ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Φροντίζω το περιβάλλον

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ : Οικολογική συνείδηση, φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων.

Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

«Τα δικαιώματα των ζώων –Φιλοζωία»

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς» με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές γύρω από το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, ώστε  να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης. Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές αρχικά να συνειδητοποιήσουν τις έννοιες του δεσποζόμενου και αδέσποτου ζώου, να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την αγάπη προς τα ζώα συντροφιάς, κατανοώντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντί τους. Τέλος, να καλλιεργήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας  για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση στειρώσεων και υιοθεσιών μέσω φιλοζωικών σωματείων.

Διάρκεια: 7 εβδομάδες. Περίοδος υλοποίησης: Οκτώβριος-Νοέμβριος

1ο Εργαστήριο:

1η Δραστηριότητα: Καταιγισμός ιδεών –τα ζώα γύρω μας. Ποια ζώα βλέπουμε στη γειτονιά μας;

1 Ζ 1  

2ο Εργαστήριο

1η Δραστηριότητα: Οι φίλοι μας τα ζώα. Ευαισθητοποίηση μέσω έργων τέχνης και κειμένων.

ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΖΩΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελίδα 3 ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΖΩΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελίδα 4

2 Ζ  ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΖΩΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελίδα 2  

3ο Εργαστήριο

1η Δραστηριότητα: Πώς νοιώθουν τα ζώα;

Αξιοποιώντας πίνακες ζωγραφικής ή φωτογραφίες από το διαδίκτυο ή από τον τοίχο των φίλων, οι μαθητές/τριες παρατηρώντας προσεκτικά προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αισθάνονται τα ζώα.

Σχετικά φύλλα εργασίας:

3 Ζ Αντιγραφή 1 3 Ζ Αντιγραφή 2 3 Ζ Αντιγραφή 7 3 Ζ Αντιγραφή 17

2η Δραστηριότητα: Πώς διαλέγω κατοικίδιο; Ποια ζώα είναι για το σπίτι;

Διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου της Φωτεινής Τσάμπρα-Ζωής Σκαλίδη: “Ξουτ”  και ακολουθεί συζήτηση και προβληματισμός.

DSC06412 3.2

4o Εργαστήριο

Δραστηριότητα 1η: Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες διαβάζουν το παρακάτω κείμενο και κάθε ομάδα παρουσιάζει μία από τις τέσσερις κατηγορίες, εμπλουτίζοντας την παρουσίαση με προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες ζώων που γνωρίζουν από κάθε κατηγορία.

«1. Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς.

  1. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας
  2. Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του.
  3. Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Οι κυνηγετικοί και σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της εκ-παίδευσής τους, της φύλαξης του ποίμνιου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα (ΝΟΜΟΣ 4039/2012 ΦΕΚ Α΄ 15, όπως τροποποιήθηκε Ν. 4235/2014 ΦΕΚ Α΄32)».

4.1

 2η Δραστηριότητα : Εκπαιδεύοντας υπεύθυνους κηδεμόνες

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συγκεντρώνουν πληροφορίες για την φροντίδα των ζώων, εμβολιασμό, διατροφή, καθαριότητα, περιποίηση, εκπαίδευση. Μαθαίνουν για τη συμβίωση με τα ζώα και την ευθύνη που συνοδεύει την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου.

5 Ζ

Εργαστήριο 5ο

 1η Δραστηριότητα : Τα Δικαιώματα των ζώων

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες διαβάζουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες συμπληρώνουν σχετικό φύλλο εργασίας.

Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Παρίσι 1978

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πηγή: http://el.wikisource.org/wiki/Διακήρυξη_Δικαιωμάτων_των_Ζώων

4 Ζ

6ο Εργαστήριο

 1η Δραστηριότητα  : Όλοι μαζί θα ακουστούμε πιο πολύ.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συζητούν το θέμα. Εσείς τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο για τα ζώα γύρω μας;  Συζητούν  μεταξύ τους και  γράφει κάθε ομάδα το δικό της μήνυμα σε μια αφίσα  είτε ζωγραφίζοντας στο μάθημα των εικαστικών είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

1 2 3 4 5 6

DSC06411    6 Ζ

Δημιουργική δραστηριότητα χειροτεχνία: Ζωγραφίζω το σκυλάκι ακολουθώντας τα βήματα που βλέπω στον υπολογιστή και κάνω την κατασκευή της γατούλας και του σκυλιού

ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ 4 ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ 2  ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ 3

ΓΑΤΟΥΛΑ 1  ΓΑΤΟΥΛΑ 2

ΣΚΥΛΑΚΙ 6 ΣΚΥΛΑΚΙ 2 ΣΚΥΛΑΚΙ 4 ΣΚΥΛΑΚΙ 5 ΣΚΥΛΑΚΙ 7 ΣΚΥΛΑΚΙ 8 ΣΚΥΛΑΚΙ 10

 2η Δραστηριότητα  : Συνεργασία με φορείς.

Τα παιδιά επικοινωνούν με τη δημοτική αρχή. Ενημερώνονται αν υπάρχει πρόγραμμα φροντίδας και στείρωσης των αδέσποτων ζώων. Επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου και ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα των ζώων και στείρωσης των αδέσποτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 4 ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 8

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 9 ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2 1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2 1

Εργαστήριο 7ο

 1η Δραστηριότητα : Μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Αξιοποιώντας τα βήματα της Επίλυση Προβλήματος οι μαθητές προσπαθούν να διαπιστώσουν τα αίτια, τις εμπλεκόμενες ομάδες και πιθανές λύσεις σε σχέση με τον μείωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

7Ζ

 2η Δραστηριότητα : Αναλαμβάνοντας δράση

Οι μαθητές με την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού, γονέων και πιθανόν άλλων επαγγελματιών ή μαθητών γειτονικών σχολείων  αναλαμβάνουν δράσεις υποστήριξης των αδέσποτων της γειτονιάς τους.