Mαθητές Α΄ Β΄ Γ΄

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει“.

(Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά).

Σωκράτης
Φιλόσοφος  (469-399 π.Χ.)

 

Εγγραφές μαθητών/τριών στην Α΄ Λυκείου:

Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών της Α΄Λυκείου προσέρχονται στο χώρο του σχολείου από 1η ως 10η Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν την εγγραφή των παιδιών τους στην Α΄ τάξη.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι:

  1. Αίτηση κηδεμόνα
  2. Υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα (1η περίπτωση: όταν δεν υπάρχει λύση συμβίωσης κηδεμόνων, 2η περίπτωση: όταν υπάρχει λύση συμβίωσης κηδεμόνων)
  3. Εκτύπωση της Ηλεκτρονικής Οριστικής Δήλωσης
  4. Φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας μαθητή/τριας.
  5. Ατομικό Δελτίο Υγείας μαθητή/τριας

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Σύμφωνα με την με Αριθ. Πρωτ.: Φ13α/ 132913 /Δ4/06-11-2024 Υ.Α. ΥΠΑΙΘΑ, με θέμα: «Επισκέψεις μαθητών/τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ./ Π.ΕΠΑ.Λ. σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ. / Π.ΕΠΑ.Λ. και Εργαστηριακά Κέντρα.»

Έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, καθώς και των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ. για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές σε ό,τι αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, είναι αναγκαίο οι Σύλλογοι Διδασκόντων Γυμνασίων και ΓΕ.Λ., καθώς και οι διδάσκοντες/ουσες το γνωστικό αντικείμενο «Σ.Ε.Π. – Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας» στα ΕΠΑ.Λ., σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ., να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επισκέψεις σε ΕΠΑ.Λ./ Π.ΕΠΑ.Λ. και Εργαστηριακά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στην περιοχή τους.

Οι παραπάνω επισκέψεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 11 Απριλίου 2025.

Για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει η με αρ. πρωτ. 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄ 456), Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παραπάνω Υ.Α. προγραμματίζουμε και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις όλων των τμημάτων της Α΄ Λυκείου του 20ου ΓΕ.Λ. Αθήνας σε ΕΠΑ.Λ.

Ο Διευθυντής

 

 

08-09-22 Τρόπος αξιολόγησης μαθημάτων «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 102474/Δ2/20-08-2021 υπουργικής απόφασης “Ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης, ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών, υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου, τρόπος φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα” (Β΄4134)».Το ΦΕΚ

  1. Α΄ τάξη Λυκείου

  2. Τα μαθήματα της Α΄ τάξης του Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
  • α) Η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:
    • Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία),
    • Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία),
    • Ιστορία,
    • Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και Χημεία),
    • Αγγλικά
  • β) Η ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα

Η ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ Λυκείου καθορίζεται από το ΦΕΚ 4450/22-8-2022.

Β΄ τάξη Λυκείου

  • Τα μαθήματα της Β΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
  • α) Η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:
    • Γενικής Παιδείας:
      • Ελληνική Γλώσσα (μόνο ο κλάδος Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία),
      • Ιστορία,
      • Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία),
      • Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία)
      • Αγγλικά
      • και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.
    • β) Η ομάδα Β΄περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα

Η ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Β΄ Λυκείου καθορίζεται από το ΦΕΚ 4450/22-8-2022

Γ΄ τάξη Λυκείου

  • Τα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
  • α) Η ομάδα Α΄περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:
    • Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
    • Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),
    • Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
    • και όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.
  • β) Η ομάδα Β΄περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.

Ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα

Η ύλη για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου καθορίζεται από το ΦΕΚ 4450/22-8-2022

ΦΕΚ-υλη-εξετάσεων-Α΄-Β΄-Γ΄Λυκείου

 

Κλάδοι μαθημάτων

Στις Α’ και Β’ τάξεις Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου:

i. To μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
β) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

ii. To μάθημα των Μαθηματικών χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Άλγεβρα
β) Γεωμετρία

iii. To μάθημα των Φυσικών Επιστημών χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Φυσική
β) Χημεία
γ) Βιολογία

Κάθε κλάδος βαθμολογείται χωριστά. Ο τελικός βαθμός για κάθε μάθημα με κλάδους είναι ο μέσος όρος των τελικών βαθμών των κλάδων του με προσέγγιση δεκάτου.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα Λύκεια [νόμος 4823/2021 “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις(ΦΕΚ)] καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις για την διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών.

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 103 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), περί της αξιολόγησης της επίδοσης των μαθητών του Γενικού Λυκείου, τροποποιούνται και το άρθρο 103 διαμορφώνεται ως εξής:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

«Άρθρο 103 Προφορική βαθμολογία τετραμήνων

  1. Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τετράμηνο ο διδάσκων συνεκτιμά:

α) τη συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία,

β) την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα,

γ) την επίδοσή του στις τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),

δ) την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες,

ε) τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι.

Οι γραπτές δοκιμασίες διακρίνονται στις ολιγόλεπτες και στις ωριαίες. Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.

Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα και είναι: α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης. Αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης. Οι διδάσκοντες δύνανται σε κάθε τετράμηνο να επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής της τετραμηνιαίας διαδικασίας αξιολόγησης επιλέγοντας μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπονται στην περ. γ’ του πρώτου εδαφίου.

  1. Αν λείπουν στοιχεία της παρ. 1, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται ύστερα από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.
  2. Για μάθημα, το οποίο, για οποιονδήποτε λόγο, διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δεν κατατίθεται βαθμολογία, αν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα ο διδάσκων δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των μαθητών.
  3. Δεν κατατίθεται βαθμολογία για τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής Αγωγής για όσους μαθητές έχουν νομίμως απαλλαγεί από την παρακολούθησή τους.
  4. Με τη λήξη του Α’ και του Β’ τετραμήνου κάθε διδάσκων καταθέτει στον Διευθυντή του Σχολείου ονομαστική κατάσταση για κάθε τάξη ή τμήμα χωριστά με τους βαθμούς επίδοσης του τετραμήνου.
  5. Αν από την ονομαστική κατάσταση της προφορικής βαθμολογίας λείπει βαθμός μαθητή, η έλλειψη αυτή πρέπει να αιτιολογείται από τον διδάσκοντα με ενυπόγραφη σημείωσή του πάνω στην κατάσταση βαθμολογίας.
  6. Με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και του διδάσκοντος, η προφορική βαθμολογία των μαθητών καταχωρίζεται χωρίς καθυστέρηση στο Ατομικό Δελτίο (Α.Δ.) των μαθητών.

Για το Β’ τετράμηνο η καταχώριση γίνεται πριν από την έναρξη των γραπτών προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων. Μετά την καταχώριση δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή, εκτός από την περίπτωση λανθασμένης καταχώρισης που διαπιστώνεται με ειδική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων και οπωσδήποτε πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων.»

 

ΙΕΠ-Ύλη και Οδηγίες Διδασκαλίας μαθημάτων ΓΕΛ για το σχολ. έτος 2024-2025

 

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου – ΥΑ 85980/Δ2/03-07-2020 (ΦΕΚ 2737/Β/4-7-2020) που ισχύει από το 2020-2021, όπως ισχύει με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές.

Προγράμματα   των μαθημάτων των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Ημερήσιου [ΦΕΚ] και Εσπερινού Γενικού Λυκείου [ΦΕΚ].

 

Ειδικότερα, το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τα Ημερήσια ΓΕΛ έχει ως εξής:



Λήψη αρχείου