Τα έργα μας

Να και τα έργα σας! Μπορείτε να δείτε αυτά που φτιάξατε από τότε που έκλεισε το σχολείο και μας στείλατε!

Αν θέλετε, μπορείτε  να αναρτήσετε κι εσείς, παιδιά, με τη βοήθεια των γονιών σας ή να γράψετε πως σας φαίνονται όσα έφτιαξαν οι φίλοι σας!  Πατάτε τον κόκκινο σταυρό κάτω δεξιά και ανεβάζετε τις δημιουργίες σας ή γράφετε κάτι!

Μπορείτε να προβάλλετε τον πίνακα σε πλήρη οθόνη για μεγαλύτερη ευκολία, πατώντας το τετραγωνάκι με το βέλος, πάνω δεξιά.

Προσοχή μόνο, παρακαλούμε μην ανεβάζετε φωτογραφίες που φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών.

 

Μετάβαση στο padlet.com

 

Τα δέντρα του Kandinsky

 

     Θυμάστε, παιδιά, που είδαμε στο σχολείο έργα του ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι και ζωγραφίσαμε τα δικά μας, με κύκλους; Αυτό είναι το έργο του, που μας άρεσε και μας ενέπνευσε πιο πολύ.

 

     Στον Καντίνσκι άρεσε πολύ να ζωγραφίζει διάφορα σχέδια με χρώματα, χωρίς να φαίνεται καθαρά κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή δεν φαινόταν ένα δέντρο ή ένα σπίτι ή ένας άνθρωπος.   

    Αυτόν τον τρόπο ζωγραφικής , τον λένε «αφηρημένη τέχνη». Σε πολλούς ανθρώπους δεν άρεσε καθόλου αυτός ο τρόπος που ζωγράφιζε, ίσως επειδή δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν τέτοιους πίνακες ζωγραφικής. Ήταν κάτι καινούργιο και άγνωστο.  Εσάς πώς σας φαίνεται;

     Και να φανταστείστε, ο Καντίνσκι ήταν ένας επιτυχημένος δικηγόρος πριν γίνει ζωγράφος. Ήταν τόσο καλός  σ΄ αυτή τη δουλειά, που του ζητούσαν να κάνει μαθήματα σε άλλους δικηγόρους!

     Είδε όμως, μια μέρα, μια έκθεση ζωγραφικής, άκουσε και μια συναυλία κλασσικής μουσικής……και αυτό ήταν! Άφησε τη δουλειά του σαν δικηγόρος και έγινε ζωγράφος! Μήπως σας θυμίζει κάποιον άλλο ζωγράφο αυτό; (Henrie Matisse)

     Ελάτε να δούμε και να θυμηθούμε μερικά έργα του. Θα παίξουμε και ένα παιχνίδι. Όταν τους δείτε προσεκτικά και απαντήσετε στις ερωτήσεις, θέλετε να βάλετε τον δικό σας τίτλο στους πίνακες ζωγραφικής;

 

Τι βλέπετε εδώ; Ποιο σχήμα έχει χρησιμοποιήσει; Και τι άλλο;  Θα μπορούσε να έχει και διαφορετικά χρώματα; Εσείς με ποια χρώματα θα τον ζωγραφίζατε;

 

Εδώ τι παρατηρείτε; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν τον βλέπετε; Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν;

 

Σ΄αυτό το έργο ποιο σχήμα βλέπετε πιο πολύ; Τι πιστεύετε ότι είχε στο μυαλό του ο Καντίνσκι όταν το ζωγράφιζε; Τι σας κάνει να νιώθετε όταν το βλέπετε; Αν δεν ήταν πίνακας ζωγραφικής, αλλά μια ιστορία, τι θα μας έλεγε;

   Ώρα για δημιουργία! Τι λέτε για κολάζ; Πάρτε ψαλίδι, κόλλα, χαρτόνια και ξεκινάμε…

   Ελάτε να φτιάξουμε δέντρα ανθισμένα, με τους κύκλους που βλέπουμε στο έργο του Καντίνσκι.

 

 

Φτιάχνουμε κολάζ «ανθισμένα δέντρα»

 

Κόψτε και κολλήστε τον κορμό και τα κλαδιά ενός  δέντρου.

Μπορείτε να το σχεδιάσετε ολόκληρο ή πρώτα τον κορμό και ένα ένα τα κλαδιά. Αν θέλετε φτιάξτε και το φόντο, ουρανό και γρασίδι ή ότι άλλο θέλετε.

 

 

Μετά, σχεδιάστε και κόψτε τους κύκλους.

Ο κάθε κύκλος πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Αν βάλετε τον κύκλο που κόψατε πάνω στο επόμενο χαρτόνι, μπορείτε να σχεδιάσετε έναν λίγο μεγαλύτερο.

Διαλέξτε τα χρώματα που θέλετε εσείς και συνδυάστε τα με τον δικό σας τρόπο. Όπως βλέπετε και στην εικόνα, δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι οι κύκλοι, κόψτε όπως μπορείτε. Τότε θα είναι και πιο ωραίοι!

 

Τώρα κολλήστε τους κύκλους στα κλαδιά του δέντρου, όπως σας αρέσει.

 

 

Αν θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε ή να ζωγραφίσετε  και ότι άλλο φανταστείτε στο δέντρο σας (λουλούδια, πουλιά, πεταλούδες, ανθρώπους…).

 

Ο σύνδεσμος που βρήκα αυτή την κατασκευή είναι αυτός:

https://artprojectsforkids.org/kandinsky-tree-collage/

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο.

Μπορείτε τώρα, αν θέλετε να φτιάξετε ένα παζλ με πίνακα του Καντίνσκι.

Καλή διασκέδαση!

 

Henri Matisse, ο ζωγράφος με το ψαλίδι

 

 

 

     Ελάτε, παιδιά, να γνωρίσουμε τον ζωγράφο Ανρί Ματίς. O Henri Matisse  ( 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954) γεννήθηκε στη Γαλλία.

     Σπούδασε στο πανεπιστήμιο στη Νομική Σχολή, δηλαδή για να γίνει δικηγόρος. Όταν όμως πήρε το πτυχίο του, αρρώστησε και έπρεπε να μείνει στο σπίτι. Η μητέρα του, για να περάσει το χρόνο του ευχάριστα, του έκανε δώρο υλικά ζωγραφικής, πινέλα και χρώματα. Τότε ανακάλυψε ότι του αρέσει πολύ η ζωγραφική και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος!

     Για να μάθει να ζωγραφίζει πιο καλά, έδωσε εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών αλλά απέτυχε. Δεν απογοητεύθηκε όμως και αποφάσισε να βρει κάποιον τρόπο να μάθει την τέχνη της ζωγραφικής. Τι έκανε λοιπόν; Όταν οι φοιτητές μαζεύονταν για να πάνε στη Σχολή, πήγαινε κι εκείνος με τα χρώματά του και έμπαινε μαζί τους! Ένας καθηγητής το κατάλαβε ότι έμπαινε κρυφά και του επέτρεψε να παρακολουθεί τα μαθήματα του. Τελικά έδωσε ξανά εξετάσεις και πέτυχε αυτή τη φορά.

     Για πολλά χρόνια ζωγράφιζε με πινέλα και χρώματα. Το 1941, έκανε μια χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούσε πια να περπατήσει και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Δεν ήταν εύκολο πια γι΄αυτόν να ζωγραφίζει όπως πριν.

     Τότε βρήκε ένα νέο τρόπο να εκφράζεται και να συνεχίζει να δημιουργεί  έργα τέχνης. Το κολάζ! Θυμάστε που φτιάχνουμε κι εμείς στο σχολείο;

 

     Πήρε λοιπόν χρωματιστά χαρτόνια, ψαλίδι και κόλλα  και άρχισε να κόβει διάφορα σχέδια και να τα κολλάει όπως του έλεγε η φαντασία του. Έτσι ήταν σα να ζωγράφιζε με το ψαλίδι του! Ελάτε να δούμε μερικά κολάζ του Matisse. Κάποια δημιουργούν και μια ιστορία. Θα δείτε τους τίτλους πάνω από τα έργα και λίγες ερωτήσεις για να τα παρατηρήσετε προσεκτικά, από κάτω.

Το σαλιγκάρι

Μπορείτε να βρείτε το κέλυφος; Που είναι το κεφάλι του; Τι κάνει αυτό το σαλιγκάρι1; Πώς νομίζετε ότι νιώθει; Γιατί;

Λαχανικά

Ποια λαχανικά διακρίνετε; Τι άλλο βλέπετε; Γιατί λέτε να ζωγράφισε λαχανικά; Θυμάστε μήπως έναν άλλο ζωγράφο που ζωγράφιζε φρούτα και λαχανικά; (Arciboldo)

Άλογο, αναβάτης και κλόουν

Πού είναι νομίζετε ο αναβάτης του αλόγου και πού ο κλόουν; Τι κάνει το άλογο; Πώς πιστεύετε ότι νιώθει; Τι θα του λέγατε αν μπορούσατε;

 

Ο ουρανός της Πολυνησίας

Τι παρατηρείτε στον ουρανό; Τι σας κάνει να νιώθετε αυτός ο πίνακας;

 

Η λίμνη

Τι βλέπετε στη λίμνη; Με ποια χρώματα έφτιαξε ο  Ματίς το νερό; Πιστεύετε ότι έιναι μικρή ή μεγάλη αυτή η λίμνη; Υπάρχουν και ζώα που κολυμπούν;

 

Λουλούδια του χιονιού

Τι χρώματα έφτιαξε τα λουλούδια εδώ; Γιατί, πιστεύετε; Που φυτρώνουν αυτά τα λουλούδια; Άραγε μυρίζουν;

 

Η λύπη του βασιλιά

Που είναι ο βασιλιάς; Τι άλλο βλέπετε; Ποιους άλλους μπορείτε να δείτε; Τι πιστεύετε ότι κάνουν; Ποια να είναι η λύπη του βασιλιά;

 

Ελάτε τώρα να φτιάξετε τα δικά σας κολάζ! Πάρτε χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα και τη φαντασία σας, να δούμε τι θα γίνει! Αν θέλετε, βάλτε και ένα τίτλο στο έργο σας, όπως ο Ματίς, όταν το τελειώσετε. Καλή διασκέδαση!!

 

Πασχαλινά παιχνίδια

Ας φτιάξουμε παζλ!

Πατήστε με το ποντίκι πάνω σε ένα κομμάτι, και βάλτε το στη σωστή θέση. Τότε θα ακουστεί ένα “κλικ” και θα ενωθεί. Συνεχίστε έτσι για να φτιάξετε το παζλ.

Τι δείχνουν άραγε οι εικόνες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και ένα παιχνίδι μνήμης.

Η Μεγάλη Εβδομάδα

 

Αγαπημένα μας παιδιά, αυτή την εβδομάδα τη λέμε Μεγάλη γιατί θυμόμαστε και τιμούμε τα Πάθη του Χριστού. Είναι μια εβδομάδα λυπημένη, αλλά τελειώνει με το πιο χαρούμενο γεγονός. Δείτε τις αγιογραφίες, δηλαδή τις εικόνες και ακούστε την ιστορία:

 

Ο Χριστός έρχεται στα Ιεροσόλυμα για το Πάσχα. Έχει μαζευτεί πολύς κόσμος να τον υποδεχτεί σαν Σωτήρα. Ξέρουν όλοι ότι διδάσκει την αγάπη και έχουν μάθει για τα θαύματα που έχει κάνει. Στρώνουν βάγια, δηλαδή κλαδιά από φοίνικες και τα ρούχα τους, για να περάσει από πάνω.

 

 

Ο Χριστός πάει στην εκκλησία, στο Ναό του Σολομώντα και βλέπει ότι οι έμποροι τον έχουν μετατρέψει σε αγορά. Έχουν απλώσει τα εμπορεύματά τους ακόμα και στην αυλή του Ναού! Θυμώνει πολύ που δεν σέβονται τον ιερό χώρο και τους διώχνει. Από αυτή τη στιγμή οι Αρχιερείς θα τον κατηγορούν και θα τον καταδιώκουν.

 

Ο Χριστός συγκεντρώνει τους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο. Είναι η τελευταία φορά που τρώνε όλοι μαζί. Ευλογεί το ψωμί και κρασί.

 

 

Πηγαίνει με τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών, δηλαδή ένα βουνό με πολλές ελιές, στον κήπο της Γεσθημανής, να προσευχηθεί. Ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας θα τον προδώσει και εκεί θα τον βρουν και θα τον πιάσουν οι Ρωμαίοι.

 

 

Οι Ρωμαίοι με την προτροπή και των Αρχιερέων σταύρωσαν το Χριστό . Η μητέρα του, η Παναγία  είναι κοντά του και κλαίει. Ο Χριστός πεθαίνει για να μας διδάξει την αγάπη.

 

 

Ο Χριστός αναστήθηκε! 

Πασχαλινές κατασκευές

 

Τι λέτε για πασχαλινές δημιουργίες; Εδώ θα βρείτε ιδέες, μια και δεν μπορέσαμε να κάνουμε μαζί! 

 

            

 

Λαγουδάκι “καλαθάκι” με ποτήρι μιας χρήσης

Μπορείτε να κόψετε και να κολλήσετε ή να ζωγραφίσετε μάτια, μύτη και να προσθέσετε αυτιά, πόδια, μουστάκια και έτοιμο το μικρό καλαθάκι να γεμίσει σοκολατένια αυγουλάκια!

Αντί για ποτήρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυλινδρικό κουτί γάλακτος, καφέ ή οτιδήποτε σας βολεύει ή έχετε στο σπίτι.

 

 

             

              

Στις φωτογραφίες βλέπετε διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, εύκολες και εφαρμόσιμες με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

Στην πρώτη φωτογραφία, τα παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί γραμμές με διάφορα χρώματα. Σε ένα δεύτερο χαρτί, σχεδιάζουν ένα μεγάλο ημικύκλιο και ζωγραφίζουν το λαγουδάκι. Με το υπόλοιπο χαρτί σχεδιάζουν τα αυτιά και τα κολλούν όλα στο πολύχρωμο χαρτί, όταν στεγνώσει.

Μπορούν να κάνουν το φόντο με πολλά χρώματα, χρησιμοποιώντας μπατονέτες και κάνοντας βούλες πολύχρωμες. Αυτό τα διασκεδάζει πολύ και «δουλεύει» ταυτόχρονα και τη λεπτή κινητικότητα, τα χεράκια τους.

 

Λαγουδάκι με ολόκληρη παλάμη

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την παλάμη τους και το πατάνε σε ένα χαρτί ή χαρτόνι, σχηματίζοντας έτσι το αποτύπωμά της. Όταν στεγνώσει, ζωγραφίζουν τα χαρακτηριστικά, για να φτιάξουν το λαγουδάκι.

Μπορεί να γίνει και πασχαλιάτικη κάρτα, αν διπλώσετε ένα χαρτόνι και φτιάξετε το λαγουδάκι στην έξω πλευρά.

 

Κοτοπουλάκι που βγαίνει απ΄ το αυγό

Σχεδιάζετε εσείς ή τα παιδιά ένα αυγό και ένα κοτοπουλάκι. Στη μέση του αυγού σχεδιάζετε μια γραμμή ζικ ζακ. Την κόβουν και κολλούν στο κάτω κομμάτι το κοτοπουλάκι.

Στη συνέχεια κολλούν τα δυο κομμάτια του αυγού στις δυο άκρες από ένα μανταλάκι κλειστό. Όταν ανοίγει το μανταλάκι εμφανίζεται το κοτοπουλάκι!

 

 

 

             

 

 

Γιρλάντα με πασχαλινά αυγά

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα αυγά της φωτογραφίας  ή κάνουν τα δικά τους σχέδια  και τα περνούν ή τα κολλούν σε κορδέλα ή χάρτινη λωρίδα.

 

       

Στεφάνι με πασχαλινά αυγά.

Αντί για γιρλάντα, με τα αυγά που θα ζωγραφίσουν, μπορούν να φτιάξουν στεφάνι, κολλώντας τα αυγά σε χάρτινο πιάτο που κόβετε εσείς ένα κεντρικό κύκλο για να σχηματιστεί το στεφάνι.

