Μέλισσα – Ε’ μέρος

Μάι 202014

Κύκλος ζωής μέλισσας

Yπάρχουν 4 διαφορετικά στάδια μεταμορφώσεων στον κύκλο ζωής της.
Τα αυγά και οι κάμπιες υπάρχουν σε ανοικτά κελιά και τα φροντίζουν οι εργάτριες.

Μόλις γίνει η εκκόλαψη του αυγού, οι εργάτριες τρέφουν συνεχώς την αναπτυσσόμενη κάμπια. Όταν η κάμπια είναι πλέον στο τέλος αυτού του σταδίου, καταβροχθίζει την τροφή που παρέχουν οι εργάτριες και οι εργάτριες σφραγίζουν το κελί.
Μετά το σφράγισμα του κελιού, η κάμπια περνάει στο στάδιο της χρυσαλλίδας. Δεν ταΐζεται σε αυτό το στάδιο. Η χρυσαλλίδα μεταμορφώνεται μέσα στο κελί σε ενήλικη μέλισσα και βγαίνει μόνη της από το κελί..

(Πηγή: https://proscholika.blogspot.com/2019/05/blog-post_22.html)

Η μέλισσα είναι σημαντική για τη ζωή του πλανήτη. Μέσω της επικονίασης αναπαράγονται τα φυτά (https://blogs.sch.gr/23nipilioup/2020/05/08/melissa-v-meros/) και χάρη στην εργασία της έχουμε παραγωγή μελιού,  κερί, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό αλλά και δηλητήριο.

Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού. Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους είδη μελιού. Κανένα όμως δεν είναι 100% καθαρό με την έννοια ότι δεν προέρχεται αποκλειστικά από ένα είδος φυτού, αυτό συμβαίνει επειδή η μέλισσα «βοσκεί» ταυτόχρονα από πολλά είδη φυτών που ανθίζουν την ίδια εποχή.

https://www.youtube.com/watch?v=EHSpddht2N4

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά αλλά τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Το Πεύκο, το μέλι Ανθέων, το Θυμαρίσιο, το Έλατο, το Ρείκι, η Καστανιά και το Πορτοκάλι αλλά και διάφορα χαρμάνια μελιών. Το μοναδικό ελληνικό Μέλι (ΠΟΠ) Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσής είναι το «Έλατο Βανίλια» και παράγεται στη Βυτίνα Αρκαδίας. Ενώ το πιο διαδεδομένο και αγαπητό στην ελληνική και διεθνή αγορά είναι το Θυμαρίσιο. Το κάθε είδος έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά υφής, χρώματος, αρώματος και γεύσης που το διακρίνουν από τα υπόλοιπα.

(Πηγή: http://www.melissi.gr/index.php?route=information/information&information_id=3)

Πώς παίρνουμε το μέλι από τις μέλισσες;

Με τη βοήθεια του μελισσοκόμου. Ο μελισσοκόμος κατάλληλα εξοπλισμένος πηγαίνει στα μελίσσια, κοιμίζει τις μέλισσες με καπνό (δεν τις σκοτώνει) και παίρνει το μέλι.

Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε με αυτό το θέμα και θα χαρούμε να λάβουμε τις εργασίες σας στο mail@23nip-ilioup.att.sch.gr. 

 

από κάτω από: Άνοιξη, Γλώσσα, Φυσικές Επιστήμες| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέλισσα – Ε’ μέρος    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Translate

European Radio Logo
Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σκακιστική άσκηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων