Ένας κήπος στο μπαλκόνι σας!

Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται! Καλλιεργώντας κήπο το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό παρατηρώντας από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. Δεν είναι απαραίτητο να ζει κανείς στην εξοχή, ούτε να έχει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει ένα παιδικό κήπο. Ακόμη και σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολλών ειδών λαχανικά και λουλούδια.

Συμβουλές για παιδική κηπουρική:

Κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του παρτέρι ή τις δικές του γλάστρες.  Ο χώρος πρέπει να είναι μικρός και να βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού σας, όπου υπάρχει το καλύτερο χώμα και φως. Φυτέψτε μόνο 2 ή 3 φυτά από κάθε είδος.
Δώστε στα παιδιά σας καλά εργαλεία. Αν μπορούν να τα χειριστούν, αφήνετε να χρησιμοποιούν τα δικά σας εργαλεία. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε καλής ποιότητος παιδικά εργαλεία.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε πλαστικές γλάστρες. Φυτεύουμε μέσα σε κάθε δοχείο που βρίσκουμε κατάλληλο. Μισοβάρελα, τενεκέδες (χωρίς αιχμηρές γωνίες), κρεμαστές γλάστρες, παλιά καλάθια επενδυμένα με πλαστικό, κουβάδες, λεκάνες, ποτιστήρια… Δείχνουμε έτσι στο παιδί ότι δεν υπάρχουν σκουπίδια, όλα μπορούν με ένα όμορφο βάψιμο και περιποίηση να χρησιμοποιηθούν και πάλι.
Μοιράζοντας τους σπόρους, χώμα, τα εργαλεία, ενθαρρύνετε τη συνεργασία και την κοινοχρησία, αλλά και την υπευθυνότητα (τακτοποίηση και καθάρισμα των εργαλείων).
Τα παιδιά πρέπει να κάνουν όλη τη διαδικασία, από το σπόρο μέχρι το τραπέζι του φαγητού. Μαθαίνουν καλύτερα όταν καταλαβαίνουν το πλαίσιο της δραστηριότητάς τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι ο κήπος είναι διασκέδαση, αλλά όχι παιχνίδι. Νιώθουν ότι συνεισφέρουν κι αυτά στις ανάγκες της οικογένειας. Εκτός από το φύτεμα και την περιποίηση των φυτών, πρέπει να μαζέψουν μόνα τους καρπούς και να ετοιμάσουν το φαγητό με αυτά, όσο μικρή κι αν είναι η σοδειά τους.
Η προσοχή τους όμως περισπάται εύκολα. Δώστε τους διάφορα πράγματα να κάνουν, ώστε να αρχίσουν αμέσως τη δουλειά και να είναι συνεχώς απασχολημένα. Ειδικά το σκάψιμο έχει μια ατέλειωτη γοητεία…
Καλλιεργώντας τον κήπο θα λερωθούν. Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή. Μερικές δουλειές δεν είναι ευχάριστες και το παιδί ίσως να μη μπορεί πάντα να τις κάνει όλες. Επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να ξέρει την κάθε μικρή βοήθεια που προσφέρετε, το βασικό είναι να νιώθει ότι το παρτέρι είναι δικό του.
Προσέξτε όλες τις προσπάθειές τους. Ακόμη και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Το σημαντικό είναι να αγαπήσει το παιδί τον κήπο του.
Επιδείξτε τη δουλειά του παιδιού στους επισκέπτες σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνετε και τα δικά σας φυτά. Πάρτε τους επισκέπτες σας για μια βόλτα στον κήπο ή το μπαλκόνι, φωτογραφίστε τη σοδειά και στείλτε τη φωτογραφία στους παππούδες & γιαγιάδες. Η προσοχή που συγκεντρώνει η δουλειά του είναι το καλύτερο κίνητρο ώστε να συνεχίσει να ασχολείται.
Μετά από κάθε δραστηριότητα προσπαθούμε να επαναλάβουμε αυτά που μάθαμε. Συζητείστε τι έκανε, τι είδε, ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί ακόμη να ζωγραφίσει τα φυτά ή να κρατήσει ένα ημερολόγιο εργασιών ή ένα τετράδιο με αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια.
Όταν ταξιδεύετε σε αγροτικές περιοχές, σταματήστε το αυτοκίνητο και δείξτε στο παιδί σας τις καλλιέργειες. Επισημάνετε όμως τα λάθη της βιομηχανικής γεωργίας: “Δεν υπάρχουν πουλιά, έντομα ή σκουλήκια”. Σχολιάστε ακόμη και τα λαχανικά στο σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή αγορά “Ήρθε πάλι ο καιρός για μελιτζάνες”, “Αυτά τα μαρούλια τα έχουν φάει κάμπιες”….
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε χημικό λίπασμα, εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο.
Τέλος μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ή τμήματα φυτών που δεν καταναλώνονται. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τίποτε δεν πάει χαμένο στη φύση, ότι ο κύκλος της φύσης δεν σταματάει στο τραπέζι μας, ότι το κουκούτσι του φρούτου που φάγαμε δεν είναι σκουπίδι αλλά ένας μικρός θησαυρός που μπορεί να μας δώσει νέα φυτά.
Αν αισθάνεστε ότι το παιδί βαριέται την κηπουρική και την επανάληψη του φυτέματος, αναθέστε του να φτιάξει ένα σκιάχτρο για να τοποθετήσετε στον λαχανόκηπό σας. Με την χειροτεχνία γίνονται όλα πιο ευχάριστα!

Προτεινόμενες δραστηριότητες

  • Δημιουργία κήπου στο μπαλκόνι
  • Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων για τη δημιουργία γλαστρών
  • Ημερολόγιο εργασιών κήπου
  • Άλμπουμ με φωτογραφίες των φυτών του κήπου
  • Κατασκευή αυτοσχέδιου σκιάχτρου

              Γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια           Γλαστράκια από ντενεκεδάκια

             

Σκιάχτρα από γυάλινα βάζα

Ανακτήθηκαν από: https://www.oikologos.gr/, https://toftiaxa.gr/, https://perierga.gr/, https://www.beremese.cz/ , https://karidotsouflo.gr/