 

 

         

Στεφάνι με λουλούδια από χάρτινες αυγοθήκες.

Ένας άλλος τρόπος να φτιάξετε ανοιξιάτικο στεφάνι είναι, αν κόψετε μια χάρτινη αυγοθήκη και ζωγραφίσετε λουλούδια. Μπορείτε να τα κολλήσετε πάλι σε στεφάνι από χάρτινο πιάτο ή από χαρτόνι κούτας.

 

 

  

Πασχαλινές κάρτες

Σχεδιάζετε ένα αυγό και το παιδί το κόβει. Μετά, το γεμίζει με χρωματιστές βούλες (με μαρκαδόρο ή μπατονέτα βουτηγμένη σε τέμπερα) αλλά και με ρίγες, τις οποίες θα έχετε σχεδιάσει στο παιδί έτσι ώστε να τις  χρωματίσει.

Στο τέλος, κολλάτε το αυγό σε διπλωμένο χρωματιστό χαρτί ή χαρτόνι. Αν δεν έχετε χρωματιστό, μπορείτε και σε λευκό, αρκεί να έχει το αυγό ποικίλα χρώματα για να ξεχωρίζει.

Μέσα στην κάρτα, το παιδί γράφει ευχές όπως Καλό Πάσχα ή Καλή Ανάσταση και, αφού τις έχετε γράψει σε ένα χαρτί για να τις αντιγράψει.

 

 


 

Λαγουδάκι

Σε ένα χρωματιστό ή λευκό χαρτί, σχεδιάζει το παιδί μόνο του ή με τη βοήθειά σας το περίγραμμα του χεριού του. Κόβετε το περίγραμμα αλλά και τον μέσο.

Το παιδί ζωγραφίζει όπως θέλει το λαγουδάκι: φτιάχνει μάτια, μύτη, στόμα, μουστάκια, αυτιά και πόδια. Στη συνέχεια, τσακίζετε τον αντίχειρα και το μικρό και έτοιμο το λαγουδάκι!

  • Μπορείτε να το κάνετε κουκλάκι, στερεώνοντάς το σε καλαμάκι ή ξυλάκι.
  • Μπορείτε να το κάνετε καλαθάκι, κολλώντας το σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι. Αν το κεσεδάκι έχει γράμματα, μπορείτε να το τυλίξετε με μια κόλλα χαρτί Α4 και να το συρράψετε. Στο τέλος, το γεμίζετε με βαμμένα αληθινά αυγά ή και με μερικά σοκολατένια!

 

Πασχαλινό παιχνίδι μνήμης

 

Να παίξουμε ένα παιχνίδι;

Πατήστε με το ποντίκι επάνω σε κάθε κάρτα και εκείνη θα ανοίξει. Έτσι θα βρείτε τις ίδιες, όπως στο memory που παίζουμε στο σχολείο. Όταν θα βρείτε ένα ζευγάρι, θα μείνει ανοιχτό. Συνεχίστε μέχρι να βρείτε όλα τα ζευγαράκια…Καλή διασκέδαση!

 

Άς θυμηθούμε

Ελάτε να θυμηθούμε αγαπημένα μας τραγούδια!

 

Το ελεφαντάκι

Θυμάστε το ελεφαντάκι; 

 

 

Ο μάγειρας

Μαγειρεύουμε παραμύθια;

 

 

Ο παγωτατζής

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν το τραγουδάτε;

Καλωσόρισμα

 

Το σχολείο μας είναι στο διαδίκτυο!

     Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας! Η  αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε μας οδήγησε και στη δημιουργία του ιστολογίου μας. 

     Εδώ θα μπορούμε να συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε εμπειρίες και χαμόγελα ακόμα και όταν το σχολείο μας είναι κλειστό.

     Και όταν με το καλό ανταμωθούμε ξανά, θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τις δράσεις και τις εργασίες μας, τις εξορμήσεις και τις γιορτές μας και τις καλλιτεχνικές μας αναζητήσεις.

     Θα βρίσκετε επίσης  εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά, προτάσεις για δραστηριότητες και βόλτες, βιβλία, εκπαιδευτικά άρθρα και ενημερώσεις για τους γονείς.

Καλή περιήγηση!