοδήγηση, ενώ στην πράξη ξοδεύουν λιγότερο από μία ώρα για τον σκοπό αυτό, η έρευνα της Kaspersky καθιστά σαφές ότι οι γονείς βρίσκουν δύσκολες τέτοιες συζητήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι γονείς ανέφεραν ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις εξής: 

  • Να εξηγήσουν τις απειλές με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να τις κατανοήσουν και να ταυτιστούν (60%). 
  • Να καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις πιθανές απειλές (51%). 
  • Να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση να μην πέφτουν θύματα της πίεσης των συνομήλικων (42%).

     Η Emma Kenny, καταξιωμένη ψυχολόγος, με συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, η οποία συνεργάζεται με την Kaspersky, σχολίασε τα ευρήματα:«Ενώ είναι απολύτως κατανοητό ότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να αισθάνονται φόβο όταν πρόκειται να συνδεθούν στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό αυτό να μην συνεπάγεται ότι λαμβάνουν μια χαλαρή προσέγγιση αναφορικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου. Η ισορροπία είναι το κλειδί, καθώς ένα ενημερωμένο παιδί είναι ένα ασφαλές παιδί. Με την εξάλειψη των εμποδίων επικοινωνίας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι γονείς διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους θα πάρουν το καλύτερο από την ψηφιακή τους ζωή, ενώ παράλληλα θα νιώθουν καθησυχασμένοι για την διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού τους. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και οι γονείς μπορούν να το πετύχουν, εκπαιδεύοντας πρώτα τους εαυτούς τους για τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους περνώντας χρόνο μαζί τους καθώς σερφάρουν στο διαδίκτυο και, δεύτερον, εξασφαλίζοντας ότι έχουν εγκατεστημένη μια αξιόπιστη λύση που προστατεύει τα παιδιά τους από τυχαίο παραπάτημα σε ακατάλληλο ή προσβλητικό υλικό». 
     Είναι σαφές ότι οι γονείς πρέπει να υιοθετήσουν πιο προσωπικές, λεκτικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ασφαλέστερων εμπειριών στο διαδίκτυο, και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην έναρξη αυτών των συνομιλιών.

[ΠΗΓΗ]

www.zougla.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Ασφαλής πλοήγηση. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.