Κανονισμός

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

 

Εισαγωγή

Το σχολείο αποτελεί χώρο αγωγής και εκπαίδευσης με στόχο την πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, την ασφάλεια όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και την πραγματοποίηση των στόχων που τίθενται.

Ο Κανονισμός βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και λειτουργία των σχολείων και ενσωματώνει  τις Σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες.

Η τήρησή του από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σχολείο του οποίου τα μέλη θα υιοθετούν το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες  της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεκτικότητας, της αποδοχής του διαφορετικού.

 

  1. Λειτουργία του Σχολείου
    • Διδακτικό ωράριο
      Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού και του ολοήμερου προγράμματος, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας κάθε διδακτικού αντικειμένου καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ.

Το ημερήσιο διδακτικό ωράριο, διαμορφώνεται ως εξής:

              Υποχρεωτικό πρόγραμμα

  • Υποδοχή των μαθητών στο σχολείο:08:00-08:15
  • Έναρξη 1ης διδακτικής περιόδου: 08:15
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος-αποχώρηση μαθητών:13:15

 

Ολοήμερο πρόγραμμα

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 13:15
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 16:00

 

 

Η κατανομή των διδακτικών ωρών και των διαλειμμάτων του σχολείου, καθώς και η διάρκειά τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  
     
ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών
08:15-09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος
09:40-10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00-11:30 90΄ 2η διδακτική  περίοδος
11:30-11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45-12:25 40΄ 5η ώρα
12:25-12:35 10΄ Διάλειμμα
12:35-13:15 40΄ 6η ώρα
ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13:15-13:20 Μετάβαση στην αίθουσα σίτισης
13:20-14:00 40΄ Διατροφική Αγωγή
14:00-14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15-15:00 45΄ 1η ώρα
15:00-15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15-16:00 45΄ 2η ώρα

 

1.2. Προσέλευση και Αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών

1.2.1. Προσέλευση

Η προσέλευση στο σχολείο το πρωί γίνεται από τις 08:00 έως τις 08:15. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός εφημερίας υποδέχεται τους μαθητές όλων των τάξεων στην κεντρική είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. 

 Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού, η κεντρική είσοδος κλείνει. Μετά το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου, δεν εισέρχεται κανένας στο χώρο του σχολείου από την πλαϊνή είσοδο εκτός από τους γονείς των μαθητών/-τριών του 35ου Νηπιαγωγείου που παραδίδουν τους μαθητές/μαθήτριες στο Νηπιαγωγείο. Όσοι μαθητές έρχονται με καθυστέρηση, εισέρχονται στο σχολείο και κατευθύνονται στην τάξη τους.

Όσοι γονείς έχουν κάποιο λόγο να εισέλθουν στο σχολείο ενημερώνουν τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό και εισέρχονται αφού πάρουν την άδεια της Δ/ντριας.

 

1.2.2. Αποχώρηση από το Σχολείο

Η ώρα αποχώρησης για το υποχρεωτικό πρόγραμμα είναι 13:15. Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα, οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα δηλώνουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την ακριβή ώρα αποχώρησης από το σχολείο επιλέγοντας ανάμεσα στις 15:00 ή στις 16:00.

  • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς προσκομίζουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναγράφεται ο τρόπος αποχώρησης των μαθητών και τα πρόσωπα τα οποία θα παραλαμβάνουν και θα συνοδεύουν τους μαθητές.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης.
  • Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μαθητών του 35ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών στις 13:00 στο χώρο του σχολείου εισέρχονται μόνο οι γονείς των μαθητών του Νηπιαγωγείου.
  • Οι μαθητές που αποχωρούν με τα μισθωμένα οχήματα από την Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνονται στο προαύλιο στους προκαθορισμένους χώρους όπου τους περιμένουν οι συνοδοί τους και κατευθύνονται στα οχήματα αφού αποχωρήσουν οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου.
  • Για λόγους αποφυγής συνωστισμού, χρησιμοποιούνται και οι 2 (δύο) είσοδοι του σχολείου ως εξής:

Οι μαθητές των Α1, Α2, Β1 και B2 τάξεων συγκεντρώνονται στο μικρό προαύλιο του σχολείου, μπροστά από το Νηπιαγωγείο και αποχωρούν από την πλαϊνή είσοδο του σχολείου.

Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, των Γ1, Γ2, Δ1, Δ2, Ε, ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων αποχωρούν από την κεντρική είσοδο.

  • Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί να πάρει το παιδί του, για ειδικό λόγο, πριν τη λήξη των μαθημάτων, ενημερώνει εγκαίρως τον αρμόδιο εκπαιδευτικό και τη Διευθύντρια του σχολείου. Επίσης συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφεται η ώρα και ο λόγος αποχώρησης του μαθητή. Αυτό ισχύει για το υποχρεωτικό και για το ολοήμερο πρόγραμμα.

   Σύμφωνα με το Π.Δ.79/2017, του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης  των μαθητών δεν παρευρίσκεται κανείς χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Επίσης, κανένας γονέας δεν έχει το δικαίωμα να επιπλήττει ή να νουθετεί οποιοδήποτε παιδί στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ο γονέας ενημερώνει τον εκπαιδευτικό ή τη Δ/νση του σχολείου για τη διευθέτηση του θέματος.

Κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών, οι γονείς παρακαλούνται να συνοδεύουν τους μαθητές/μαθήτριες με τα πόδια στις εισόδους του σχολείου καθώς δεν υπάρχει δρόμος-διέξοδος για τα αυτοκίνητα και εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.

 

  1. Σχολική και κοινωνική ζωή

2.1 Φοίτηση μαθητών/τριών

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος/η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.

Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα της έναρξης των μαθημάτων – και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σχολείου. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια ή έκτακτα οικογενειακά γεγονότα).

Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και προσκόμιση του ατομικού δελτίου υγείας για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων.

 

2.2 Σχολικοί χώροι

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Οποιαδήποτε εσκεμμένη φθορά προκαλείται από μαθητή θα αποκαθίσταται με δαπάνη του γονέα σύμφωνα με την με Αριθμ.: 13423/ΓΔ4/ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021 Υ.Α., Παράγραφο 6, του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

    2.3 Διάλειμμα
           Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί για κάθε τάξη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των μαθητών και μαθητριών.

Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/τελευταία, αφού κλειδώσει την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών και των μαθητριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης βιολογικών αναγκών (φαγητό, νερό, πλύσιμο χεριών). Οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
             Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου. Εάν γονέας/κηδεμόνας επιθυμεί να δώσει φαγητό ή κάποιο άλλο αντικείμενο στο παιδί του, αυτό παραδίδεται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του σχολείου.

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στους
προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης για κάθε τάξη, όπου τους παραλαμβάνουν οι
εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχουν μάθημα και τους συνοδεύουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στο προαύλιο και δεν εισέρχονται στους χώρους των γραφείων χωρίς άδεια.

 

  • Συμπεριφορά-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις
    • Εκπαιδευτικοί και Διεύθυνση του σχολείου

Οι εκπαιδευτικοί και η Διευθύντρια του σχολείου εργάζονται σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό τους.

 

  • Οι μαθητές/μαθήτριες
    ∙ Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές τους, το λοιπό προσωπικό και όλα τα άτομα που παρέχουν έργο στο σχολείο.

    ∙ Τηρούν τους κανόνες της τάξης. Συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών/συμμαθητριών για μάθηση.
    ∙ Απευθύνονται στους/στις εκπαιδευτικούς και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ζητούν τη βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή και πρόοδό τους.
    ∙ Προσέχουν και διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για το σχολικό κτίριο και την υλική περιουσία του.

 Ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σχολαστική τήρηση των οδηγιών λειτουργίας     απαιτείται κατά την χρήση των Η/Υ, των εποπτικών μέσων, του αθλητικού υλικού. Επίσης, δεν καταστρέφουν τα σχολικά βιβλία που παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία.
∙ Αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και εκφοβισμού (πρόκληση σωματικού πόνου, διάδοση φημών, προσβλητικά λόγια/μηνύματα, απομόνωση από παρέες, ηλεκτρονικό εκφοβισμό). Οποιαδήποτε μη αποδεκτή συμπεριφορά μαθητή θα αντιμετωπίζεται παιδαγωγικά στο πλαίσιο του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς .
∙ Ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός σχολείου.
∙ Επικοινωνούν, όταν υπάρχει ανάγκη, με τους γονείς τους, μέσω των τηλεφώνων του σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια. Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να φέρουν στο σχολείο οτιδήποτε άλλο εκτός από τα σχολικά βιβλία και τετράδια. (Υπ. Αρ. Φ. 25/103373/Δ1/22-06-2018 εγκύκλιο ΥΠ. Π.Ε.Θ).

 

2.4.4. Γονείς και κηδεμόνες

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις έντυπες ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων) ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
  • Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.
  • Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το σχολείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ..
  • Επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του σχολείου και ενημερώνονται υπεύθυνα και γρήγορα για τα θέματα του σχολείου.
  • Φροντίζουν να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε επικείμενες έκτακτες περιπτώσεις είτε οι ίδιοι ή τα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει.

 

2.4.5. Θέματα συμπεριφοράς μαθητών-αντιμετώπιση

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών ή/και άλλα θέματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται παιδαγωγικά σε συνεργασία με τους γονείς και κατά περίπτωση από τον/την εκπαιδευτικό, την Διευθύντρια, το Σύλλογο Διδασκόντων και το ΣΕΕ, το Τμήμα Ένταξης, την ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής, την σχολική ψυχολόγο, την κοινωνική λειτουργό και το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Ανατολικής Αττικής  σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία.

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας & Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

3.1. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογό Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό.

           Για οποιοδήποτε αίτημα τους οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό.

 

3.2. Ενημέρωση Γονέων & Κηδεμόνων

 

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων από τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

  • Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
  • Μια φορά τουλάχιστον το μήνα σε προκαθορισμένη από τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο τμήμα ημέρα και ώρα, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.
  • Κάθε φορά που οι εκπαιδευτικοί της τάξης κρίνουν αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
  • Κατά την επίδοση του Ελέγχου προόδου ανά τρίμηνο.
    Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη των Α΄ και Β΄ τριμήνων, πραγματοποιείται παιδαγωγική συνάντηση του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.
  • Κατά την ολοκλήρωση του σχολικού έτους για τους τίτλους προόδου – σπουδών.
    Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

 

  1. Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους
    Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Η πολιτική του σχολείου σε σχέση με την προστασία από πιθανούς κινδύνους και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών καθορίζεται στο «Σχέδιο/ Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου» και τον «Εσωτερικό Κανονισμό Σχολικής Μονάδας και Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών» της σχολικής μας μονάδας για το σχ. έτος 2022-2023 τα οποία επικαιροποιήθηκαν σύμφωνα την με αρ. 5/08-09-2022 Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιούνται  τα ως άνω Σχέδια Μνημόνια Ενεργειών όποτε κρίνεται απαραίτητο και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η Διευθύντρια του σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Επίσης ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

Χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης:

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

 

        

 

 

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιήθηκε, με την εισήγηση της Διευθύντριας του σχολείου, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία (Υ.Α. 13423/ΓΔ4/ΦΕΚ 491, Β΄/9-2-2021), τις Σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες και με την απόφαση όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου σύμφωνα με την με αρ. 17/03-11-2022 Πράξη του. Στην συνέχεια, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου (αρ. πράξης 1/07-11-2022) στην οποία  δεν παρέστη εκπρόσωπος του Δήμου Αχαρνών λόγω αδυναμίας.

Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό, γονείς και κηδεμόνες), αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το υψηλό του όραμα.

………………………………………………………………..

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Το σχολείο αποτελεί χώρο αγωγής και εκπαίδευσης με στόχο την πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, την ασφάλεια όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και την πραγματοποίηση των στόχων που τίθενται.

Ο Κανονισμός βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και λειτουργία των σχολείων και ενσωματώνει  τις Σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες.

Η τήρησή του από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σχολείο του οποίου τα μέλη θα υιοθετούν το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες  της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεκτικότητας, της αποδοχής του διαφορετικού.

 

  1. Λειτουργία του Σχολείου
    • Διδακτικό ωράριο
      Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού και του ολοήμερου προγράμματος, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας κάθε διδακτικού αντικειμένου καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ.

Το ημερήσιο διδακτικό ωράριο, διαμορφώνεται ως εξής:

              Υποχρεωτικό πρόγραμμα

  • Πρωινή Ζώνη-Πρόωρη Υποδοχή: 07:00-07:15
  • Υποδοχή των μαθητών στο σχολείο:08:00-08:15
  • Έναρξη 1ης διδακτικής περιόδου: 08:15
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος-αποχώρηση μαθητών:13:15

Ολοήμερο πρόγραμμα

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 13:15
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 16:00

 

Η κατανομή των διδακτικών ωρών και των διαλειμμάτων του σχολείου, καθώς και η διάρκειά τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών
08:15-09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος
09:40-10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00-11:30 90΄ 2η διδακτική  περίοδος
11:30-11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45-12:25 40΄ 5η ώρα
12:25-12:35 10΄ Διάλειμμα
12:35-13:15 40΄ 6ηώρα
ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13:15-13:20 Μετάβαση στην αίθουσα σίτισης
13:20-14:00 40΄ Διατροφική Αγωγή
14:00-14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15-15:00 45΄ 1η ώρα
15:00-15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15-16:00 45΄ 2η ώρα

 

1.2. Προσέλευση και Αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών

1.2.1. Προσέλευση

Η προσέλευση στο σχολείο το πρωί γίνεται από τις 08:00 έως τις 08:15. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός εφημερίας υποδέχεται τους μαθητές όλων των τάξεων στην κεντρική είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Δεν πραγματοποείται συγκέντρωση στο προαύλιο και οι μαθητές κατευθύνονται άμεσα στις αίθουσές τους όπου τους υποδέχονται οι εκπαιδευτικοί τους σύμφωνα με τα μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19.

 Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού, η κεντρική είσοδος κλείνει. Μετά το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου, δεν εισέρχεται κανένας στο χώρο του σχολείου από την πλαϊνή είσοδο εκτός από τους γονείς των μαθητών/-τριών του 35ου Νηπιαγωγείου που παραδίδουν τους μαθητές/μαθήτριες στο Νηπιαγωγείο.

Όσοι γονείς έχουν κάποιο λόγο να εισέλθουν στο σχολείο ενημερώνουν τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό και εισέρχονται αφού πάρουν την άδεια της Δ/ντριας σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα.

 

1.2.2. Αποχώρηση από το Σχολείο

Η ώρα αποχώρησης για το υποχρεωτικό πρόγραμμα είναι 13:15. Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα, οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα δηλώνουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την ακριβή ώρα αποχώρησης από το σχολείο επιλέγοντας ανάμεσα στις 15:00 ή στις 16:00.

  • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς προσκομίζουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναγράφεται ο τρόπος αποχώρησης των μαθητών και τα πρόσωπα τα οποία θα παραλαμβάνουν και θα συνοδεύουν τους μαθητές.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους αλλά και αυτών που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  • Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μαθητών του 35ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών στις 13:00 στο χώρο του σχολείου εισέρχονται μόνο οι γονείς των μαθητών του Νηπιαγωγείου.
  • Οι μαθητές που αποχωρούν με τα μισθωμένα οχήματα από την Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνονται στο προαύλιο στους προκαθορισμένους χώρους όπου τους περιμένουν οι συνοδοί τους και κατευθύνονται στα οχήματα αφού αποχωρήσουν οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου.
  • Για λόγους αποφυγής συνωστισμού, χρησιμοποιούνται και οι 2 (δύο) είσοδοι του σχολείου ως εξής:

Οι μαθητές των Α1, Α2, Β2 και E2 τάξεων συγκεντρώνονται στο μικρό προαύλιο του σχολείου, μπροστά από το Νηπιαγωγείο και αποχωρούν από την πλαϊνή είσοδο του σχολείου.

Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, των Β1, Γ1, Γ2, Δ, Ε1, ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων αποχωρούν από την κεντρική είσοδο.

  • Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί να πάρει το παιδί του, για ειδικό λόγο, πριν τη λήξη των μαθημάτων, ενημερώνει εγκαίρως τον αρμόδιο εκπαιδευτικό και τη Διευθύντρια του σχολείου. Επίσης συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφεται η ώρα και ο λόγος αποχώρησης του μαθητή. Αυτό ισχύει για το υποχρεωτικό και για το ολοήμερο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Π.Δ.79/2017, του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης  των μαθητών δεν παρευρίσκεται κανείς χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Επίσης, κανένας γονέας δεν έχει το δικαίωμα να επιπλήττει ή να νουθετεί οποιοδήποτε παιδί στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ο γονέας ενημερώνει τον εκπαιδευτικό ή τη Δ/νση του σχολείου για τη διευθέτηση του θέματος.

Κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών, οι γονείς παρακαλούνται να συνοδεύουν τους μαθητές/μαθήτριες με τα πόδια στις εισόδους του σχολείου καθώς δεν υπάρχει δρόμος-διέξοδος για τα αυτοκίνητα και εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.

 

  1. Σχολική και κοινωνική ζωή

2.1 Φοίτηση μαθητών/τριών

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος/η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.

        Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19 (π.χ. βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) συστήνεται παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων.

Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα της έναρξης των μαθημάτων – και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σχολείου. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια ή έκτακτα οικογενειακά γεγονότα).

Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και προσκόμιση του ατομικού δελτίου υγείας για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων.

 

2.2 Σχολικοί χώροι

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Οποιαδήποτε εσκεμμένη φθορά προκαλείται από μαθητή θα αποκαθίσταται με δαπάνη του γονέα σύμφωνα με την με Αριθμ.: 13423/ΓΔ4/ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021 Υ.Α., Παράγραφο 6, του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

    2.3 Διάλειμμα
           Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί για κάθε τάξη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των μαθητών και μαθητριών.

Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/τελευταία, αφού κλειδώσει την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών και των μαθητριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης βιολογικών αναγκών (φαγητό, νερό, πλύσιμο χεριών). Οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
             Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου. Εάν γονέας/κηδεμόνας επιθυμεί να δώσει φαγητό ή κάποιο άλλο αντικείμενο στο παιδί του, αυτό παραδίδεται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του σχολείου.

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στους
προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης για κάθε τάξη, όπου τους παραλαμβάνουν οι
εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχουν μάθημα και τους συνοδεύουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στο προαύλιο και δεν εισέρχονται στους χώρους των γραφείων χωρίς άδεια.

 

  • Συμπεριφορά-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις
    • Εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στα καθήκοντά τους

περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών/μαθητριών. Οι

εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη

διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο Σχολείο. Τις

μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις

χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Οι

εκπαιδευτικοί:

  • Προσέρχονται έγκαιρα στο Σχολείο.
  • Επιμελούνται την ποιοτική διδασκαλία των αντικειμένων τους με τη χρήση
  • κατάλληλων εποπτικών και ψηφιακών μέσων.
  • Σέβονται απόλυτα το χρόνο διαλείμματος των μαθητών/μαθητριών.
  • Εισέρχονται πρώτοι και αποχωρούν τελευταίοι από την τάξη.
  • Εξασφαλίζουν την τήρηση κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς μέσα στην

αίθουσα διδασκαλίας και στο σχολικό χώρο. Παράλληλα, προσπαθούν να

      ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές/μαθήτριες σε θέματα που αφορούν την

καθαριότητα, την υγιεινή και την αισθητική του χώρου στον οποίο φοιτούν.

  • Καλλιεργούν συνειδητά το αίσθημα της αυτορύθμισης, της κοινωνικής

συνείδησης και της ενσυναίσθησης στους μαθητές/μαθήτριες.

  • Τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με τις αποφάσεις και συζητήσεις

στον Σύλλογο Διδασκόντων και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα

στον χώρο του Σχολείου.

  • Συνεργάζονται μεταξύ τους και σέβονται τις απόψεις όλων των συναδέλφων,

χωρίς να υποτιμούν το διδακτικό αντικείμενο κανενός.

 

  • Διευθυντής

Ο Διευθυντής συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, θέτει

μαζί τους υψηλούς στόχους και δρα έτσι, ώστε να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις

επίτευξης των στόχων αυτών για ένα Σχολείο σύγχρονο, δημοκρατικό και ανοιχτό

στην κοινωνία. Ενδεικτικά:

  • Είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου και το συντονισμό

της σχολικής ζωής.

  • Αντιμετωπίζει με παιδαγωγική ευθύνη κάθε απόκλιση από την ορθή

μαθητική συμπεριφορά, κάνοντας παρατηρήσεις, υποδείξεις, ανακαλώντας

στην τάξη αυτούς που διέπραξαν παραπτώματα.

  • Είναι υπεύθυνος μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την καθαριότητα και

αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της

υγείας και ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών.

  • Έχει την ευθύνη για τη σύνταξη του Ωρολογίου Προγράμματος με γνώμονα

την αποδοτική λειτουργία του.

  • Έχει επαφή με τους γονείς, επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος

συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο και την Οικογένεια, με στόχο το όφελος

των μαθητών/μαθητριών.

 

  • Οι μαθητές/μαθήτριες
    Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές τους, το λοιπό προσωπικό και όλα τα άτομα που παρέχουν έργο στο σχολείο.

    · Τηρούν τους κανόνες της τάξης. Συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή παιδευτική διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών/συμμαθητριών για μάθηση.
    · Απευθύνονται στους/στις εκπαιδευτικούς και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ζητούν τη βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή και πρόοδό τους.
    · Προσέχουν και διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για το σχολικό κτίριο και την υλική περιουσία του.

 Ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σχολαστική τήρηση των οδηγιών λειτουργίας     απαιτείται κατά την χρήση των Η/Υ, των εποπτικών μέσων, του αθλητικού υλικού. Επίσης, δεν καταστρέφουν τα σχολικά βιβλία που παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία.
· Αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και εκφοβισμού (πρόκληση σωματικού πόνου, διάδοση φημών, προσβλητικά λόγια/μηνύματα, απομόνωση από παρέες, ηλεκτρονικό εκφοβισμό). Οποιαδήποτε μη αποδεκτή συμπεριφορά μαθητή θα αντιμετωπίζεται παιδαγωγικά στο πλαίσιο του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς .
· Ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός σχολείου.
· Επικοινωνούν, όταν υπάρχει ανάγκη, με τους γονείς τους, μέσω των τηλεφώνων του σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια. Δεν επιτρέπεται να φέρουν τόσο στο σχολείο όσο και σε εξωσχολικές δραστηριότητες (εκδρομές κ.τ.λ.). κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, έξυπνα ρολόγια χειρός ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου (Υπ. Αρ. Φ. 25/103373/Δ1/22-06-2018 εγκύκλιο ΥΠ. Π.Ε.Θ). Αποφεύγουν να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα (ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, σπίρτα, αιχμηρά αντικείμενα, μπάλες…). Επίσης στο πλαίσιο της πανδημίας δε θα πρέπει να φέρνουν παιχνίδια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, η  ανταλλαγή των οποίων ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού.

 

2.4.4. Γονείς και κηδεμόνες

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις έντυπες ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων) ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
  • Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.
  • Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το σχολείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ..
  • Επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του σχολείου και ενημερώνονται υπεύθυνα και γρήγορα για τα θέματα του σχολείου.
  • Φροντίζουν να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε επικείμενες έκτακτες περιπτώσεις είτε οι ίδιοι ή τα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει.

 

2.4.5. Θέματα συμπεριφοράς μαθητών-αντιμετώπιση

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών ή/και άλλα θέματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται παιδαγωγικά σε συνεργασία με τους γονείς και κατά περίπτωση από τον/την εκπαιδευτικό, την Διευθύντρια, το Σύλλογο Διδασκόντων και το ΣΕΕ σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία.

 

2.4.6 Άλλα θέματα
2.4.6.1 Προσωπικά δεδομένα
Τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), επιβάλλεται η γραπτή συγκατάθεση των γονέων ως προς τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση οπτικού υλικού των παιδιών τους.

2.4.6.2 Εμβολιασμός μαθητών/μαθητριών
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποχρεωτικά είναι όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής, αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

2.4.6.3 Λειτουργία Κυλικείου
Το Υπουργείο Υγείας ορίζει με υγειονομικές διατάξεις τα προϊόντα που μπορούν να διατίθενται στα Σχολικά Κυλικεία, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών/μαθητριών και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Ενδεικτικά κατάλληλα προϊόντα: Φρούτα και λαχανικά εποχής (αποξηραμένα φρούτα, φυσικοί χυμοί, σαλάτες, φρουτοσαλάτες κ.λπ.), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυριά κ.λπ.),αρτοσκευάσματα (κουλούρι, φρυγανιές, μουστοκούλουρα, μπάρες δημητριακών, σταφιδόψωμο κ.λπ.)

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας & Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

3.1. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

 

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογό Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό.

           Για οποιοδήποτε αίτημα τους οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στο δάσκαλο/στη δασκάλα της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στη Διευθύντρια του Σχολείου.

 

3.2. Ενημέρωση Γονέων & Κηδεμόνων

 

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων από τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

  • Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
  • Μια φορά τουλάχιστον το μήνα σε προκαθορισμένη από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.
  • Κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
  • Κατά την επίδοση του Ελέγχου προόδου ανά τρίμηνο.
    Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη των Α΄ και Β΄ τριμήνων, πραγματοποιείται παιδαγωγική συνάντηση του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.
  • Κατά την ολοκλήρωση του σχολικού έτους για τους τίτλους προόδου – σπουδών.
    Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

3.3 Ενημέρωση σε περιόδους κρίσεων

         Σε περιόδους κρίσεων (πανδημίας covid-19 κλπ), το σχολείο τηρεί όλα τα προβλεπόμενα από την Πολιτεία μέτρα. Στις έκτακτες αυτές συνθήκες οι γονείς θα ενημερώνονται για την επίδοση των παιδιών τους τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, emails κ.ά. )

         Για οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζονται οι γονείς από το σχολείο, το αίτημα και η παραλαβή θα γίνονται ηλεκτρονικά ή με συνεννόηση τηλεφωνική και ραντεβού.

 

3.4 Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

 

  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Σχολείου μας.
  • Το Σχολείο επιδιώκει τη συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και την ενίσχυση της γονεϊκής εμπλοκής στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών αφού αυτή έχει θετική επίδραση στους/στις μαθητές/τριες, αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση, συνολικά.
  • Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων οργανώνονται εκδηλώσεις παιδαγωγικού και κοινωνικού περιεχομένου που να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας τη συνεργασία και τις καλές σχέσεις προς όφελος των μαθητών/τριών.
  • Οι Γονείς & Κηδεμόνες των μαθητών ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και να συνεργάζονται συλλογικά με το Σχολείο για την αποτελεσματική διαχείριση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
  • Το σχολείο στηρίζει το έργο και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και εμπλοκής των οικογενειών, με στόχο την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας εκπαιδευτικών – γονέων.

 

3.5 Σχολικό Συμβούλιο
        Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

        Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η συμβολή του στη διασφάλιση της
εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Το Σχολικό Συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και προτείνει παρεμβάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαδικασίας της σίτισης, στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στην πρόληψη
ατυχημάτων στον σχολικό χώρο καθώς και σε ζητήματα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

 

  1. Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους
    Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

 

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η Διευθύντρια του σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Επίσης ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

  1. Covid-19

Όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα κατά του COVID-19, εφαρμόζονται από το Σχολείο

αυστηρά τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.),

σύμφωνα με τα παρακάτω:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής) σε όλους τους χώρους του

Σχολείου. Εφαρμογή των κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών με

σαπούνι και χρήση αντισηπτικού).

  • Οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: α) το παγουρίνο με

νερό, β) το δεκατιανό τους, γ) είδη ατομικής προστασίας (χαρτομάντιλα,

αντισηπτικό και αντισηπτικά μαντηλάκια), δ) ένα σακουλάκι με δύο

επιπλέον καθαρές μάσκες, ε) ένα σακουλάκι για την αποθήκευση της

χρησιμοποιημένης μάσκας τους.

Επιπλέον:

  • Στα μισθωμένα οχήματα οι μαθητές φορούν τη μάσκα τους, κάθονται σε σταθερή θέση και υπακούν τη συνοδό.
  • Στην τάξη κάθε μαθητής/μαθήτρια θα κάθεται σε σταθερή θέση που θα του

υποδεικνύεται από τον εκπαιδευτικό.

  • Τα παράθυρα θα παραμένουν ανοικτά όπως προτείνεται από τον ΕΟΔΥ..
  • Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή και ο δανεισμός οποιουδήποτε αντικειμένου

(μολύβια, στυλό, τετράδια, ρούχα, φαγητό, νερό κ.λπ.) καθώς και μάσκας

μεταξύ των μαθητών/μαθητριών.

  • Ισχύει κατάργηση της πρωινής συγκέντρωσης και της κοινής προσευχής για

την αποφυγή συγχρωτισμού.

  • Η διεξαγωγή των διαλειμμάτων γίνεται σε οριοθετημένους χώρους στην

αυλή κατά τάξη.

  • Οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει να προσπαθούν να τηρούν απόσταση 1,5

μέτρου μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και να ακολουθούν

τις συστάσεις του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού.

  • Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές/μαθήτριες

δεν φορούν τη μάσκα τους.

  • Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια παρουσιάσει συμπτώματα Covid-19

μεταφέρεται σε αίθουσα που έχει καθοριστεί (χώρος του Αίθριου στο 1ο Κτήριο), καλά αεριζόμενη, ως την άφιξη του γονέα.

Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν καθημερινά την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους. Όταν διαπιστώνουν ύποπτα συμπτώματα, οφείλουν να ενημερώνουν το Σχολείο και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Επικοινωνούν με τον γιατρό τους και ακολουθούν τις οδηγίες του.

 

                                                                                                                                                              ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

                                                                                                                                                                    Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Το σχολείο αποτελεί χώρο αγωγής και εκπαίδευσης με στόχο την πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, την ασφάλεια όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και την πραγματοποίηση των στόχων που τίθενται.

Ο Κανονισμός βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και λειτουργία των σχολείων και ενσωματώνει  τις Σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες.

Η τήρησή του από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σχολείο του οποίου τα μέλη θα υιοθετούν το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες  της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεκτικότητας, της αποδοχής του διαφορετικού.

 

  1. Λειτουργία του Σχολείου
    • Διδακτικό ωράριο
      Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού και του ολοήμερου προγράμματος, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας κάθε διδακτικού αντικειμένου καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ.

Το ημερήσιο διδακτικό ωράριο, διαμορφώνεται ως εξής:

              Υποχρεωτικό πρόγραμμα

  • Υποδοχή των μαθητών στο σχολείο:08:00-08:15
  • Έναρξη 1ης διδακτικής περιόδου: 08:15
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος-αποχώρηση μαθητών:13:15

Ολοήμερο πρόγραμμα

 

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 13:15
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου Προγράμματος: 16:00

 

Η κατανομή των διδακτικών ωρών και των διαλειμμάτων του σχολείου, καθώς και η διάρκειά τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών
08:15-09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος
09:40-10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00-11:30 90΄ 2η διδακτική  περίοδος
11:30-11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45-12:25 40΄ 5η ώρα
12:25-12:35 10΄ Διάλειμμα
12:35-13:15 40΄ 6ηώρα
ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13:15-13:25 10΄ Διάλειμμα
13:25-14:00 35΄ Διατροφική Αγωγή
14:00-14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15-15:00 45΄ 1η ώρα
15:00-15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15-16:00 45΄ 2η ώρα

 

1.2. Προσέλευση και Αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών

1.2.1. Προσέλευση

Η προσέλευση στο σχολείο το πρωί γίνεται από τις 08:00 έως τις 08:15. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός εφημερίας υποδέχεται τους μαθητές όλων των τάξεων στην κεντρική είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Δεν πραγματοποείται συγκέντρωση στο προαύλιο και οι μαθητές κατευθύνονται άμεσα στις αίθουσές τους όπου τους υποδέχονται οι εκπαιδευτικοί τους σύμφωνα με τα μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19.

 Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού, η κεντρική είσοδος κλείνει. Μετά το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου, δεν εισέρχεται κανένας στο χώρο του σχολείου από την πλαϊνή είσοδο εκτός από τους γονείς των μαθητών/-τριών του 35ου Νηπιαγωγείου που παραδίδουν τους μαθητές/μαθήτριες στο Νηπιαγωγείο.

Όσοι γονείς έχουν κάποιο λόγο να εισέλθουν στο σχολείο ενημερώνουν τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό και εισέρχονται αφού πάρουν την άδεια της Δ/ντριας.

1.2.2. Αποχώρηση από το Σχολείο

Η ώρα αποχώρησης για το υποχρεωτικό πρόγραμμα είναι 13:15. Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα, οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα δηλώνουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την ακριβή ώρα αποχώρησης από το σχολείο επιλέγοντας ανάμεσα στις 15:00 ή στις 16:00.

  • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς προσκομίζουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναγράφεται ο τρόπος αποχώρησης των μαθητών και τα πρόσωπα τα οποία θα παραλαμβάνουν και θα συνοδεύουν τους μαθητές.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους αλλά και αυτών που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  • Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μαθητών του 35ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών από τις 12:45 έως τις 13:00 στο χώρο του σχολείου εισέρχονται μόνο οι γονείς των μαθητών του Νηπιαγωγείου.
  • Οι μαθητές που αποχωρούν με τα μισθωμένα οχήματα από την Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνονται στο προαύλιο στους προκαθορισμένους χώρους όπου τους περιμένουν οι συνοδοί τους και κατευθύνονται στα οχήματα αφού αποχωρήσουν οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου.
  • Για λόγους αποφυγής συνωστισμού, χρησιμοποιούνται και οι 2 (δύο) είσοδοι του σχολείου ως εξής:

Οι μαθητές των Α1, Α2, Β1, Β2 και Δ2 τάξεων συγκεντρώνονται στο μικρό προαύλιο του σχολείου, μπροστά από το Νηπιαγωγείο και αποχωρούν από την πλαϊνή είσοδο του σχολείου.

Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, των  Γ,  Δ1, Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2  και  ΣΤ3 τάξεων αποχωρούν από την κεντρική είσοδο.

  • Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί να πάρει το παιδί του, για ειδικό λόγο, πριν τη λήξη των μαθημάτων, ενημερώνει εγκαίρως τον αρμόδιο εκπαιδευτικό και τη Διευθύντρια του σχολείου. Επίσης συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφεται η ώρα και ο λόγος αποχώρησης του μαθητή. Αυτό ισχύει για το υποχρεωτικό και για το ολοήμερο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Π.Δ.79/2017, του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης  των μαθητών δεν παρευρίσκεται κανείς χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Επίσης, κανένας γονέας δεν έχει το δικαίωμα να επιπλήττει ή να νουθετεί άλλο παιδί στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ο γονέας ενημερώνει τον εκπαιδευτικό ή τη Δ/νση του σχολείου για τη διευθέτηση του θέματος.

Κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών, οι γονείς παρακαλούνται να συνοδεύουν τους μαθητές/μαθήτριες με τα πόδια στις εισόδους του σχολείου καθώς δεν υπάρχει δρόμος-διέξοδος για τα αυτοκίνητα και εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.

 

  1. Σχολική και κοινωνική ζωή

2.1 Φοίτηση μαθητών/τριών

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος/η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.

        Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19 (π.χ. βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) συστήνεται παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων.

Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα της έναρξης των μαθημάτων – και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σχολείου. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια ή έκτακτα οικογενειακά γεγονότα).

Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και προσκόμιση του ατομικού δελτίου υγείας για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων.

 

2.2 Σχολικοί χώροι

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Οποιαδήποτε εσκεμμένη φθορά προκαλείται από μαθητή θα αποκαθίσταται με δαπάνη του γονέα σύμφωνα με την με Αριθμ.: 13423/ΓΔ4/ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021 Υ.Α., Παράγραφο 6, του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

    2.3 Διάλειμμα
           Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί για κάθε τάξη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των μαθητών και μαθητριών.

Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/τελευταία, αφού κλειδώσει την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών και των μαθητριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης βιολογικών αναγκών (φαγητό, νερό, πλύσιμο χεριών). Οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
             Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου. Εάν γονέας/κηδεμόνας επιθυμεί να δώσει φαγητό ή κάποιο άλλο αντικείμενο στο παιδί του, αυτό παραδίδεται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του σχολείου.

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στους
προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης για κάθε τάξη, όπου τους παραλαμβάνουν οι
εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχουν μάθημα και τους συνοδεύουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στο προαύλιο και δεν εισέρχονται στους χώρους των γραφείων χωρίς άδεια.

 

  • Συμπεριφορά-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις

Οι μαθητές/μαθήτριες
Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές τους, το λοιπό προσωπικό και όλα τα άτομα που παρέχουν έργο στο σχολείο.

· Τηρούν τους κανόνες της τάξης. Συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή παιδευτική διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών/συμμαθητριών για μάθηση.
· Απευθύνονται στους/στις εκπαιδευτικούς και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ζητούν τη βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή και πρόοδό τους.
· Προσέχουν και διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για το σχολικό κτίριο και την υλική περιουσία του.

 Ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σχολαστική τήρηση των οδηγιών λειτουργίας     απαιτείται κατά την χρήση των Η/Υ, των εποπτικών μέσων, του αθλητικού υλικού. Επίσης, δεν καταστρέφουν τα σχολικά βιβλία που παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία.
· Αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και εκφοβισμού (πρόκληση σωματικού πόνου, διάδοση φημών, προσβλητικά λόγια/μηνύματα, απομόνωση από παρέες, ηλεκτρονικό εκφοβισμό). Οποιαδήποτε μη αποδεκτή συμπεριφορά μαθητή θα αντιμετωπίζεται παιδαγωγικά στο πλαίσιο του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς .
· Ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός σχολείου.
· Επικοινωνούν, όταν υπάρχει ανάγκη, με τους γονείς τους, μέσω των τηλεφώνων του σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια. Δεν επιτρέπεται να φέρουν τόσο στο σχολείο όσο και σε εξωσχολικές δραστηριότητες (εκδρομές κ.τ.λ.). κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, έξυπνα ρολόγια χειρός ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου (Υπ. Αρ. Φ. 25/103373/Δ1/22-06-2018 εγκύκλιο ΥΠ. Π.Ε.Θ). Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ΄ αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-01-2018 Υ.Α (ΦΕΚ 120/τ. Β΄/23-01-2018) παιδαγωγικά μέτρα.

