Αρχική » Εκπαιδευτικά προγράμματα » Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχ. έτος 2022-23

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!

Αγαπητοί γονείς,

σκοπός του σχολείου είναι και η κοινωνικοποίηση των μαθητών μας και η εκπαίδευσή τους ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας που ζουν.

Βοηθήστε και προτρέψτε τα παιδιά σας να παίρνουν μέρος στις δράσεις του σχολείου.

Είναι σημαντικό για τους μαθητές να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες για να κατανοήσουν ότι το σχολείο είναι κοινότητα μέσα στην οποία μπορούμε να έχουμε πολλές δραστηριότητες οι οποίες μας ευχαριστούν και μας μαθαίνουν τη χαρά της συνεργασίας, της συμμετοχής, της δημιουργίας και της ευγενούς άμιλλας.

Ελάτε όλοι μαζί να βοηθήσουμε ώστε η νέα γενιά να έχει οράματα, ενδιαφέροντα, αξίες και στάσεις και να ξέρει να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία για να ζήσει.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχ. έτος 2022-23

Φέτος οι μαθητές μας θα λάβουν μέρος ανάλογα με την τάξη στην οποία φοιτούν στα παρακάτω προγράμματα.

  • Στα πλαίσια του θεματικού άξονα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Οι μαθητές της Α τάξης θα ασχοληθούν με τη διατροφή, αυτομέριμνα, οδική ασφάλεια. Τίτλος «Μες στο σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω». Σκοπός είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας. Θα εξοικειωθούν οι μαθητές  με την ψηφιακή επικοινωνία και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν προβλήματα με έκφραση ιδεών με πολυτροπικά μέσα.

Οι μαθητές της Β τάξης θα ασχοληθούν με τη συναισθηματική υγεία  «Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα: μαθαίνω για το θυμό». Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά. Να αναγνωρίζουν τον θυμό  στον εαυτό τους. Να ενθαρρυνθούν στη χρήση κατάλληλων συμπεριφορών εκτόνωσης του θυμού. Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν θα βοηθήσουν τους μαθητές να εξοικειωθούν με την ψηφιακή επικοινωνία και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν προβλήματα με έκφραση ιδεών με πολυτροπικά μέσα.

Οι μαθητές της Γ τάξης θα ασχοληθούν με τη γνωριμία του ανθρώπινου σώματος     « Τα δύο φύλα».  Σκοπός είναι να αναπτύξουν οι μαθητές την αυτομέριμνα, ενσυναίσθηση και ευαισθησία καθώς και κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Οι μαθητές της Δ τάξης θα ασχοληθούν με τη συναισθηματική υγεία λόγω της ιδιαιτερότητας των μαθητών του τμήματος.  «Ενδυνάμωση αυτοεικόνας». Σκοπός είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Οι μαθητές της Ε τάξης θα ασχοληθούν με την κυκλοφοριακή αγωγή  «Του δρόμου το ασφαλές » . Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στη σωστή μετακίνηση, γνωριμία με τον Κ.Ο.Κ., εφαρμογή κανόνων πεζής μετακίνησης.

Οι μαθητές της Στ  τάξης θα ασχοληθούν με την  σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

«Διαμορφώνοντας Υγιείς Σχέσεις Ανάμεσα Στα Φύλα» Σκοπός του προγράμματος είναι  να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα συνεργασίας μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να κατακτήσουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, να αποκτήσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

  • Στα πλαίσια του θεματικού άξονα ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μαθητές της Α τάξης θα ασχοληθούν με την παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά, ζωοφιλία δικαιώματα των ζώων αειφορία. «Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς». Σκοπός είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα, της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας καθώς και της ψηφιακής επικοινωνίας, της ψηφιακής συνεργασίας και της ψηφιακής κριτικής σκέψης. Παραγωγική μάθηση μέσω την τεχνών και της δημιουργικότητας.

Οι μαθητές της Β τάξης θα ασχοληθούν με τις φυσικές καταστροφές  «Ξέρεις για τα Ηφαίστεια, τους Σεισμούς και τα Τσουνάμι; Μάθε Τώρα πώς να Προστατευτείς» Σκοπός είναι οι μαθητές να προσεγγίσουν θέματα που σχετίζονται με την Γη και τους φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι κλπ), μέσα από την παρατήρηση και άλλες εξειδικευμένες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από παιχνίδια και άλλες εφαρμογές.

Οι μαθητές της Γ  τάξης θα ασχοληθούν με την  οικολογική συνείδηση «Όχι άλλο πλαστικό στη θάλασσα» Σκοπός είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Οι μαθητές της Δ τάξης θα ασχοληθούν με την οικολογική συνείδηση «Το νερό με μέτρο»  Σκοπός είναι η καλλιέργεια της επικοινωνίας, της συνεργατικότητας και της κοινωνικής ενσυναίσθησης των μαθητών.

