Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, του Συμβούλου Εκπαίδευσης, κ.Αλεξίου Μαστρογιάννη, των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων Αγρινίου, εκπαιδευτικών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων και γονέων των μαθητών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, επετειακή εκδήλωση για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, και τα 3ο, 4ο Δημοτικά Σχολεία. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Μακρής, συγγραφέας του βιβλίου «Δημήτρης Μακρής, ο Κλέφτης του Ζυγού» και Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου. Είναι ο άνθρωπος που αγαπά πολύ τον τόπο του, μα πιο πολύ αγαπά την ένδοξη Ιστορία του και με τον γλαφυρό και παραστατικό του λόγο ζωγράφισε τα γεγονότα της Εξόδου καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους.
Στη συνέχεια Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου αποτελούμενη από μαθητές της Τρίτης Γυμνασίου, συνοδεία μουσικών οργάνων, με την καθοδήγηση της κ.Γρέντζελου, καθηγήτριας του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου ερμήνευσε το υπέροχο έργο του Διονύσιου Σολωμού, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», μουσικής συνθέσεως Ιωάννη Μαρκόπουλου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός συνεχάρη τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των τεσσάρων Σχολείων για την εκδήλωση που πραγματοποίησαν και το εν γένει εκπαιδευτικό τους έργο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ομιλητή, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο που πρεσβεύει τις αξίες του Μεσολογγίου και τις μεταφέρει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό». Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές υπογράμμισε ότι: «είστε πολύ τυχεροί που γεννηθήκατε σε αυτό τον τόπο, την Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένας τόπος ξακουστός, που εμείς τον διδασκόμασταν στο μάθημα της ιστορίας. Το Μεσολόγγι, η ηρωική Έξοδος, αλλά και όλη η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας είναι μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας… Μην προδώσετε ποτέ αυτή την πατρίδα και αυτή την ιστορία. Μην απαρνηθείτε ποτέ την πίστη μας. Η ιστορία διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, η ιστορία ζει κυρίως και προ πάντων όμως στην ψυχή μας, στην καρδιά μας και στη συνείδησή μας».
Ήταν ένα μαγευτικό πρωινό που μας μετέφερε τόσο με το λόγο του κ.Μακρή όσο και με τη μουσική των μαθητών του Μουσικού Σχολείου στα ένδοξα γεγονότα της ηρωικής Εξόδου. Ρίγη συγκινήσεως διαπέρασαν τις καρδιές μας που γέμισαν με υπηρηφάνεια για τους προγόνους μας και την ένδοξη ιστορία μας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: