Για το σχολικό έτος 2024-2025, επιλέχθηκε ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών: Ενίσχυση Δεξιοτήτων για την Ανάπτυξη ενός Σύγχρονου Εκπαιδευτικού Περιβάλλοντος», το οποίο επικεντρώνεται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η επιλογή βασίστηκε στην πεποίθηση πως οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (1989), η εκπαίδευση συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική συνοχή, τη δικαιοσύνη, την πολιτισμική ανάπτυξη και τη σύγχρονη τεχνολογική οικονομία. Ως εκ τούτου, η επιμόρφωση δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία ανάπτυξης, αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της επαγγελματικής τους ταυτότητας και της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εκπαιδευτικής πράξης εξαρτάται άμεσα από την επάρκεια και τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνδιαμορφώνουν τη σχολική πραγματικότητα. Η έμφαση σε τέτοιου είδους δράσεις δεν αφορά μόνο την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προς όφελος ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η σχολική κουλτούρα, ο μαθητικός πληθυσμός, οι σχέσεις με τους γονείς και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, όπου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να λειτουργούν ως δια βίου μαθητές και κριτικά σκεπτόμενοι επαγγελματίες.
Οι κύριοι στόχοι του Σχεδίου Δράσης ορίστηκαν ως ακολούθως:
– Υποστήριξη, ενδυνάμωση και ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας
– Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της παιδαγωγικής πράξης
– Σύσταση ενός δικτύου όμορων νηπιαγωγείων προσανατολισμένο στην (όσο το δυνατόν) από κοινού διοργάνωση και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο ενδοσχολικών επιμορφώσεων σύμφωνα με τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και στα πλαίσια της Δράσης αυτής πραγματοποιήθηκαν για τον μήνα Δεκέμβριο δύο συναντήσεις με το «Δημοτικό Κέντρο Οικογένειας» και την επιστημονική ομάδα αυτού, κ. Μανουρά Βαγγέλη (Ψυχολόγος Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας) και κ. Λαύκα Μαρία (Κοινωνική Λειτουργός/Οικογενειακή Θεραπεύτρια Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας) με εκπαιδευτικούς των 23ου, 9ου και 15ου Νηπιαγωγείων Ν. Ιωνίας.
1η Συνάντηση (6/12/2024): «Η οικογένεια, το παιδί, το σχολείο σε έναν πολυσύνθετο κόσμο»
2η Συνάντηση (13/12/2024): «Καλές» και «κακές» παιδαγωγικές στιγμές»
Παρακάτω παρατίθεται και ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό.