Μέλισσα – Δ’ μέρος

Μαΐ 202012

H μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια, που το κάθε ένα μπορεί να περιλαμβάνει ως και 40.000 έντομα. Οι μέλισσες διαφοροποιούνται σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

Tο μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή.  Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν σε δραστηριότητες μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον και γίνεται αντιληπτό σε μας.

Η εργάτρια είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Η εργάτρια δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα και ουσιαστικά, κύρια αποστολή της είναι η ενασχόληση με όλες τις εργασίες του μελισσιού. Υπάρχουν εργάτριες που συλλέγουν μελίτωμα και νέκταρ, άλλες που ταΐζουν τη  βασίλισσα, οι παραμάνες που βοηθούν στο μεγάλωμα των βασιλισσών μωρών, οι ανιχνεύτριες, αυτές που φτιάχνουν τα κελιά στην κυψέλη… Ζουν γύρω στις 5 εβδομάδες.

Ο κηφήνας είναι το αρσενικό του μελισσιού. Ο κηφήνας δεν κάνει καμμία εργασία στο μελίσσι και δεν έχει κεντρί. Η αποστολή του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Μόλις η βασίλισσα γονιμοποιηθεί, οι εργάτριες αφήνουν τους κηφήνες έξω από το μελίσσι. Ζει το πολύ 2 μήνες.

Η Βασίλισσα είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Οι λαμπρότεροι χρωματισμοί και η μακρύτερη κοιλία την κάνουν να μοιάζει με σφήκα και να ξεχωρίζει εύκολα από τις πιο μικρόσωμες εργάτριες και τους χοντρο-φτιαγμένους κηφήνες. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης και το κεντρί της το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τις αδελφές της βασίλισσες και σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου. Η βασίλισσα ζει 3-5 χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη. Πετά έξω απ’ αυτή μόνο δύο φορές στη ζωή της, μια για να γονιμοποιηθεί και μία για να σμηνουργήσει. Αν βρεθεί από άλλη αιτία έξω από την κυψέλη, δεν μπορεί να επιστρέψει σ’ αυτή. Κάθε μελίσσι έχει μια μόνο βασίλισσα, που είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό άτομο του μελισσιού και μαζί η μητέρα όλου του πληθυσμού. Δε συλλέγει τροφή ούτε ασχολείται με άλλες εργασίες. Κύρια αποστολή της είναι να γεννάει αυγά και η διοίκηση του μελισσιού.

(Πηγή: https://www.honeymell.com/%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/26-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD)

Σήμερα η εργασία σας είναι λίγο διαφορετική… Παρακολουθήστε κάποιες ταινίες, τραγούδια ή παραμύθια που έχουν γραφτεί για τις μέλισσες και παρατηρήστε τις πληροφορίες που σας μάθαμε…

Ενδεικτικά,

Μάγια η μέλισσα   https://www.youtube.com/watch?v=wyc14Xg633w

Η μέλισσα Σουσού https://www.youtube.com/watch?v=enbKkVwSUts
Η ταινία μια μέλισσας (Bee movie)
Δώσε λύση στο μελίσσι. Μαρίνα Γιώτη. Εκδόσεις Διόπτρα.

Αφήστε μια απάντησηTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων