1. Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση;
Ένας μαθητής μπορεί να παραπεμφθεί προς αξιολόγηση για διάφορους λόγους:
- Δυσκολίες Μάθησης: Όταν ένας μαθητής αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσορθογραφία ή δυσγραφία, ΔΕΠ-Υ κ.ά.
- Συναισθηματική Υποστήριξη: Μαθητές που μπορεί να βιώνουν άγχος, κατάθλιψη ή άλλες συναισθηματικές δυσκολίες μπορούν να λάβουν συμβουλευτική και υποστήριξη
- Συμπεριφορικά ζητήματα: Όταν ένας μαθητής παρουσιάζει δυσκολίες στη συμπεριφορά ή στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
- Επιλογή σχολικού πλαισίου και κατάλληλης υποστήριξης.
2. Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου για αξιολόγηση;
- Όταν αντιλαμβανόμαστε γνωστικές, συμπεριφορικές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες του παιδιού.
- Ύστερα από σύσταση του σχολείου, όταν παρατηρούνται μαθησιακές δυσκολίες ή ζητήματα συμπεριφοράς.
Όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, τόσο πιο έγκαιρη είναι και η υποστήριξη του μαθητή.
3. Ποιοι είναι οι φορείς αξιολόγησης;
Οι βασικοί φορείς αξιολόγησης είναι οι εξής:
1.Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) είναι δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Σκοπός του είναι να υποστηρίζει μαθητές που μπορεί να έχουν δυσκολίες στη μάθηση, συναισθηματικές ή κοινωνικές ανάγκες ή άλλες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και να προωθεί την ενσωμάτωση και την ισότητα στην εκπαίδευση. Αξιολογεί μαθητές μέσω διεπιστημονικών ομάδων και προσφέρει συμβουλευτική και προτάσεις εξατομικευμένης υποστήριξης. Εκδίδει αποκλειστικά γνωματεύσεις για σχολική χρήση και προτείνει το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο σχολείο (Παράλληλη Στήριξη, Τμήμα Ένταξης, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής).
2. Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα: Τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας. Παρέχουν διαγνωστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για μαθητές με αναπτυξιακές, συναισθηματικές ή συμπεριφορικές δυσκολίες. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει συνήθως ψυχολογική, παιδοψυχιατρική και λογοθεραπευτική αξιολόγηση, καθώς και υποστήριξη στις οικογένειες.
3. Κέντρα Ψυχικής Υγείας: Τα κέντρα ψυχικής υγείας παρέχουν υποστήριξη σε μαθητές με συναισθηματικές ή ψυχολογικές δυσκολίες, καθώς και διαγνωστική αξιολόγηση για ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς. Υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας.
4. Σε τι θα βοηθήσει η αξιολόγηση;
Μέσω της αξιολόγησης, θα εντοπισθούν και θα αναγνωριστούν οι ανάγκες του μαθητή. Θα προταθούν παρεμβάσεις και τρόποι υποστήριξης, ώστε ο μαθητής να καταφέρει να αναπτύξει δεξιότητες και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του, ώστε να έχει καλύτερες ευκαιρίες για επιτυχία στο σχολικό περιβάλλον.
5. Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.;
Η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια, ώστε να κατανοηθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες του μαθητή και να προταθούν κατάλληλες παρεμβάσεις. Τα βασικά βήματα της αξιολόγησης είναι τα εξής:
- Υποβολή Αίτησης: Οι γονείς ή οι κηδεμόνες του μαθητή υποβάλλουν αίτηση στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., συνήθως σε συνεργασία με το σχολείο του μαθητή. Η αίτηση περιλαμβάνει τα προβλήματα ή τις δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί.
- Συλλογή Πληροφοριών: Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. συγκεντρώνει πληροφορίες από γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους εμπλεκόμενους, προκειμένου να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον μαθητή και τις ανάγκες του.
- Διεπιστημονική Αξιολόγηση: Ο μαθητής περνά από αξιολόγηση από την ομάδα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
Ψυχολογική Αξιολόγηση: Εξετάζει την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του μαθητή.
Εκπαιδευτική Αξιολόγηση: Αξιολογεί τη μαθησιακή του ικανότητα, όπως τη γλώσσα, τα μαθηματικά και τις γενικές γνωστικές δεξιότητες.
Λογοθεραπευτική ή Εργοθεραπευτική Αξιολόγηση (όπου χρειάζεται): Εξετάζεται η γλωσσική ανάπτυξη και οι κινητικές δεξιότητες, εφόσον υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
- Έκδοση Γνωμάτευσης και Προτάσεις Παρέμβασης: Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, συντάσσεται γνωμάτευση που περιλαμβάνει προτάσεις για την υποστήριξη του μαθητή. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: εξατομικευμένες στρατηγικές διδασκαλίας. ειδικές παρεμβάσεις, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ή ειδική διαπαιδαγώγηση, συμβουλευτική στήριξη στον μαθητή και τους γονείς κ.ά.
- Παρακολούθηση και Υποστήριξη: Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. παρακολουθεί την πρόοδο του μαθητή και συνεργάζεται με το σχολείο για την εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων.
6. Η αξιολόγηση από ιδιωτικό φορέα δεν έχει ισχύ;
Οι αξιολογήσεις από ιδιωτικά κέντρα και εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως ψυχολόγους, λογοθεραπευτές ή εργοθεραπευτές, δεν έχουν επίσημη ισχύ στο σχολείο, ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν τις αξιολογήσεις των δημόσιων φορέων.
7. Θα στιγματιστεί το παιδί μου, αν αξιολογηθεί;
Αν και μερικές φορές υπάρχει ανησυχία για το πώς μπορεί να το αντιληφθούν οι άλλοι, η παραπομπή και συμμετοχή στη διαδικασία της αξιολόγησης δεν οδηγεί σε στιγματισμό του μαθητή. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της αξιολόγησης μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει, καθώς παρέχει στο παιδί εργαλεία για να ανταπεξέλθει στις μαθησιακές και συναισθηματικές του ανάγκες, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και τις επιδόσεις του, με απώτερο σκοπό να υποστηριχθεί και να ενσωματωθεί πλήρως στο σχολικό περιβάλλον.
**Για οποιαδήποτε ερώτηση σε σχέση με τη διαδικασία της αξιολόγησης, μπορείτε να απευθύνεστε στην εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και στη Διεύθυνση του σχολείου, ώστε να σας λύσουν τυχόν απορίες και να σας καθοδηγήσουν.**