Την Πέμπτη 23 Μάϊου 2024 με πολλή χαρά θα υποδεχτούμε στο σχολείο μας τους encardia για μια απολαυστική μουσικοχορευτική παράσταση.
Οι σχολικές παραστάσεις των encardia περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πολιτιστικό τοπίο των δύο ελληνοφώνων περιοχών του Ιταλικού Νότου. Αφ’ ενός µεν της Απουλίας, εκεί όπου υπάρχουν εννέα Ελληνόφωνα χωριά και αφ’ ετέρου της Καλαβρίας, περίπου πεντακόσια χλµ. νοτιότερα, όπου υπάρχει και η δεύτερη συστάδα των ελληνοφώνων χωριών. Η δουλειά λοιπόν των encardia είναι εμπνευσμένη κυρίως από αυτές τις περιοχές.

Ποιοι είναι οι encardia
Οι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.500 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει μέχρι τώρα έξι δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής και με Έλληνες καλλιτέχνες.
Εμφανίζονται ανελλιπώς σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Βασικά στοιχεία από την παράδοση των Ελληνοφώνων:
- Η γλώσσα Grico. Είναι η πολυσυζητηµένη ελληνοϊταλική διάλεκτος που η καταγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων π.Χ.. Ακόµα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τη µιλούν σε κείνα τα µέρη και υπάρχουν ποιητές και τραγουδοποιοί που τη χρησιµοποιούν ακόµη στην τέχνη τους. Έτσι πολλά τραγούδια της παράστασης αποδίδονται σε αυτήν τη γλώσσα. Θα διακρίνει κανείς στοιχεία από την αρχαία ελληνική και µάλιστα την Οµηρική διάλεκτο που µπλέκονται µε τη Λατινική. Έτσι η σύνθεση είναι πολύ πρωτότυπη και µελωδική και για µας τους Έλληνες ιδιαίτερα συγκινητική αφού αναγνωρίζουµε και καταλαβαίνουµε πολλές λέξεις όπως agapi, tsomi (ψωµί), frea (φρέαρ-πηγάδι), toro (θωρώ-κοιτάζω), adramu paei (ο άντρας µου φεύγει), sfodili (µαντήλι), pedi, orio (ωραίο), cerasi, kampana, kanono (κοιτάζω), polemo (δουλεύω), glicea tousi nifta (γλυκιά ετούτη η νύχτα), plono penseoda se sena (ξαπλώνω και σκέφτοµαι εσένα), zoi, nifta, fengo (φεγγάρι) και πολλές άλλες.
Αξίζει πάντως να σηµειωθεί ότι οι κάτοικοι της Απουλίας και της Καλαβρίας καυχώνται πολύ µέχρι σήµερα για την Ελληνική τους καταγωγή γιατί θεωρούν ότι προέρχονται από τους Αρχαίους Έλληνες και έτσι όταν πηγαίνουν στα µέρη τους Έλληνες ταξιδιώτες τους θεωρούν αδέλφια τους.
- Η ταραντέλα. Το δεύτερο σηµαντικό στοιχείο είναι η προέλευση και η εξέλιξη του χορού της ταραντέλας πίτσικα, που σύµφωνα µε την παράδοση ήταν µια θεραπευτική διαδικασία για τη γιατρειά αυτών που είχαν τσιµπηθεί από τη δηλητηριώδη αράχνη ταραντούλα. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ δηλητηριώδης αράχνη στην περιοχή και φαίνεται ότι αράχνη ήταν το όνοµα που έδιναν στο κακό, δηλαδή τα προβλήµατα και τις έννοιες που τους απασχολούσαν.


Τα τραγούδια είναι επί το πλείστον παραδοσιακά της Νότιας Ιταλίας, κατάλληλα όµως διασκευασµένα από τους encardia. Υπάρχουν όµως και πρωτότυπες συνθέσεις των encardia που βασίζονται στον ήχο που έχουν διαµορφώσει εµπνευσµένοι από τη µουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

www.encardia.gr, fb encardia sud, encardia fsud, encardia for kids
Encardia & Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Oria Mu Fenese
https://www.google.com/search?q=encardia+for+kids&oq=encardia+for+kids&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTM4MjlqMGoxNagCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:d9e177c3,vid:5f9rm5EXFCE,st:0
ΣΗΜ. Το κείμενο προέρχεται από το ενημερωτικό δελτίο προετοιµασίας για την παράσταση από τους encardia
ενημερωτικό για δασκάλους 2016