Σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας κατέβασε τη μεγάλη οθόνη της και η ταινία “Γκριντς” μάς
smartsmartsmartsmart
έβαλε μέσα σε ένα ζεστό κόκκινο χρώμα αγάπης… Μικροί μεγάλοι καθηλώθηκαν και στο φινάλε ένιωσαν την αστείρευτη δύναμη της αγάπης, αυτήν που συγχωρεί ακόμα και όποιον θέλει να κλέψει… τα Χριστούγεννα…
«Έρχονται από τη γης από κάτω. Όλο τον χρόνο πελεκούν με τα τσεκούρια να κόψουν το δένδρο που βαστάει τη γης , αλλά όταν κοντεύουν να το κόψουν έρχεται ο Χριστός και μονομιάς ξαναγίνεται το δένδρο και τότε τα δαιμόνια χιμούν στη γης επάνω και πειράζουν τους ανθρώπους», Νικόλαος Πολίτης
Οι καλικάντζαροι κατά την παράδοση, εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο, για 12 ημέρες, δηλαδή από τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου έως τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου.
Στο σχολείο μας όμως φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα και έκαναν του κόσμου τα πειράγματα σε συμμαθητές και δασκάλους κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης θεατρικής παράστασης “Μπιρλιμπίμ ο καλικάντζαρος” που άοκνα έδιναν κάθε πρωί , αφού προηγουμένως είχαν ροκανίσει “το δέντρο της γνώσης”….
Ήταν όμως κι ένας μικρός καλικάντζαρος ο Μπιρλιμπίμ που είχε λέει ταξιδέψει φέτος για πρώτη φορά πάνω στη Γη.
–Μα τι κάνει κολλημένος στο τζάμι εκείνου του σπιτιού 12 ημέρες τώρα;
Μα τι άλλο; Ακούει μαγεμένος τα παραμύθια της γιαγιάς αψηφώντας τις σκανταλιές των άλλων…
Από την κ. Ιωάννα Νεοφύτου, καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του σχολείου μας:
Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ανακυκλώσιμα υλικά!!!
“Φέτος τα Χριστούγεννα ας σκεφτούμε πόσο πλούσιοι είμαστε. Δε θέλει πολλά, φτάνει να κοιτάξουμε τα σκουπίδια που παράγουμε για να θυμηθούμε πως βρισκόμαστε στο προνομιούχο κομμάτι της γης που πάντα έχει ζεστό φαγητό και καθαρό νερό στο τραπέζι του.
Υπάρχει ομορφιά στα σκουπίδια; Μα φυσικά, φτάνει να έχουμε το μυαλό να το φανταστούμε, το βλέμμα να τα δούμε και τα χεράκια να τα φτιάξουμε!!!
Φέτος στο μάθημα των εικαστικών φτιάξαμε όλα τα στολίδια μας με ανακυκλώσιμα υλικά: τα μεταλλικά καπάκια μεταμορφώθηκαν σε πολύχρωμες μπάλες, τα ρολά από χαρτί τουαλέτας σε χιονάνθρωπους, Άγιους Βασίληδες και χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Και τέλος, οι κάψουλες του καφέ σε λαμπερές καμπανούλες!
Η μαγεία των Χριστουγέννων ξεκινάει με τα πιο φτωχά υλικά που το μυαλό μας και τα χέρια μας μεταμορφώνουν δίνοντας συνέχεια στον κύκλο ζωής τους, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια!”
Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την ευαισθητοποίηση!!! Θερμά συγχαρητήρια και στους επίδοξους καλλιτέχνες!
Οι μαθητές της Ε΄ τάξης διασκέδασαν παίζοντας το “Secret Santa” , μιας και οι γιορτές μάς προσκαλούν για … δώρα!!!
Πώς παίζεται το Secret Santa
Πρόκειται για μία αρκετά διασκεδαστική διαδικασία κατά την οποία στα μέλη της ομάδας που θα παίξουν γίνεται τυχαία ανάθεση ενός προσώπου που θα πρέπει να κάνουν ένα δώρο μέχρι κάποιας αξίας που έχει συμφωνηθεί. Η ταυτότητα του δωρητή πρέπει να παραμείνει κρυφή μέχρι και το άνοιγμα του δώρου!
Την ημέρα ανταλλαγής των δώρων θα υπάρχει μια μεγάλη σακούλα που θα αφήνετε μέσα όλα τα δώρα χωρίς να σας δει κανείς. Στη συνέχεια κάθε συμμετέχοντας παίρνει το δώρο που αναγράφεται πάνω το όνομά του και το παιχνίδι ξεκινάει! Ένας- ένας με τη σειρά κάνει υποθέσεις μέχρι να αποκαλύψει τον μυστικό του Άγιο Βασίλη!
Γιατί έχει αγαπηθεί τόσο το Secret Santa
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ανταλλαγής δώρων, εκτός του ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό, ακολουθεί και το χριστουγεννιάτικο «πνεύμα», που μας θέλει πιο αισιόδοξους, καλοσυνάτους και πρόθυμους. Έτσι, μέσα από το Secret Santa οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά και να γνωριστούν καλύτερα.
Ίσως, λοιπόν, μετά το άνοιγμα των δώρων, να συνειδητοποιήσουμε πως μας συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα πιστεύαμε!
Οι τρυφεροί μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας, δραματοποίησαν με ευαισθησία το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» , δίνοντας μας το δυνατό μήνυμα των γιορτών: το καλύτερο δώρο είναι η αγάπη, η έγνοια του άλλου, η αλληλοβοήθεια…
-«Σπίρτα, σπίρτα, έχω σπίρτα από καλό ξύλο».
Κανένας όμως δεν έδινε σημασία στο κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα. Το τσουχτερό κρύο και το πυκνό χιόνι έκαναν τους ανθρώπους να βιάζονται να γυρίσουν σπίτι τους για να ζεσταθούν στη σόμπα και να απολαύσουν το δείπνο της τελευταίας νύχτας του χρόνου. Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς.
-«Σπίρτα, σπίρτα», έλεγε και ξανάλεγε το κοριτσάκι, με μια φωνούλα τόσο αδύναμη που δεν την άκουγε κανείς.
Ήταν μόλις δέκα χρονών και φορούσε ένα λιωμένο φόρεμα γεμάτο μπαλώματα. Τα μακριά ξανθά μαλλιά της έπεφταν γύρω από το χλωμό προσωπάκι της. Τα μουδιασμένα από το κρύο δάχτυλά της πάσχιζαν να συγκρατήσουν τις άκρες της ποδιάς της, που μέσα είχε βάλει τα σπίρτα. […] (Από την έκδοση)
Οι μαθητές/τριες της Στ2 τάξης μάς χτύπησαν με χαρά την πόρτα για να μας πουν τα κάλαντα και τραγούδια γιορτινά!!!
smart νι
Κάθε χρόνο, νωρίς το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, παιδιά σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν στους δρόμους και χτυπούν τα κουδούνια για να πουν τα παραδοσιακά κάλαντα.
Κρατώντας το παραδοσιακό τρίγωνο ή ακόμη και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες, αναφωνούν «Να τα πούμε;» μόλις ανοίξει η πόρτα και απαγγέλουν το γιορτινό τραγούδι αναμένοντας με λαχτάρα λίγα χρήματα ή κάποιο κέρασμα.
Μάλιστα, κάθε χρόνο διαβάζουν ξανά και ξανά τους στίχους για να τους θυμηθούν πριν ξεχυθούν για το πατροπαράδοτο έθιμο.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, βέβαια, υπάρχουν διαφορετικά χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα.
Τι είναι τα κάλαντα;
Η λέξη «κάλαντα» προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει «αρχή του μήνα», η οποία διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ». Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.
Από πού προέρχονται τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Πιστεύεται ότι η ιστορία τους πάει πολύ πίσω στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).
Τα παιδιά της εποχής κρατούσαν ένα ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διονύσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές, στις οποίες έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.
Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αρχαίων ειδωλολατρικών και χριστιανικών εθίμων, οι ρίζες των οποίων ξεκινούν από την αρχαιότητα. Ύστερα περνάνε στο Βυζάντιο και συνταιριασμένα με την αναπαράσταση της νύχτας της γέννησης του Χριστού, παίρνουν καινούργια μορφή και περιεχόμενο.
Οι στίχοι για τα Κάλαντα των Χριστουγέννων
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και πόρτα πόρτα και τραγουδούν: «Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ο ορισμός σας. Χριστού τη θείαν Γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας…»
Στη συνέχεια διηγούνται τα περιστατικά της Γεννήσεως, τελειώνοντας με ευχές και επαίνους για το νοικοκύρη, την κυρά και τους άξιους βλαστούς του σπιτιού. Φυσικά, οι καλαντιστές, όπως ονομάζονται, δεν ξεχνούν να ζητήσουν την αμοιβή τους, είτε σε είδος (συνήθως κάποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες ή σοκολατάκια), είτε σε «ρευστό» για να γεμίσουν τις τσέπες τους.
Τελειώνουν τα κάλαντα με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά».
Για δεύτερη χρονιά φέτος οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης και η μαθήτρια Χρύσα Τσαρτσαμπαλίδου της Ε2 τάξης με την καθοδήγηση του καθηγητή Μουσικής του σχολείου μας κ. Μάνου Τσατσάκη έκαναν το σχολείο μας να ηχεί μελωδικά!
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 στον χώρο της εισόδου έπαιξαν και τραγούδησαν τα “Κάλαντα των Χριστουγέννων”, τον “Μικρό Τυμπανιστή” και το “Έλατο” κάνοντας χαρούμενους του συμμαθητές τους και φέρνοντας πραγματική γιορτινή διάθεση σε όλους μας!!!
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου με θέμα “Όχι στη Βία”.
Όσες φορές και να δούμε, να ακούσουμε, να μάθουμε οτιδήποτε σχετικό με τη βία, δεν είναι αρκετό… Χρειάζεται παιδεία, ενσυναίσθηση, κοινωνική αγωγή και αποδοχή του Άλλου, του Διαφορετικού για να μάθουμε να λέμε “ΌΧΙ” στην κάθε μορφής βία, αλλά και να την απομονώσουμε, να τη διαγράψουμε από τη ζωή μας!!!
Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με κέφι παρουσίασαν στους συμμαθητές του σχολείου μας την ιστορία της Γέννησης του Χριστού και όλοι μαζί τραγούδησαν τα κάλαντα!!!
Μια αίθουσα φάτνη της Βηθλεέμ, κατανυκτική αφήγηση της πιο όμορφης ιστορίας και ένα λαμπρό αστέρι να φωτίζει πρόσωπα και ψυχές παιδικές, και ήρθαν τα Χριστούγεννα….
Στα πλαίσια των μαθημάτων τους στο Τμήμα Ένταξης, οι μαθητές του Στ1 που φοιτούν σε αυτό, μαζί με την εκπαιδευτικό τους κ. Ιωάννα Βαρελά, κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα μέρη της πρότασης αλλά και τους χρονικούς, τοπικούς, τροπικούς και ποσοτικούς προσδιορισμούς. Οι μαθητές δημιούργησαν κάρτες με Υποκείμενα, Αντικείμενα, Κατηγορούμενα, Μεταβατικά, Αμετάβατα και Συνδετικά Ρήματα αλλά και με όλα τα είδη των προσδιορισμών για τη δημιουργία επαυξημένων προτάσεων.
Αυτή τη φορά τα μέρη της πρότασης εμπλουτίζονται με πολλές γεύσεις… φράουλα, καραμέλα, μπανάνα… κάνοντας τις προτάσεις πιο νόστιμες!
Όταν όλα ήταν έτοιμα, το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, κάνοντας ένα αλλιώτικο μάθημα Γραμματικής και Συντακτικού, αυτή τη φορά στην τάξη τους, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή τους και δείχνοντας σε όλους ότι η μάθηση μπορεί να γίνει «παιχνιδάκι»!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή