Η τσάντα του νηπιαγωγείου

Colorful Retro Illustrative Class Rules Poster

Αγαπητοί γονείς

βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε για μια ομαλή προσαρμογή όλων στο νέο χώρο του νηπιαγωγείου , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με κάποια πρακτικά ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν. 

Η τσάντα του Νηπιαγωγείου

Θα την αναζητήσετε ως τσάντα Νηπιαγωγείου. Είναι μικρή σε μέγεθος και έχει θήκες για το παγούρι και τα υπόλοιπα αντικείμενα του παιδιού. Συχνά τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τσαντούλες που έχουν ρόδες (τρόλεϊ) . Δεδομένου ότι η τσάντα του νηπιαγωγείου δεν είναι βαριά αλλά και δεν τη μεταφέρουν συνήθως τα παιδιά , οι τσάντες με ροδάκια δεν είναι απαραίτητες. Κι επειδή στο νηπιαγωγείο μας δεν έχουμε άνεση χώρου , θα βοηθούσε πολύ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΣΑΝΤΑ να διαλέξετε μια χωρίς ροδάκια. Έτσι και τα παιδιά θα μπορούν να την τακτοποιούν στην τάξη πιο εύκολα αλλά και θα μπορούν να τη μεταφέρουν στην πλάτη τους στις εξόδους/εκδρομές μας. 

Τα περιεχόμενα της τσάντας

  • Μια πλήρη αλλαξιά ρούχων (εσώρουχα , κάλτσες , παντελόνι , μπλουζάκι κτλ) . Θα χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει το παιδί σε περίπτωση που λερωθεί. Θα βρίσκεται μόνιμα μέσα στην τσάντα σε ξεχωριστό σακουλάκι. Φροντίστε μόνο να αλλάζετε τα ρούχα στην εναλλαγή των εποχών και των καιρικών συνθηκών. 
  • Ένα μπουκάλι με νερό ή παγουρίνο που κλείνει καλά για να αποφεύγουμε τις διαρροές . Φροντίστε να βάζετε καθημερινά φρέσκο νερό (αν χρειαστεί θα γεμίζουμε ξανά στο σχολείο) αλλά και το παιδί να μπορεί να το μεταχειριστεί μόνο του (άνοιγμα – κλείσιμο) Επίσης θα ήταν χρήσιμο να γράψετε το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο πάνω στο παγούρι ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να μπερδευτούν μεταξύ τους με άλλου παιδιού και μέχρι να μπορούν να το αναγνωρίζουν ως δικό τους. 
  • Μια μικρή τετράγωνη πετσετούλα ή πετσέτα κουζίνας μικρού μεγέθους η οποία θα πλένεται και θα αλλάζει τακτικά. Αυτή χρησιμεύει να την απλώνουν τα παιδιά στα τραπεζάκια και να ακουμπούν επάνω το φαγητό τους (δεκατιανό ή/και μεσημεριανό). Να είναι μικρή ώστε να βολεύονται όλα τα παιδιά στο τραπέζι. 
  • Φαγητοδοχείο με το δεκατιανό γεύμα του παιδιού το οποίο θα ήταν καλό να είναι υγιεινό. Σταθερή επιδίωξη του νηπιαγωγείου αποτελεί η υιοθέτηση από τα παιδιά υγιεινών συνηθειών . Διευκρινίζοντας ότι η επιλογή της διατροφής των παιδιών είναι τελικά δική σας , θα θέλαμε να σας προτείνουμε ορισμένα κατάλληλα είδη διατροφής (για δεκατιανό) για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας :

    Τοστ , σάντουιτς (σπιτικά)

    Σουσαμοκούλουρα , παξιμάδια , κριτσίνια με τυράκι κτλ.

    Σπιτικά κουλουράκια και κέικ , μπισκότα 

    Φρούτα (καθαρισμένα) και λαχανικά

    Ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα

    Γιαούρτια (χωρίς χρωστικές ουσίες , σοκολάτες κτλ)

    Γάλα -Χυμός

  • Δημητριακά και μπάρες δημητριακών

    Σπιτικές πίτες και πιτάκια

    Βραστά αυγά (καθαρισμένα)

       ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ κρουασάν , σοκολατοειδή , γαριδάκια , αναψυκτικά , τυποποιημένες τροφές         

       ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ να δίνουμε στα παιδιά πολλά και διαφορετικά είδη κάθε μέρα π.χ. τοστ και κέικ και μπανάνα και γιαούρτι. Τα περισσότερα από αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια αφού το παιδί φάει 1-2 μπουκιές από το καθένα. Καλύτερα να συζητάτε μαζί του και να αποφασίζετε από κοινού τι θα πάρει μαζί του στο σχολείο κάθε μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ

Το δεκατιανό γεύμα δεν είναι πρωινό.  Τονίζουμε ότι η ώρα του κολατσιού είναι περίπου στις 10:00 σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στο  νηπιαγωγείο ,  πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δε γίνεται να είναι νηστικά μέχρι αυτή την ώρα. Η ώρα του γεύματος μπορεί επίσης να διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα.  Δώστε  χρόνο στα παιδιά το πρωί πριν έρθουν στο σχολείο να φάνε κάτι ή να πιούν γάλα , ανάλογα με τις συνήθειες της οικογένειάς σας , αλλά και να πάνε στην τουαλέτα .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ

(αφορά μόνο τα παιδιά που είναι γραμμένα στο ολοήμερο τμήμα)

Το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Η ώρα του μεσημεριανού γεύματος σύμφωνα πάντα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου είναι περίπου στις 13:00 με μικρές  διαφοροποιήσεις. 
Το μεσημεριανό φαγητό μεταφέρεται μέσα στην τσάντα του νηπιαγωγείου  (και όχι σε ξεχωριστό τσαντάκι , αν είναι δυνατόν , λόγω έλλειψης χώρου στο νηπιαγωγείο μας) σε μεταλλικό μπολ με μεταλλικό καπάκι χωρίς πλαστικά μέρη , πάνω στα οποία (μπολ και καπάκι) αναγράφεται πάντα το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Picture1 1

Καθώς το νηπιαγωγείο μας διαθέτει θερμοθάλαμο , το φαγητό το πρωί παραδίδεται στη νηπιαγωγό ζεστό , μπαίνει στο θερμοθάλαμο όπου διατηρείται σε θερμοκρασία 60 βαθμών κελσίου μέχρι την ώρα που θα καταναλωθεί. Διευκρινίζουμε ότι ο θερμοθάλαμος δεν είναι φούρνος για να ζεσταίνουμε τα φαγητά. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε το φαγητό να μπει στο θερμοθάλαμο , θα πρέπει απαραιτήτως να μπει στο ψυγείο και να καταναλωθεί κρύο.

Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να είναι οτιδήποτε το παιδί τρώει και στο σπίτι. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από σαλάτα , τυράκι κτλ τα οποία θα βρίσκονται σε ξεχωριστά μπολάκια (με γραμμένο όνομα) και θα τοποθετούνται στο ψυγείο μετά από δική σας ενημέρωση στη νηπιαγωγό το πρωί. Θα πρέπει να είναι έτοιμο για να καταναλωθεί χωρίς να χρειάζεται να κοπεί με μαχαίρι . Στην τσαντούλα θα πρέπει να υπάρχει πάντα και το κουτάλι/πιρούνι που θα χρειαστεί το παιδί για να φάει. 

Φαγητό που το παιδί δεν τρώει στο σπίτι , συνήθως δε θα το φάει και στο σχολείο. Φροντίστε ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά την περίοδο προσαρμογής , το φαγητό να είναι κάτι που αρέσει στο παιδί να τρώει ώστε να μην νιώσει επιπλέον πίεση .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Το ωρολόγιο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στο Νηπιαγωγείο προβλέπει ώρα για ύπνο/χαλάρωση. Λόγω της ηλικίας των παιδιών η περίοδος αυτή της χαλάρωσης θεωρείται σημαντική και εφαρμόζεται καθημερινά. Ακόμα και τα παιδιά που δεν επιθυμούν να κοιμηθούν , έχουν την ευκαιρία να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν ξαπλώνοντας για λίγο ώστε να αποφορτιστούν από την ένταση της ημέρας. Για τη χαλάρωση των παιδιών στο ολοήμερο θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα παιδικό υπνόσακο (sleeping bag) το οποίο θα παραμένει στο σχολείο και θα σας επιστρέφεται για πλύσιμο τα Σαββατοκύριακα.