Αποφεύγουν να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα (ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, σπίρτα, αιχμηρά αντικείμενα, μπάλες…). Επίσης στο πλαίσιο της πανδημίας δε θα πρέπει να φέρνουν παιχνίδια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, η ανταλλαγή των οποίων ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού.

Έχουν πάντα μαζί τους στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά). Χρησιμοποιούν πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα. Καλό θα είναι να έχουν ένα ειδικό τσαντάκι μέσης όπου θα φυλάσσουν τα προσωπικά του είδη (μάσκες, αντισηπτικό). Το τσαντάκι αυτό θα το έχουν πάνω τους κατά την διάρκεια όλων των διαλειμμάτων.

Συστήνεται η χρήση ατομικού μπουκαλιού ή παγουριού από το κάθε παιδί. Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

 

2.4.2. Γονείς και κηδεμόνες

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις έντυπες ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων) ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
  • Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.
  • Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το σχολείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ..
  • Επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του σχολείου και ενημερώνονται υπεύθυνα και γρήγορα για τα θέματα του σχολείου.
  • Φροντίζουν να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε επικείμενες έκτακτες περιπτώσεις είτε οι ίδιοι ή τα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει.

 

2.4.3. Θέματα συμπεριφοράς μαθητών-αντιμετώπιση

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών ή/και άλλα θέματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται παιδαγωγικά σε συνεργασία με τους γονείς και κατά περίπτωση από τον/την εκπαιδευτικό, την Διευθύντρια, το Σύλλογο Διδασκόντων και το ΣΕΕ σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία.

 

2.4.4 Άλλα θέματα
2.4.4.1 Προσωπικά δεδομένα
Τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), επιβάλλεται η γραπτή συγκατάθεση των γονέων ως προς τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση οπτικού υλικού των παιδιών τους.

2.4.4.2 Εμβολιασμός μαθητών/μαθητριών
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποχρεωτικά είναι όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής, αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

2.4.4.3 Λειτουργία Κυλικείου
Το Υπουργείο Υγείας ορίζει με υγειονομικές διατάξεις τα προϊόντα που μπορούν να διατίθενται στα Σχολικά Κυλικεία, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών/μαθητριών και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Ενδεικτικά κατάλληλα προϊόντα: Φρούτα και λαχανικά εποχής (αποξηραμένα φρούτα, φυσικοί χυμοί, σαλάτες, φρουτοσαλάτες κ.λπ.), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυριά κ.λπ.),αρτοσκευάσματα (κουλούρι, φρυγανιές, μουστοκούλουρα, μπάρες δημητριακών, σταφιδόψωμο κ.λπ.)

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας & Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

3.1. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

 

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογό Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό.

           Για οποιοδήποτε αίτημα τους οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στο δάσκαλο/στη δασκάλα της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στη Διευθύντρια του Σχολείου.

3.2. Ενημέρωση Γονέων & Κηδεμόνων

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων από τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

  • Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
  • Μια φορά τουλάχιστον το μήνα σε προκαθορισμένη από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.
  • Κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
  • Κατά την επίδοση του Ελέγχου προόδου ανά τρίμηνο.
    Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη των Α΄ και Β΄ τριμήνων, πραγματοποιείται παιδαγωγική συνάντηση του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.
  • Κατά την ολοκλήρωση του σχολικού έτους για τους τίτλους προόδου – σπουδών.
    Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

 

3.3 Ενημέρωση σε περιόδους κρίσεων

         Σε περιόδους κρίσεων (πανδημίας covid-19 κλπ), το σχολείο τηρεί όλα τα προβλεπόμενα από την Πολιτεία μέτρα. Στις έκτακτες αυτές συνθήκες που το σχολείο παραμένει κλειστό, οι γονείς θα ενημερώνονται για την επίδοση των παιδιών τους τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, emails κ.ά. )

         Για οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζονται οι γονείς από το σχολείο, το αίτημα και η παραλαβή θα γίνονται ηλεκτρονικά ή με συνεννόηση τηλεφωνική και ραντεβού.

 

3.4 Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Σχολείου μας.
  • Το Σχολείο επιδιώκει τη συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και την ενίσχυση της γονεϊκής εμπλοκής στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών αφού αυτή έχει θετική επίδραση στους/στις μαθητές/τριες, αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση, συνολικά.
  • Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων οργανώνονται εκδηλώσεις παιδαγωγικού και κοινωνικού περιεχομένου που να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας τη συνεργασία και τις καλές σχέσεις προς όφελος των μαθητών/τριών.
  • Οι Γονείς & Κηδεμόνες των μαθητών ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και να συνεργάζονται συλλογικά με το Σχολείο για την αποτελεσματική διαχείριση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
  • Το σχολείο στηρίζει το έργο και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και εμπλοκής των οικογενειών, με στόχο την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας εκπαιδευτικών – γονέων.

Σημείωση: Το τρέχον σχολικό έτος (2020-21), λόγω της πανδημίας είναι δύσκολο να προγραμματιστούν εκδηλώσεις, παρά μόνο καινοτόμα προγράμματα εντός του σχολείου μεταξύ των μαθητών.

 

3.5 Σχολικό Συμβούλιο
        Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

        Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η συμβολή του στη διασφάλιση της
εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Το Σχολικό Συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και προτείνει παρεμβάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαδικασίας της σίτισης, στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στην πρόληψη
ατυχημάτων στον σχολικό χώρο καθώς και σε ζητήματα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

 4. Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η Διευθύντρια του σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Επίσης ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.