28 Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Κινηματογράφου

 Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 9:

Καινοτομία

Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου εν μέσω καραντίνας. Είναι όμως μια ημέρα που έχει ξεχωριστή σημασία για την τάξη μας, καθώς συμμετέχουμε στο έργο eTwinning “Movies and reading” και επίσης προετοιμάζουμε μια ταινιούλα με συνεχόμενες φωτογραφίες [stop motion animation] για τον σχολικό εκφοβισμό.

Η Κωνσταντίνα και ο Γιώργος Κ. δοκίμασαν και έφτιαξαν τα δικά τους stop motion animation έργα.  Μπράβο, παιδιά!

 

 

Οι Γάλλοι αδελφοί Λυμιέρ θεωρούνται οι εφευρέτες του κινηματογράφου. Εργάζονταν στο εργοστάσιο του πατέρα τους που κατασκεύαζε φωτογραφικές μηχανές. Άρχισαν να ασχολούνται με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και εφηύραν το 1894 τη συσκευή του κινηματογράφου.

Η μηχανή τους μπορούσε να κάνει λήψη, προβολή και εκτύπωση του φιλμ. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, το Μάρτιο του 1895 και έδειχνε εργάτες να βγαίνουν από το εργοστάσιό τους. Οι αδελφοί Λυμιέρ χρησιμοποίησαν φιλμ με οδοντωτές τρύπες στο πλάι. Ένα δόντι της μηχανής ξετύλιγε το φιλμ, πηδώντας από τρύπα σε τρύπα. Κουρδιζόταν με μανιβέλα και μπορούσε να προβάλλει 16 φωτογραφίες το λεπτό, όσες χρειάζονταν δηλαδή, για να δημιουργεί το αίσθημα της κίνησης. Η πρώτη δημόσια προβολή των ταινιών μικρού μήκους που είχαν γυρίσει ως τότε οι αδερφοί Λυμιέρ έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 στο Grand Cafe του Παρισιού και οι ενδιαφερόμενοι 33 θεατές πλήρωσαν για να παρακολουθήσουν την πρώτη αυτή προβολή. Δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί μέρος από την πρώτη αυτή ταινία https://www.youtube.com/watch?v=OjG5bujrzGo&feature=emb_logo

Μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις να κάνεις την πρώτη σου ταινία! Προτείνω για θέμα ένα σαλιγκάρι από πλαστελίνη που να κινείται.

Α) Βάλε το κινητό σε ένα σταθερό σημείο

Β) Βγάλε φωτογραφίες το σαλιγκάρι, προχωρώντας το κάθε φορά λίγο

Γ) Βάλε τις φωτογραφίες στο MovieMaker ή άλλη ανάλογη εφαρμογή ή στείλ’ τες να τις βάλω εγώ.

Κατηγορίες: 17 Στόχοι, eTwinning, Movies & Reading, Παγκόσμιες Ημέρες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.