Μέλισσα – Γ’ μέρος

Μάι 202012

 

Η μέλισσα είναι ένα ζώο που ανήκει στα ασπόνδυλα αρθρόποδα ζώα, και συγκεκριμένα στα έντομα. Παρακάτω σας έχουμε φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα με τα είδη των ζώων. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ομαδοποιήσουμε τα ζώα αλλά σήμερα θα θέλαμε να δείτε πόσα διαφορετικά είδη και ονομασίες υπάρχουν.

Η μέλισσα λοιπόν ζει ως είδος πάνω από 10 εκατομμύρια χρόνια καθώς έχει βρεθεί απολίθωμά της και από την εποχή των δεινοσαύρων. Επίσης, υπάρχει τοιχογραφία στην Ισπανία που δείχνει τον άνθρωπο να παίρνει το μέλι της και στην Αρχαία Ελλάδα συναντάται ως αγαπητό έντομο από τους αρχαίους Θεούς.

Τι σημαίνει όμως έντομο;

Η λέξη έντομο προέρχεται από τον ονομασία ἔντομος που δημιούργησε ο Αριστοτέλης, και ως όρο τον οποίο χρησιμοποίησε για να περιγράψει αυτόν τον τύπο έμβιων όντων, καθώς παρατήρησε πως συχνά τα σώματα τους ήταν χωρισμένα σε πολλά διακριτά τμήματα/τομές. Όλα τα έντομα αποτελούνται από το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. 

Οι μέλισσες έχουν 5 μάτια. Δυο στα πλάγια και 3 στο πάνω μέρος, που βρίσκονται οι κεραίες. Έχουν 4 φτερά,  6 πόδια, προβοσκίδα και κεντρί.

   

Τα δυο μεγάλα μάτια της μέλισσας έχουν πάρα πολλά μικρά μάτια, τα οματίδια και βοηθούν τη μέλισσα να βλέπει παραστάσεις. Με τα σύνθετα μάτια οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τη θέση του ήλιου ακόμα και όταν είναι κρυμμένος πίσω από κάποιο βουνό γιατί έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το πολωμένο φως  ή πίσω από τα σύννεφα, γιατί η μέλισσα μπορεί και αντιλαμβάνεται το υπεριώδες φως. Τα τρία μάτια στο κέντρο του κεφαλιού, σχηματίζουν τρίγωνο, και έτσι αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στην ένταση του φωτός.

Οι κεραίες της είναι τα όργανα της όσφρησης, της γεύσης και της ακοής.

Η προβοσκίδα της μέλισσας (το αντίστοιχο δικό μας στόμα) χρησιμοποιείται για να συλλέξει νερό, μελίτωμα και νέκταρ.

Στην κοιλιά, βρίσκεται το σύνολο των εσωτερικών οργάνων της και στον τελευταίο δακτύλιο βρίσκεται το κεντρί, το οποίο συνδέεται με ένα αδένα που έχει μέσα το δηλητήριο. Μη φοβάστε όμως, η μέλισσα δεν θα τσιμπήσει κάποιον αν δεν νιώθει απειλή. Μόλις χάσει το κεντρί της, πεθαίνει.

Η μέλισσα είναι ένα θαυμάσιο ζώο, δε νομίζετε;

Παρακάτω θα βρείτε κάποια φύλλα εργασίας από το kindykids.gr που μας φάνηκαν ενδιαφέροντα:

 

από κάτω από: Άνοιξη, Γλώσσα, Φυσικές Επιστήμες| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέλισσα – Γ’ μέρος    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Translate

European Radio Logo
Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σκακιστική άσκηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων