27 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

 

ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η ιστορία του θεάτρου ξεκινάει στην αρχαία εποχή και συνδέεται με τις θρησκευτικές τελετουργίες. Η αρχή του μπορεί να τοποθετηθεί στην αρχαία Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. με τη γέννηση του διθυράμβου. Ο διθύραμβος ήταν τραγούδι προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Πατέρας του θεάτρου θεωρείται ο Θέσπις κι αυτό γιατί ενώ μέχρι τότε τραγουδούσε ολόκληρη η ομάδα μαζί (χορός) εκείνος είχε την έμπνευση να βγει από το χορό και να ανοίξει  μαζί τους διάλογο. Έτσι έγινε ο πρώτος θιασάρχης και ηθοποιός ταυτόχρονα.

Σήμερα 27 Μαρτίου 2023 πήγαμε θέατρο!! Παρακολουθήσαμε την παράσταση της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» της Στέλλας Μιχαηλίδου.

.jpg       .jpg

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική Κώστας Βόμβολος, Μιχάλης Σιγανίδης
Κίνηση-Χορογραφία: Στέλλα Μιχαηλίδου, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Video Art: upontwo
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτης Βασιλειάδης
Βοηθοί Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Μαρία Όσσα
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βίνα Σέργη, Σπύρος Σιδέρης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Κική Καραϊσκου
Χρήστος Τζιώτας, Ελένη Ζαφειρίου, Στέλιος Ράμμος
Υπόθεση του έργου:
Η Μυρμηγκοπολιτεία είναι μια καλά οργανωμένη κοινωνία που δεν έχει καιρό για χάσιμο. Όλα τα μυρμήγκια είναι συντονισμένα στους ξέφρενους ρυθμούς της εργασίας χωρίς σταματημό, της αποθήκευσης υλικών αγαθών και της προστασίας μιας παράδοσης, που τα θέλει υποταγμένα στο καθήκον. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει απ’ αυτόν τον σκοπό. Ο νεαρός μέρμηγκας Σταύρος όμως είναι διαφορετικός απ’ τα υπόλοιπα μυρμήγκια. Συγκινείται από τα χρώματα, τη φύση, το παιχνίδι, τη φιλία, την ποίηση, τη συνύπαρξη. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε ρήξη. Πώς θα αντιμετωπίσει η συντηρητική κοινωνία των μυρμηγκιών τον νεαρό Σταύρο; Θα τον αποδεχθεί ή όχι; Και τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένας Τζίτζικας, μια πανέμορφη Χρυσή Πεταλούδα και ο φίλος του ο Ραμ Πιμ; Μία υπέροχη ιστορία που θέτει σημαντικά ερωτήματα σε μικρούς και μεγάλους για τις αληθινές αξίες της ζωής.
Παιχνίδι μνήμης με εικόνες από την παράσταση

CC BY 4.0 27 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα θεάτρου από 20ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.