Πασχαλινές κατασκευές

 

Τι λέτε για πασχαλινές δημιουργίες; Εδώ θα βρείτε ιδέες, μια και δεν μπορέσαμε να κάνουμε μαζί! 

 

            

 

Λαγουδάκι “καλαθάκι” με ποτήρι μιας χρήσης

Μπορείτε να κόψετε και να κολλήσετε ή να ζωγραφίσετε μάτια, μύτη και να προσθέσετε αυτιά, πόδια, μουστάκια και έτοιμο το μικρό καλαθάκι να γεμίσει σοκολατένια αυγουλάκια!

Αντί για ποτήρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυλινδρικό κουτί γάλακτος, καφέ ή οτιδήποτε σας βολεύει ή έχετε στο σπίτι.

 

 

             

              

Στις φωτογραφίες βλέπετε διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, εύκολες και εφαρμόσιμες με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

Στην πρώτη φωτογραφία, τα παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί γραμμές με διάφορα χρώματα. Σε ένα δεύτερο χαρτί, σχεδιάζουν ένα μεγάλο ημικύκλιο και ζωγραφίζουν το λαγουδάκι. Με το υπόλοιπο χαρτί σχεδιάζουν τα αυτιά και τα κολλούν όλα στο πολύχρωμο χαρτί, όταν στεγνώσει.

Μπορούν να κάνουν το φόντο με πολλά χρώματα, χρησιμοποιώντας μπατονέτες και κάνοντας βούλες πολύχρωμες. Αυτό τα διασκεδάζει πολύ και «δουλεύει» ταυτόχρονα και τη λεπτή κινητικότητα, τα χεράκια τους.

 

Λαγουδάκι με ολόκληρη παλάμη

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την παλάμη τους και το πατάνε σε ένα χαρτί ή χαρτόνι, σχηματίζοντας έτσι το αποτύπωμά της. Όταν στεγνώσει, ζωγραφίζουν τα χαρακτηριστικά, για να φτιάξουν το λαγουδάκι.

Μπορεί να γίνει και πασχαλιάτικη κάρτα, αν διπλώσετε ένα χαρτόνι και φτιάξετε το λαγουδάκι στην έξω πλευρά.

 

Κοτοπουλάκι που βγαίνει απ΄ το αυγό

Σχεδιάζετε εσείς ή τα παιδιά ένα αυγό και ένα κοτοπουλάκι. Στη μέση του αυγού σχεδιάζετε μια γραμμή ζικ ζακ. Την κόβουν και κολλούν στο κάτω κομμάτι το κοτοπουλάκι.

Στη συνέχεια κολλούν τα δυο κομμάτια του αυγού στις δυο άκρες από ένα μανταλάκι κλειστό. Όταν ανοίγει το μανταλάκι εμφανίζεται το κοτοπουλάκι!

 

 

 

             

 

 

Γιρλάντα με πασχαλινά αυγά

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα αυγά της φωτογραφίας  ή κάνουν τα δικά τους σχέδια  και τα περνούν ή τα κολλούν σε κορδέλα ή χάρτινη λωρίδα.

 

       

Στεφάνι με πασχαλινά αυγά.

Αντί για γιρλάντα, με τα αυγά που θα ζωγραφίσουν, μπορούν να φτιάξουν στεφάνι, κολλώντας τα αυγά σε χάρτινο πιάτο που κόβετε εσείς ένα κεντρικό κύκλο για να σχηματιστεί το στεφάνι.

 

 

         

Στεφάνι με λουλούδια από χάρτινες αυγοθήκες.

Ένας άλλος τρόπος να φτιάξετε ανοιξιάτικο στεφάνι είναι, αν κόψετε μια χάρτινη αυγοθήκη και ζωγραφίσετε λουλούδια. Μπορείτε να τα κολλήσετε πάλι σε στεφάνι από χάρτινο πιάτο ή από χαρτόνι κούτας.

 

 

  

Πασχαλινές κάρτες

Σχεδιάζετε ένα αυγό και το παιδί το κόβει. Μετά, το γεμίζει με χρωματιστές βούλες (με μαρκαδόρο ή μπατονέτα βουτηγμένη σε τέμπερα) αλλά και με ρίγες, τις οποίες θα έχετε σχεδιάσει στο παιδί έτσι ώστε να τις  χρωματίσει.

Στο τέλος, κολλάτε το αυγό σε διπλωμένο χρωματιστό χαρτί ή χαρτόνι. Αν δεν έχετε χρωματιστό, μπορείτε και σε λευκό, αρκεί να έχει το αυγό ποικίλα χρώματα για να ξεχωρίζει.

Μέσα στην κάρτα, το παιδί γράφει ευχές όπως Καλό Πάσχα ή Καλή Ανάσταση και, αφού τις έχετε γράψει σε ένα χαρτί για να τις αντιγράψει.

 

 


 

Λαγουδάκι

Σε ένα χρωματιστό ή λευκό χαρτί, σχεδιάζει το παιδί μόνο του ή με τη βοήθειά σας το περίγραμμα του χεριού του. Κόβετε το περίγραμμα αλλά και τον μέσο.

Το παιδί ζωγραφίζει όπως θέλει το λαγουδάκι: φτιάχνει μάτια, μύτη, στόμα, μουστάκια, αυτιά και πόδια. Στη συνέχεια, τσακίζετε τον αντίχειρα και το μικρό και έτοιμο το λαγουδάκι!

  • Μπορείτε να το κάνετε κουκλάκι, στερεώνοντάς το σε καλαμάκι ή ξυλάκι.
  • Μπορείτε να το κάνετε καλαθάκι, κολλώντας το σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι. Αν το κεσεδάκι έχει γράμματα, μπορείτε να το τυλίξετε με μια κόλλα χαρτί Α4 και να το συρράψετε. Στο τέλος, το γεμίζετε με βαμμένα αληθινά αυγά ή και με μερικά σοκολατένια!