Οι μαθητές της Ε  τάξης θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα “Κύκλος είναι και γυρίζει” με σκοπό τη διαμόρφωση συμπεριφορών και στρατηγικών α]για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αγαθών και β]ορθολογικής διαχείρισης απορριμάτων.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης θα ασχοληθούν με την πολιτιστική κληρονομιά  «Αειφορία, Τέχνη και Περιβάλλον»

Σκοπός του προγράμματος είναι  να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα συνεργασίας μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να γνωρίσουν τις έννοιες αειφορία, περιβάλλον και την εξάρτηση της ανθρώπινης ύπαρξης από αυτό, να αποκτήσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να κατανοήσουν την ανάγκη ομαδικής προσπάθειας για ένα βιώσιμο πλανήτη, να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

  • Στα πλαίσια του θεματικού άξονα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

Οι μαθητές της Α τάξης θα ασχοληθούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα «Τα δικαιώματα των παιδιών».  Σκοπός είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής, ενσυναίσθησης, ευαισθησίας, ανεκτικότητας, υπευθυνότητας, ικανότητας επίλυσης συγκρούσεων, ομαδικότητας, συνεργασίας, διατύπωσης προβληματισμών, εξαγωγής συμπερασμάτων καθώς και ψηφιακής επικοινωνίας.

Οι μαθητές της Β τάξης θα ασχοληθούν με  «Αξίες Ζωής». Σκοπός είναι να ενισχυθούν προσωπικές και κοινωνικές αξίες που συμβάλλουν σημαντικά στη ζωή και την ευτυχία του μαθητή: ειρήνη, σεβασμός, αγάπη, υπευθυνότητα, ευτυχία, ελευθερία, συνεργασία, τιμιότητα, ταπεινοφροσύνη, ανεκτικότητα, απλότητα και ενότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν δραστηριότητες με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής και επικοινωνίας και θα ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών.

Οι μαθητές της  Γ τάξης θα ασχοληθούν με τον αλληλοσεβασμό και τη διαφορετικότητα «Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» Σκοπός είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών,  της κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας και της συνειδητοποίησης των αναγκών των ανθρώπων, που είναι για όλους ίδιες.

Οι μαθητές της Δ  τάξης θα ασχοληθούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα «Όλοι μαζί στη σχολική ζωή» Σκοπός είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών.

Οι μαθητές της Ε  τάξης θα ασχοληθούν με το  «Σχολείο της συμπερίληψης» Σκοπός είναι η  διασύνδεση των μαθητών και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης θα ασχοληθούν με Ανθρώπινα ΔικαιώματαΤο δικαίωμα στην Εκπαίδευση: Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά»

Σκοπός του προγράμματος είναι  να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα συνεργασίας μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να γνωρίσουν πώς είναι η εκπαίδευση σε άλλες χώρες στον πλανήτη, να κατακτήσουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους συνανθρώπους μας, να αποκτήσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων,να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

  • Στα πλαίσια του θεματικού άξονα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Οι μαθητές της Α τάξης θα ασχοληθούν  με stem  «Οι μικροί εξερευνητές». Σκοπός είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η επίλυση προβλημάτων, κατασκευές , παιχνίδια, εφαρμογές.

Οι μαθητές της Β τάξης θα ασχοληθούν με   STEM “Ας μιλησουμε για τα ρομπότ”. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να διερευνήσουν σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές (ρομπότ κ.ά.) και τις αρχές με τις οποίες λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν εφαρμογές και προγραμματισμού υπολογιστών και ρομποτικής  κατάλληλες για την ηλικία τους.

Οι μαθητές της Γ τάξης θα ασχοληθούν με τα επαγγέλματα «Το ψωμί μας από το χωράφι στο τραπέζι» Σκοπός είναι η γνωριμία με το επάγγελμα του γεωργού, η ανακάλυψη  της διαδικασίας παραγωγής του ψωμιού, η ανακάλυψη του ρόλου του ψωμιού στην ανθρώπινη διατροφή.

Οι μαθητές της Δ τάξης θα ασχοληθούν με STEM «Γνωρίζοντας την Ελλάδα» Σκοπός είναι η καλλιέργεια της συνεργασίας και της επικοινωνίας των μαθητών.

Οι μαθητές της Ε  τάξης θα ασχοληθούν με το θέμα  «Καταναλώνω » Σκοπός είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης  όσον αφορά τις καταναλωτικές ανάγκες μέσω διαφημίσεων.

Οι μαθητές της Στ τάξης θα ασχοληθούν με την  « Κομποστοποίηση, η ανακύκλωση της φύσης ….»

Σκοπός του προγράμματος είναι  να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα συνεργασίας μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να γνωρίσουν την έννοια της κομποστοποίησης και τη διαδικασία της, να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της μεθόδου , να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικά, να αποκτήσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να κατανοήσουν την ανάγκη ομαδικής προσπάθειας για ένα βιώσιμο πλανήτη, να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Κάθε εκπαιδευτικός θα προσαρμόζει τις δραστηριότητες στις ανάγκες των μαθητών της τάξης του και στις προσωπικές του ιδιαίτερες δεξιότητες.

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση