Πρόγραμμα eTwinning 2022-2023
eTwinning Project 2022-2023
Artful S.T.E.M Tellers Creative S.T.E.A.M Solvers
Το Νηπιαγωγείο μας υλοποιεί για 7η χρονιά ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning (για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα έργα eTwinning πατήστε στον ενεργό σύνδεσμο).
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλα 6 νηπιαγωγεία στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία, Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 18 εκπαιδευτικοί και περισσότερα από 200 παιδιά. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν μέρος είναι οι εξής:
-
2ο Νηπιαγωγείο Περάματος: Μαρία Τσαπάρα, Βάνα Αρχοντή, Κατερίνα Ρεντζέπη, Πηνελόπη Γεωργαντή, Βούλα Κούλιμπη, Φανή Σαλαβασίλη, Μπία Θεοδωροπούλου, Ελένη Βουδομμάτη-Στεργίου
-
2ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης: Αγγελική Λιάπη, Ελένη Σπαντιδάκη
-
Νηπιαγωγείο Νέας Πεντέλης: Ανθή Αρκουλή , Βάνα Χατζούδη
-
68ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, Κρήτης: Αντωνία Κωνιού, Άννα Νινιράκη
-
22ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου: Κωνσταντίνα Παπαδόγκωνα, Γιώτα Ντέρου
-
Akdeniz Anaokulu , Anamur/Mersin, Turkey: Mindavalli Neslin
-
Grădinița cu program prelungit nr 1 Târgoviște, Romania: Florina Popescu
Σχετικά με το έργο
Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το έργο εστιάζει στον 11ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης που στοχεύει στην οικοδόμηση σύγχρονων βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς μέσω ενός νέου, έξυπνου αστικού σχεδιασμού που να δημιουργεί ασφαλείς, προσιτές και ανθεκτικές πόλεις με πράσινες και πολιτιστικά εμπνευσμένες συνθήκες διαβίωσης.
Το έργο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας ως εργαλείο μάθησης των πεδίων STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και στην ενσωμάτωση της Τέχνης μέσω της εκπαίδευσης STEAM. Η παιδική λογοτεχνία αποτελεί ένα υπέροχο εφαλτήριο για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, την ανάπτυξη της φαντασίας, την προώθηση της καινοτομίας, το συνδυασμό με γνώσεις από άλλους τομείς, την παραγωγή τέχνης με τεχνολογικά εργαλεία. Η χρήση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες των ιστοριών και η προσπάθεια επίλυσης τους μέσω της παρατήρησης, του προβληματισμού, του σχολιασμού, της σύγκρισης και της αξιολόγησης είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει το συνεργατικό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης, των μαθηματικών και της μηχανικής. Οι μαθητές/τριες θα συνειδητοποιήσουν τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και θα μάθουν πώς να είναι ενεργοί πολίτες στο σχολείο, τη γειτονιά και την πόλη τους.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών μέσω της αναζήτησης πληροφοριών, της παρατήρησης, του προβληματισμού, του σχολιασμού, της σύγκρισης και της αξιολόγησης.
Στόχοι
-
Η δημιουργία ασφαλών, και ανθεκτικών πόλεων με πράσινες και πολιτιστικά εμπνευσμένες συνθήκες διαβίωσης
-
Ο ευφυής πολεοδομικός σχεδιασμός – ένα ιδανικό πρότυπο πόλης.
-
Να προβληματιστούν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης τους, να προσπαθήσουν να τα βελτιώσουν και να συνειδητοποιήσουν σταδιακά τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα
-
Να αναπτύξουν δεξιότητες στοχαστικής παρατήρησης, παρατηρώντας πιο προσεκτικά τον κόσμο γύρω τους, εστιάζοντας σε πραγματικά προβλήματα
-
Να αναζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για θέματα που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους
-
Να συνειδητοποιήσουν ότι με την προσωπική τους δράση συμβάλλουν σε μια γενικότερη αλλαγή
-
Να υιοθετήσουν συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον
-
Να έρθουν σε επαφή με υλικά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά και να σκεφτούν την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
-
Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας των ζωντανών οργανισμών.
-
Να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα από μια σειρά δράσεων
-
Ενσωμάτωση της λογοτεχνία στη διδασκαλία της εκπαίδευσης STEM/STEAM, εισάγοντας τα παιδιά στην επιστήμη.
-
Ανάλυση των δεξιοτήτων σκέψης των μαθητών/τριων μέσω της ενσωμάτωσης διλημματικών ιστοριών με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, την Τέχνη και τα Μαθηματικά.
Σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία:
-
Γνωριμία των μαθητών/τριών των νηπιαγωγείων, καλλιέργεια κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
-
Αποσαφήνιση βασικών αξιών όπως η συνεργασία και ο σεβασμός ο ένας για τον άλλον.
-
Να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά με ποικίλους τρόπους και μέσα.
Σχετικά με την αξιοποίηση των ΤΠΕ:
Γνωριμία, εξοικείωση και χρήση διαδικτυακών εργαλείων με στόχο την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη.
Τα παιδιά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα υλοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες αξιοποιώντας διαφορετικά μέσα (αναλογικά και ψηφιακά, stem / steam education). Θα αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης, δεξιότητες που καθιστούν τον ενεργό πολίτη του 21ου αιώνα.