Henri Matisse, ο ζωγράφος με το ψαλίδι

 

 

 

     Ελάτε, παιδιά, να γνωρίσουμε τον ζωγράφο Ανρί Ματίς. O Henri Matisse  ( 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954) γεννήθηκε στη Γαλλία.

     Σπούδασε στο πανεπιστήμιο στη Νομική Σχολή, δηλαδή για να γίνει δικηγόρος. Όταν όμως πήρε το πτυχίο του, αρρώστησε και έπρεπε να μείνει στο σπίτι. Η μητέρα του, για να περάσει το χρόνο του ευχάριστα, του έκανε δώρο υλικά ζωγραφικής, πινέλα και χρώματα. Τότε ανακάλυψε ότι του αρέσει πολύ η ζωγραφική και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος!

     Για να μάθει να ζωγραφίζει πιο καλά, έδωσε εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών αλλά απέτυχε. Δεν απογοητεύθηκε όμως και αποφάσισε να βρει κάποιον τρόπο να μάθει την τέχνη της ζωγραφικής. Τι έκανε λοιπόν; Όταν οι φοιτητές μαζεύονταν για να πάνε στη Σχολή, πήγαινε κι εκείνος με τα χρώματά του και έμπαινε μαζί τους! Ένας καθηγητής το κατάλαβε ότι έμπαινε κρυφά και του επέτρεψε να παρακολουθεί τα μαθήματα του. Τελικά έδωσε ξανά εξετάσεις και πέτυχε αυτή τη φορά.

     Για πολλά χρόνια ζωγράφιζε με πινέλα και χρώματα. Το 1941, έκανε μια χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούσε πια να περπατήσει και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Δεν ήταν εύκολο πια γι΄αυτόν να ζωγραφίζει όπως πριν.

     Τότε βρήκε ένα νέο τρόπο να εκφράζεται και να συνεχίζει να δημιουργεί  έργα τέχνης. Το κολάζ! Θυμάστε που φτιάχνουμε κι εμείς στο σχολείο;

 

     Πήρε λοιπόν χρωματιστά χαρτόνια, ψαλίδι και κόλλα  και άρχισε να κόβει διάφορα σχέδια και να τα κολλάει όπως του έλεγε η φαντασία του. Έτσι ήταν σα να ζωγράφιζε με το ψαλίδι του! Ελάτε να δούμε μερικά κολάζ του Matisse. Κάποια δημιουργούν και μια ιστορία. Θα δείτε τους τίτλους πάνω από τα έργα και λίγες ερωτήσεις για να τα παρατηρήσετε προσεκτικά, από κάτω.

Το σαλιγκάρι

Μπορείτε να βρείτε το κέλυφος; Που είναι το κεφάλι του; Τι κάνει αυτό το σαλιγκάρι1; Πώς νομίζετε ότι νιώθει; Γιατί;

Λαχανικά

Ποια λαχανικά διακρίνετε; Τι άλλο βλέπετε; Γιατί λέτε να ζωγράφισε λαχανικά; Θυμάστε μήπως έναν άλλο ζωγράφο που ζωγράφιζε φρούτα και λαχανικά; (Arciboldo)

Άλογο, αναβάτης και κλόουν

Πού είναι νομίζετε ο αναβάτης του αλόγου και πού ο κλόουν; Τι κάνει το άλογο; Πώς πιστεύετε ότι νιώθει; Τι θα του λέγατε αν μπορούσατε;

 

Ο ουρανός της Πολυνησίας

Τι παρατηρείτε στον ουρανό; Τι σας κάνει να νιώθετε αυτός ο πίνακας;

 

Η λίμνη

Τι βλέπετε στη λίμνη; Με ποια χρώματα έφτιαξε ο  Ματίς το νερό; Πιστεύετε ότι έιναι μικρή ή μεγάλη αυτή η λίμνη; Υπάρχουν και ζώα που κολυμπούν;

 

Λουλούδια του χιονιού

Τι χρώματα έφτιαξε τα λουλούδια εδώ; Γιατί, πιστεύετε; Που φυτρώνουν αυτά τα λουλούδια; Άραγε μυρίζουν;

 

Η λύπη του βασιλιά

Που είναι ο βασιλιάς; Τι άλλο βλέπετε; Ποιους άλλους μπορείτε να δείτε; Τι πιστεύετε ότι κάνουν; Ποια να είναι η λύπη του βασιλιά;

 

Ελάτε τώρα να φτιάξετε τα δικά σας κολάζ! Πάρτε χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα και τη φαντασία σας, να δούμε τι θα γίνει! Αν θέλετε, βάλτε και ένα τίτλο στο έργο σας, όπως ο Ματίς, όταν το τελειώσετε. Καλή διασκέδαση!!