Μέλισσα – Β’ μέρος

Μάι 20208

Στον πλανήτη μας, ονομάζουμε ζωντανούς οργανισμούς τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και κάποιους μικροοργανισμούς. Η διαφορά ζωντανών και μη ζωντανών είναι η αναπαραγωγή. Αναπαραγωγή ονομάζουμε τη λειτουργία που μας βοηθά να υπάρχουμε ως είδος, δηλαδή το να κάνουμε παιδιά.  Άρα “παιδιά κάνουν και οι άνθρωποι και τα ζώα και τα φυτά (αλλά και οι μικροοργανισμοί)”. Αλλά δεν κάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αναπαραγωγή των φυτών. Πώς δηλαδή τα φυτά αναπτύσσονται και δημιουργούνται και άλλα φυτά.

Η διαδικασία αναπαραγωγής των φυτών ονομάζεται επικονίαση. Επικονίαση ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες στο στίγμα των λουλουδιών (δείξτε την εικόνα). Αφού επικονιαστούν, ξεκινά η γονιμοποίηση (δημιουργούνται δηλαδή νέα φυτά).

Η επικονίαση είναι μία διαδικασία που λίγα φυτά την κάνουν μόνα τους (τέλεια φυτά) και για να γίνει, βοηθούν:

    1. Ο άνεμος που φυσάει και η γύρη μεταφέρεται από το ένα άνθος στο άλλο (π.χ. Τα πεύκα).
    2. Η βροχή όπου μέσω του νερού η γύρη μεταφέρεται από το ένα άνθος στο άλλο.
    3. Τα έντομα, τα οποία ονομάζουμε επικονιαστές.  Όταν το έντομο κινείται για να πάει από λουλούδι σε λουλούδι έχει πάνω στα πόδια και στο σώμα του αρκετή γύρη από διάφορα άνθη. Όσο πηγαίνει από λουλούδι σε λουλούδι μεταφέρει την γύρη και πέφτει πάνω  στο στίγμα ενός νέου άνθους. Αυτός ο τρόπος είναι ο βασικότερος και πραγματοποιείται κατά 90% από τις μέλισσες αφού συλλέγουν μεγάλα ποσοστά γύρης και νέκταρ, έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται την ώρα της ημέρας όπου κάθε άνθος απελευθερώνει τη γύρη του και εκκρίνει νέκταρ και τέλος επισκέπτονται μεγάλο αριθμό φυτών.

 

    Άλλα έντομα επικονιαστές είναι:

Γιατί όμως είναι απαραίτητη η επικονίαση;

Αν οι επικονιαστές για κάποιο λόγο (ανθρωπογενή πιθανώς) σταματήσουν να επικονιάζουν λουλούδια, δέντρα αλλά και φρούτα, τότε αυτά θα εξαφανιστούν. Δεν θα μας πιστεύετε; Ακούστε τι λένε οι επιστήμονες:

«Είναι ένα είδος εντόμου που επικονιάζει το κακάο. Χωρίς την επικονίαση δεν υπάρχει σοκολάτα. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη μελισσών που γονιμοποιούν τον καφέ. Χωρίς αυτές δεν θα είχαμε καφέ. Το βαμβάκι απαιτεί επικονίαση. Χωρίς αυτά τα έντομα, η ποσότητα και η απόδοση όλων αυτών των προϊόντων θα μειωθεί δραματικά.», δηλώνει ο Ντάνκαν Κόστον.

Φαντάζεστε λοιπόν έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα, πεπόνι, ντομάτα και τριαντάφυλλα; Τα έντομα τελικά κάνουν πολύ σημαντική δουλειά, παρόλο το μικρό μέγεθός τους.

 

Ας φτιάξουμε σήμερα κάποιους επικονιαστές και παίξτε με αυτούς πετώντας τους από λουλούδι σε λουλούδι (μπαίνουν εύκολα στα χέρια σας).

 

ΥΓ: Οι μαυρισμένες λέξεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη λεξιλογίου των παιδιών αλλά και απόκτηση γνώσεων. Στο νηπιαγωγείο τις λέμε κανονικά και τα παιδιά σιγά σιγά πιθανά να τις χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι απαραίτητο να μάθουν να λένε απ’ έξω κάτι που ούτε οι ενήλικες δεν ξέρουν, αλλά είναι απαραίτητο να λέμε τις επιστημονικές λέξεις για να αρχίσουν να αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους. 

από κάτω από: Άνοιξη, Γλώσσα, Εικαστικά, Φυσικές Επιστήμες| με ετικέτα , , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέλισσα – Β’ μέρος    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Translate

European Radio Logo
Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σκακιστική άσκηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων