Γιορτή 25ης Μαρτίου

_DSC0026

Δεν είναι τυχαίο που ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συμπίπτει με την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, δηλαδή το μήνυμα της λύτρωσης των ανθρώπων και της πνευματικής αλλαγής συμπίπτει με την έναρξη της ελευθερίας των Ελλήνων. Μέσα απ’ το μήνυμα του Αγγέλου στη Μαρία θα σωθεί ο άνθρωπος με τον ερχομό του Χριστού, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας μέσα από τους αγωνιστές, τους ήρωες του 1821, θα δοθεί ο όρκος για του Χριστού την πίστη, την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία.

Οι ήρωες του 1821 που μας ελευθέρωσαν είναι παιδιά των σκλαβωμένων Ελλήνων, των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας. Αν και σκλάβοι δεν δέχθηκαν να προσκυνήσουν, να συμβιβαστούν, να τουρκέψουν. Έχοντας τη λευτεριά κλεισμένη μέσα στην καρδιά τους, όταν ήρθε η ώρα της έδωσαν τη δύναμη να βγει νικήτρια μέσα απ’ τα κόκκαλα τους τα ιερά όπως τονίζει και ο ποιητής Δ. Σολωμός. Στα μεγάλα χρόνια του ’21 ενώθηκαν οι Έλληνες για να νικήσουν, ζωντανοί ή πεθαμένοι.

Γι’ αυτό φτωχοί και πλούσιοι, μορφωμένοι και αγράμματοι, κλήρος και λαός, μικροί και μεγάλοι όταν πήραν τ’ άρματα δεν τους ένοιαζε τι θα απογίνουν αλλά τους ενδιέφερε η ελευθερία του Έθνους. Οι παραπάνω αυτοί ήρωες σαν τον Κολοκοτρώνη που έκλαιγε «την Ελλάς» και προσευχόταν γονατιστός μπροστά στην Παναγιά, σαν τον Κανάρη που υποσχόταν πως οι ζητιάνοι θα κάνουν κράτος και θα ξεπληρώσουν το χρέος τους, σαν τον Μακρυγιάννη που τον πονούσαν πιο πολύ απ΄ τις πληγές στο σώμα «οι μέσα πληγές», αυτοί οι ήρωες ανάστησαν το Γένος.

Ποιοί σήμερα άραγε είμαστε αντάξιοι να υποσχόμαστε και να τηρούμε το λόγο μας, να μπορούμε να πονούμε πιο πολύ για τις μέσα πληγές μας αλλά και να μπορούμε να βεβαιώνουμε το Γάλλο ναύαρχο Ντεριγώ πριν απ’ τη μάχη στους Μύλους όταν του είπε ότι οι θέσεις τους ήταν αδύνατες ώστε να πολεμήσουν με τον Ιμπραΐμ.

Είναι αδύνατες οι θέσεις κι εμείς, όμως είναι δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει.

Αυτά ήταν τα λόγια της Διευθύντριας μας Παναγιώτας Τσαγκούλη κατά την έναρξη της γιορτής για την επέτειο του 1821.

Ακολούθησε θεατρικό της ΣΤ’ τάξης που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής κ.Τσιπνή Ζωή.

_DSC0025 _DSC0026 _DSC0032 _DSC0041 _DSC0047 _DSC0055 _DSC0059 _DSC0063 _DSC0068 _DSC0072

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *