ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (2021-2022)
ΤΑΞΗ Δ’
ΕΥ ΖΗΝ
” ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ … ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΗΣ”
![]() |
![]() |
Με το παραπάνω πρόγραμμα οι μαθητές μπόρεσαν να αποκτήσουν σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τους εξασφαλίζουν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Μέσα από την διερευνητική- ανακαλυπτική μέθοδο και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία οι μαθητές οδηγήθηκαν στην υιοθέτηση και αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.
Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Οι επιμέρους στόχοι ήταν οι παρακάτω:
Α) Να βρίσκουν, να αξιολογούν και να κατατάσσουν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους. Να κατανοούν την προέλευση των τροφών, την αξία τους και τις επιδράσεις τους στην υγεία. Να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα διατροφής, όπως η μεσογειακή, καλλιεργώντας παράλληλα διατροφική συνείδηση.
Β) Να επικοινωνούν, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και να κάνουν σωστές επιλογές .
Γ) Να μάθουν να τρέφονται σωστά και υγιεινά, να ενημερωθούν για τις ομάδες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, να αναγνωρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο διαιτολόγιό τους γνωρίζοντας και εναλλακτικά μοντέλα διατροφής.
Δ) Να συνδυάζουν τη διατροφή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ε) Να επεξεργάζονται και να αξιολογούν σωστά τις πληροφορίες που βρίσκουν με σκοπό την σωστή χρησιμοποίησή τους και τη μετατροπή τους σε γνώση.
ΣΤ) Να συνειδητοποιήσουν την αξία των βιολογικών προϊόντων για τη διατροφή σε αντιδιαστολή με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Με βάση τους παραπάνω ειδικούς στόχους επιτεύχθηκε η απόκτηση δεξιοτήτων που αφορούν την καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και δημιουργικότητας, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές απέκτησαν δεξιότητες ζωής όπως κοινωνικές δεξιότητες – συνεργασία, υπευθυνότητα, ψηφιακές δεξιότητες όπως ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και σωστή διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγουν.
Οι μαθητές της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ήταν σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά τον προφορικό και γραπτό λόγο, να επιχειρηματολογούν, να διαχειρίζονται σωστά τις πληροφορίες και να τις ταξινομούν, να επικοινωνούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος βοήθησε αποτελεσματικά , γιατί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών όχι μόνο δεν έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά και παρεκκλίνουν από τα κανονικά όρια σωματικής διάπλασης, σύμφωνα με την ηλικία τους.
Το πρόγραμμα ήτανε πολύ σημαντικό για τους μαθητές , γιατί μέσα από την καθημερινή παρατήρηση οι ίδιοι οι μαθητές εύκολα διαπίστωσαν ότι πολύ συχνά ακολουθούν λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Συνήθως τα γεύματά τους, είτε δεν περιλάμβαναν καθόλου είτε περιλάμβαναν σε ελάχιστες ποσότητες φρούτα και λαχανικά.
Παράλληλα έθεσαν νέους στόχους για τη συνεχή βελτίωση των καθημερινών διατροφικών τους συνηθειών.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΑΤΣΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΜΠΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