Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024

Safer Internet Day 2024aa Αντιγραφή   Safer Internet Day 2024poster

Η  (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/nea/sid2024_news/

Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις, Εκπαιδευτικά προγράμματα

Προγραμματίζω και διασκεδάζω Ευρωπαϊκά…με eTwinning!

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει φέτος σε δύο ευρωπαϊκά  έργα eTwinning: «Preschoolers in Roboland», «Wandering into a Fairytale» και ένα εθνικό έργο  «Ελληνικό Πάσχα» με συνεργάτες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ρουμανία, τη  Σλοβενία, την Ιταλία,  τη Σερβία, την Λετονία και την Λιθουανία.

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Οι στόχοι των εργασιών είναι συγκεκριμένοι και η μάθηση βιωματική και δημιουργική.

«Preschoolers in Roboland»

Στο έργο αυτό θα συμμετέχουν Νηπιαγωγεία από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία. Ο στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να μάθουν οι μαθητές μας τα βασικά βήματα της κωδικοποίησης. Οι μικροί μας μαθητές, δουλεύοντας συνεργατικά, θα αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην καθημερινή ζωή, γλωσσικές, ψηφιακές, κοινωνικές, επικοινωνιακές. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2023 έως και το Μάιο/Ιούνιο 2024.

«Wandering into a Fairytale»

Στη δράση αυτή  θα ασχοληθούμε με την παιδική λογοτεχνία, τις ιστορίες και τα παραμύθια από σύγχρονους συγγραφείς από χώρες-εταίρους. Οι χώρες που συμμετέχουν στη δράση είναι η Σλοβενία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία, Ρουμανία, Λιθουανία και Ελλάδα. Κάθε συνεργάτης θα επιλέξει το παραμύθι ενός ξένου συνεργάτη και θα το παρουσιάσει στους μαθητές της στη μητρική τους γλώσσα. Στο τέλος, οι μαθητές θα κάνουν κάποιο είδος παρουσίασης αυτού του νέου παραμυθιού/ιστορίας στους. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από Ιανουάριο 2024 έως και Ιούνιο 2024.

«Ελληνικό Πάσχα»

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Νηπιαγωγεία από την Πάτρα και την Κρήτη.

Ακολουθούν δείγματα δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο με τη συμμετοχή των παιδιών.

 

 

Μετάβαση στο padlet.com