Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο εορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει τα εξής: Τα χαράματα της Κυριακής, οι Μυροφόρες μαζί με την Παναγία πήγαν στον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος κύλισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, είχαν παραλύσει από το φόβο τους. Ο άγγελος απευθύνθηκε στις Μυροφόρες και την Παναγία να μην φοβούνται και ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί.

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στα γεγονότα των Παθών. Μυστικός Δείπνος, η προσευχή στην Γεσθημανή, η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Ιησού και η καταδίκη Του. Όλα αυτά αναπαριστώνται μπροστά μας με την ανάγνωση δώδεκα περικοπών από τα τέσσερα Ευαγγέλια, γι’ αυτό και ο ορθόδοξος λαός μας λέει: «θα ακούσουμε τα 12 Ευαγγέλια». Αποκορύφωμα του Πάθους και της συγκίνησης, όταν «βγαίνει» η Σταύρωση, δηλαδή ο Ιησούς Εσταυρωμένος .

Το έθιμο των κόκκινων αυγών

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι σύμβολο της γονιμότητας.

Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.
Μία άλλη εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Εκτός από το παραδοσιακό κόκκινο όμως συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε κι άλλους τρόπους διακόσμησης των αυγών. Μία τέτοια διαφορετική πρόταση έχουμε για εσάς.

 

 

 

 

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο. Συγκλονιστική ιστορία, που δείχνει το μεγαλείο της αγάπης, της μετάνοιας και της ευγνωμοσύνης. Επίσης, θυμόμαστε τη σκηνή που ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών Του, δείχνοντάς μας το δρόμο της ταπείνωσης και της προσφοράς.