23nipkater's blog

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

«Παίζω παίζεις δεν με νοιάζει που διαφέρεις»

Ιούλ 202222

Το πρόγραμμα «Παίζω παίζεις δεν με νοιάζει που διαφέρεις» γενικότερο στόχο είχε τόσο την ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων των μαθητών μεταξύ τους όσο και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων εκείνων που θα τους οδηγήσουν στην ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων που κατά καιρούς εμφανίζονται στην σχολική πραγματικότητα.
Προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που ανταποκρινόταν στην μαθησιακή ετοιμότητα των παιδιών.
1ος Στόχος μας είναι η απόκτηση και κατανόηση της μοναδικότητάς τους αρχικά και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.
1η Δραστηριότητα: Στο φως του προβολέα. Το παιδί που θα βρεθεί στο φως του φακού θα πρέπει να πει τρία θετικά πράγματα για τον εαυτό του.

ΦΑΚΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΑΙ 3 2    ΦΑΚΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΑΙ 1 3    ΦΑΚΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΑΙ 2 2

2η Δραστηριότητα: Ζωγραφίζω τον εαυτό μου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν  τον εαυτό τους, το παρουσιάζουν στους φίλους τους  και του λένε ότι θετικό θεωρούν ότι έχει .

3η Δραστηριότητα: Τραγούδι της αυτοεκτίμησης. Ακρόαση, σχολιασμός και προσπάθεια εκμάθησης του τραγουδιού

Σχολιασμός και Δραματοποίηση του παραμυθιού:«Το ποντικάκι και η αυτοεκτίμηση» .

2ος Στόχος μας  είναι η Ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων των μαθητών.

1η Δραστηριότητα: «Ο ιστός της αράχνης» Τα  παιδιά κάθονται σε κύκλο και ξετυλίγουν το κουβάρι δημιουργώντας τον ιστό της αράχνης .Κάθε που σταματάει σε ένα παιδί αυτό μιλάει για τον εαυτό του και αυτοπαρουσιάζεται.

ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ 1 ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ 2 ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ 3

2η Δραστηριότητα: «Εγώ και οι φίλοι μου» Καρδιές κομμένες στη μέση απλώνονται στην τάξη. Ακολουθώντας τη μουσική πατάνε πάνω σε καρδιά, ενώνουν τις καρδιές  και βρίσκουν το φίλο τους.

ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 11 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 9 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 8 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 1 1 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 18 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 17 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 16 ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 14

3η Δραστηριότητα:  «Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε» Ανάγνωση , σχολιασμός του βιβλίου, κατασκευή αφίσας με τα χεράκια των παιδιών

Σχηματίζουμε, κόβουμε το χεράκι μας και ενώνοντάς τα δημιουργούμε την αφίσα της Φιλίας. Γράφουμε λέξεις που προάγουν την φιλία.

ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ 8 ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ 9 ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ 1 ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ 3 ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ 2

4η Δραστηριότητα: Τραγούδι των Locomondo «Χέρια σαν κι αυτά «

Μάθαμε και ακολουθήσαμε με ενδιαφέρον και θέληση την χορογραφία που βρήκαμε στο διαδίκτυο

5η Δραστηριότητα: Επεξεργασία και δραματοποίηση των ιστοριών Παραμύθια « Τα μπαλόνια της φιλίας και η Μόνα σε καινούργιο σχολείο».

6η Δραστηριότητα: . Φτιάχνουμε τα βραχιολάκια της φιλίας και τα φοράμε

ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΑΣ 2 1

3ος Στόχος μας είναι η Διαμόρφωση κοινού πλαισίου κανόνων ενδοσχολικής συμπεριφοράς των μαθητών/τριών.

Δραστηριότητα: Ανάγνωση του παραμυθιού «Το τερατάκι πάει στο Νηπιαγωγείο». Ακολουθεί σχολιασμός. Αναφορά στους κανόνες αποδεκτής και μη αποδεκτής συμπεριφοράς σε μια σχολική τάξη . Οπτικοποιούμε τους κανόνες της τάξης, τους τοποθετούμε σε εμφανές σημείο για να τους “επικαλούμαστε“ καθημερινά. Μετά από διάλογο στην ολομέλεια, οριστικοποιούμε, δημιουργούμε και αναρτούμε το συμβόλαιο με τους κανόνες της τάξης αφού το «υπογράφουμε» όλοι. Δημιουργούμε το τραγούδι του ναι και του όχι.

4ος Στόχος : Καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές για ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων. Ανάγνωση του βιβλίου «Ο νταής του σχολικού» επεξεργασία αυτού στην ολομέλεια μέσα από την ρουτίνα του Κύκλου Διαφορετικών Απόψεων «Διώχνω το θυμό μου μακριά» Συζητάμε με τα παιδιά και βρίσκουμε διάφορους τρόπους ( τεχνικές), με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν το θυμό τους. «Τροχός επίλυσης των συγκρούσεων» Με αφορμή περιστατικό σύγκρουσης και διαφωνίας, εισάγουμε τον τροχό επίλυσης των συγκρούσεων.

«Καρέκλες επίλυσης των συγκρούσεων»  Τοποθετούνται δυο καρέκλες, η μια με εικόνα ένα  στόμα όπου κάθεται το παιδί που ενοχλήθηκε και η άλλη με εικόνα ένα αυτί όπου κάθεται το παιδί που ενόχλησε. Ακρόαση, συζήτηση και τυχόν επίλυση του προβλήματος από τις δύο πλευρές.

5ος Στόχος: Απόκτηση στάσεων αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας των άλλων.   «Εισαγωγή στην έννοια της διαφορετικότητας» Συζήτηση στην ολομέλεια για την έννοια της λέξης «διαφορετικός», χρησιμοποιώντας κανονικό και τσαλακωμένο χαρτί. «Πειράματα για την έννοια της διαφορετικότητας» Πράσινο-κόκκινο μήλο. Άσπρο-καφέ αυγό. Άσπρη-μαύρη σοκολάτα «Η αλυσίδα». Τα νήπια σε κύκλο σχηματίζουν αλυσίδα. Κάθε παιδί λέει τι κοινό και τι διαφορετικό έχει με το διπλανό του. Τα παιδιά βλέποντας στον καθρέφτη περιγράφουν τον εαυτό τους και στη συνέχεια σε ζευγάρια περιγράφουν το φίλο τους. Έτσι ανακαλύπτουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσά τους   Αφήγηση και επεξεργασία παραμυθιών για την διαφορετικότητα με εικαστικές εργασίες και ενδεικτικά φύλλα εργασίας «Έλμερ»  «Μυτόγκας» «Το γάντι»

Κόψαμε το περίγραμμα του χεριού μας σε άσπρο και καφέ κάνσον και τα κολλήσαμε σε ένα μεγάλο κάνσον σε σχήμα καρδιάς. Μέσα στην καρδιά γράψαμε το σύνθημα όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι. Προβολή, επεξεργασία, δραματοποίηση της ταινίας «Ειρήνη»

Προβολή, επεξεργασία, δραματοποίηση της ιστορίας «Άσπρα και μαύρα πρόβατα». Εξαγωγή συμπερασμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=KGal2u7Vwe4

6ος Στόχος: Κατανόηση, αποδοχή, διαχείριση των συναισθημάτων του άλλου κατακτώντας την έννοια της ενσυναίσθησης.  Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Μπες στα παπούτσια του άλλου», που παρουσιάστηκε από την εκπαιδευτική ομάδα του ΚΕΔΑΣΥ, και επεκτάθηκε με δραστηριότητες και τις επόμενες μέρες στην τάξη. Τα παιδιά «μπήκαν στα παπούτσια του άλλου» με τη βοήθεια αντικειμένων όπως γυαλάκια  λερωμένα στους φακούς με βαζελίνη (δυσκολία στην όραση), ακουστικά από τα οποία ακούγεται ένας εκνευριστικός θόρυβος (δυσκολία στην ακοή),χοντρά γάντια που δυσκολεύουν την αφή, ομιλία σε ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζουν. …

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ 3 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ 5 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ 1 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ 7 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ 10ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ 2ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ 3 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΚΩΦΑΛΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 2 

 

από κάτω από: Σχέσεις μαθητών-Διαφορετικότητα, Φθινόπωρο 2022| με ετικέτα , , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Παίζω παίζεις δεν με νοιάζει που διαφέρεις»    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Kατηγορίες

Translate

Σαν σήμερα

2/12: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας
Η 2α Δεκεμβρίου υιοθετήθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στον κόσμο μας. Μορφές της δουλείας αντιστέκονται, όπως η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.
   - Σχετικές αναρτήσεις

η ώρα είναι….


Σύνδεση 


Translate

Φθινόπωρο

colorful fall photos tree grove1

KατηγορίεςTop
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων