“Παιδί & Τέχνη”
Η Τέχνη σε κάθε έκφανσή της μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκφραστεί, να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και την αγάπη που έχει και δείχνει στον εαυτό του, να αναπτύξει την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα, την αντίληψη, την αυτοπεποίθηση, την επιμονή, την υπομονή του και βέβαια τη συνεργασία, αφού μέσω αυτής μαθαίνει με έναν τρόπο υγιή να λειτουργεί δημιουργικά μέσα σε ομάδες.
Η επαφή των παιδιών με την Τέχνη μπορεί να τα οδηγήσει στο να ανακαλύψουν, να συναισθανθούν, να ακούσουν, να προβληματιστούν και βέβαια να συνυπάρξουν με τον άλλο, με τον οποιονδήποτε άλλο, αρμονικά, καταργώντας τον φόβο, την απόσταση, τις άμυνες. Το σημαντικότερο όλων; Τους δίνει το πιο δημιουργικό και ευχάριστο βήμα να ανακαλύψουν, να αγκαλιάσουν και να συνδεθούν βαθιά με τον εαυτό τους.
ΠΗΓΗ: https://openacademy.gr/blog/ti-prosferei-i-texni-sta-paidia-mas
Στο σχολείο μας και φέτος γίνονται πολύ όμορφα και ένΤεχνα πράγματα! Με την εικαστική καθοδήγηση της Εικαστικού του σχολείου μας κ. Ιωάννας Νεοφύτου, οι μαθητές μας γνωρίζουν μεγάλους καλλιτέχνες, εκφράζονται, δημιουργούν με αγάπη από απλά υλικά τα δικά τους Μεγάλα έργα Τέχνης.
Η κ. Ιωάννα μας είπε: “Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο κήπος του Ματίς” (εκδόσεις ΜΟΜΑ) και μάθαμε την τεχνική του να χρησιμοποιεί πεταμένα χαρτιά. Μετά πήραμε την ανακύκλωση χαρτιού που είχαμε στην αίθουσα και με το ψαλίδι κόψαμε πουλιά, ψάρια και κοράλλια. Ύστερα τα κολλήσαμε σε έναν βυθό που ζωγράφισαν με νερομπογιές τα παιδιά.”
O Ανρί Ματίς (Henri Matisse, 1869-1954) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού (το κίνημα του φωβισμού αναπτύχθηκε στη Γαλλία και προέρχεται από τη γαλλική λέξη fauve που μπορεί να μεταφραστεί άγριο ζώο. Αντιπροσωπεύει τη ζωηρή και χαρούμενη έκρηξη μιας τέχνης από καλλιτέχνες παθιασμένους για τον κόσμο. Χρώματα, χρώματα και πάλι χρώματα μέσα σε χρώματα, έτσι που η μορφή πια να μην είναι το ζητούμενο αλλά τούτη η χρωματιστή φόρμα, σαν πανδαισία. καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης).
Ο Ματίς ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ και εισήγαγε μια νέα μορφή τέχνης βασισμένη στη χαρτοκοπτική (cut-outs): Έκοβε σχήματα από λευκό χαρτί και τα κολλούσε σε χρωματισμένα χαρτιά ή έβαφε λευκά φύλλα χαρτιού με διάφορα χρώματα και έκοβε τα σχήματά του από αυτά. Επίσης, χρησιμοποίησε στις εικόνες του και τα χαρτιά που περίσσευαν από τα σχήματα που έκοβε!
Συγχαρητήρια!!!

